Teknik Nezaretçi Ücretleri ve Ödemelerin Belgelendirilmesi
Şimdi yeni çıkıcak olan Uygulama Yönetmeliğinde "Teknik Nezaretçi Ücretlerinin Ödenmesi " şu şekilde tanımlanmış :
"Ruhsat sahası ile ilgili bir önceki yıla ait teknik nezaretçilik
ücretinin ödendiğine dair belgelerin her yıl Nisan ayı sonuna kadar ve ayrıca çeşitli
nedenlerle görevi sona eren nezaretçilerin ise görevin sona erdiği tarih itibarı ile bir
önceki yıl ve içinde bulunulan yılın çalışılan aylarına ait teknik nezaretçilik ücretlerinin
tam olarak ödendiğine dair belgelerin, 29 uncu madde evrakları ekinde Genel
Müdürlüğe verilmesi zorunludur. Ödeme belgelerinin, verilmemesi durumunda Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan hata ve noksanlık kapsamında değerlendirilir."
" Teknik nezaretçi ücretinin ödendiğine dair ibra sözleşmesi, teknik nezaretçi
tarafından kesilen serbest meslek makbuzu, banka dekontu, fatura, teknik nezaretçi
tarafından imzalanmış maaş bordrosundan herhangi birinin Genel Müdürlüğe verilmesi
zorunludur. "
Şimdi ben mesela son 9 aydır bir şirkette çalışıyorum "Tek.Nez." olarak .Bu şirkete ilk girdiğim zamandan itibaren şirket yetkililerine ve şirket politikalarına hiç düşünmeden , hiç sorgulamadan tam olarak güvenmiş , " nasıl olsa durumlar düzelir " diye düşünüp , aylarca maaş alamadan ve sorgulamadan çalışmışım .Maaş alamadığım gibi , maaş bordromu bile görememiş durumdayım normal olarak.Bu hataların hepsinin benim insalara fazla güvenmemden kaynaklanan hatalar olduğunun farkındayım , ama çoğumuz sevgili meslektaşlarım bu tip hataları hayatımızın belirli kısımlarında yapmışızdır diye düşünüyorum.Kısaca hikayemi özetledikten sonra , 1-2 konu ve sorunla ilgili olarak sizlerin de değerli fikirlerini ve eğer varsa çözüm önerilerinizi öğrenmek istiyorum.
Örneğin şu an istifa ettim.Bugün hemen şu an hemde..Kanun kısaca diyor ki Şirkete "Sen bu çalışanının maaş bordrolarını Migem'e 29. Madde Evraklarıyla beraber en geç Nisan Ayın'da yolla." Ee ben istifa etmişim Eylül'de , Nisan'a kim öle kim kala ?? Nisan'da kimbilir nerede ne yapıyor olacağım .Adamlar benim yerime Maaş Bordromu imzalayıp gönderseler veya çok iyi taklit edip gönderseler ruhum duyucak mı ? O imzaların kontrolü vs. nasıl yapılacak .Hadi oldu araştırdım , öğrendim yerime imza atılıp gönderildiğini en kısa sürede , hadi diyelim Migem'de çalışan yetkililer bana çok yardımcı oldular hemen çıkardılar , baktılar 29.Madde belgeleri ile gönderilen Eylül'e kadar olan maaş bordrolarına ve ben itiraz ettim "Bu benim imzam değil " diye peki ondan sonra ne olacak ? nasıl bir süreç olucak vs .. yıllar süren sahtecilik , çalışan ücretinin ödenmemesi vs. gibi davalarla uğraşıp mı alacağım yine ücretimi . Ee eğer böyle olucaksa Çasgem'e şikayet edip yine yıllarca iş mahkemelerinde sürünmekten bir farkı olur mu sizce ?
Yok hadi 29.Madde evrakları için benim imzam zorunlu olsa , hadi orada paramı verin bende Yıllık İşletme faaliyet bilgi formu vs. belgeleri imzalıyım desem , adamlar ben Eylül'de işten ayrıldıktan sonra yeni bir nezaretçi atayıp , Üretimi Eylül sonrası gösterip o nezaretçiye imzalatabilirler herşeyi .
Yani düşününce işveren niyeti bozduktan sonra yapamayacakları şey yok gibi geliyor bana . Yani zormuydu gerçekten şu bordroları Tek.Nez.'in istifasından hemen sonra istemek .