Toplam 25 sonuçtan 1 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: İşe Alımda Ortalamanın Önemi???

microfar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Standart İşe Alımda Ortalamanın Önemi???

Tecrübe, setifikalar , belgeler hepsini işe alım sürecinde etkili faktörler eyvallah...

Peki bir iş veren işe alacağı mühendisin ortalamasına ne kadar önem vererek işe alır? Ve ortalama(diploma notu) mühendisin mühendisliğini ne kadar belli eder?

Günümüzde Sadece sınavlara asılıp(kopya,diğer bölümden soruları alma,hocaya yalakalık vs. faktörler göz önünde bulundurulursa) her hangi bir maden mühendisliği bölümünden yüksek bir ortalamayla mezun olmak mümkün ancak bunun Önemi nedir?(şunuda ekleyelim her üni. aynı seviyede olmadığından ortalamalar çok değişken olabilir. X üni. sinden "Z" ortalamasıyla ancak bitirilen bölüm Y üni. sinde çok daha yüksek "H" ORTALAMASIYLA BİTİRİLE BİLİR.)

İş hayatında da mı yoksa sadece akademik kariyer için mi gereklidir ?
    Konu microfar tarafından (04-01-2012 Saat 11:12 ) değiştirilmiştir.
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Her ikisi için de not ortalaması önemlidir. Boş ama yüksek not ortalamasıyla mezun olan, işe girdikten sonra ne olduğu dha doğrusu ne olmadığı kolayca anlaşılacağından dolayı mumu çok fazla yanmayacaktır. Takke düşecek ve kel görünecektir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

Site Yöneticisi - Maden Mühendisi MiNeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    18
    Uploads
    19

Sinan Bey'e özel sektörde ortalamanın önemli olduğu konusunda katılmıyorum. Zaten çoğu Özgeçmiş'te ortalama ile ilgili bilgi yazılmıyor bile. Yazanlardada çok dikkate alındığını sanmıyorum. Ortalaması çok düşük ama büyük şirketlerde önemli pozisyonlarda çalışmış birisi, ortalaması yüksek ama orta ölçekli şirketlerde çalışmış veya tecrübesiz kişilere karşı tercih ediliyor. İki kişide hemen hemen aynı tecrübelerde, birisi düşük not ortalaması ile mezun olmuş diğeride yüksek ortalama ile mezun olmuş ve bu cv'lerde belli ise belki etkisi olur. Ama ortalaması yüksek olan birisi bunu belirtmiş ancak düşük olan belirtmemiş ise, düşük olana senin ortalaman kaç diye kimse sormuyor malesef. Bu durumda kendini daha iyi pazarlayan ön plana çıkıyor. Ama Sinan Bey'in de söylediği gibi bu bir süre sonra belli olup kel görününce işler değişebilir. Sanırım Sinan Bey paylaşmıştı Kruger Sendromu diye bir başlık var sitemizde bulup incelersen Ömer ne demek istediğimi daha iyi anlarsın. Genellikle zeki kişiler iş yerinde tutunamaz

Akademik kariyer içinde ortalama çok önemli ama bence yeterli değil. Ben iki üniversitede okudum yatay geçişle geçerek. Bana sorarsanız üniversitelerdeki öğretim görevliler vs. bu iş için hiç yeterli değil. Ortalama ve mülakat ile akademisyen alınmamalı. EN önemli etkenin zekayı ölçmeye yönelik testlere verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ales sınavı bir nebze iyi bir sınav ama genellikle %30 mülakat puanı eklendiği için biliyoruzki torpil etkeni öne çıkıyor. Mülakat puanı ağırlığı düşürülmeli. Şahsi kanaataim tabiki bu.

Ben buldum link burada tıklayıp bir oku istersen.

http://www.madenciyim.com/forums/sho...ghlight=kruger
    Konu MiNeR tarafından (04-01-2012 Saat 13:28 ) değiştirilmiştir.
    Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
    Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
    Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
    Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
    Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Özgeçmişlerde, not ortalaması yüksek olanlar özellikle belirtmetedir. İşe alma sürecinde karar verirken ortalaması yüksek olanları daha 1. dereceden 1 bilinmeyenli denklemi çözemeyen mühendisleri bu kriterle ayırmaktayım. Zeki adam çalışır ve ortalaması yüksek olur. Diğeri istisnadır.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Peki "x" üni. sinde okuyup ortalaması yüksek ama içi boş bi öğrenciyle "y " üniversitesinde okuyup işin teoriğini gerçekten kavrayıp ancak sınavlarda bunu gösteremeyen yada hocaların egoistliğine kurban giden bi öğrenciyi nasıl ayırt edeceksiniz.

Alınan eğitim kesinlikle önemklidir ancak yerine göre göreceli bi faktör olan eğitim koşulları sadece tek kıssas olan ortalamayla değerlendirilemez kanısındayım ve bence ortalamanın önemi işe alım sürecinde gerçekten pek önemverilen hususlardan olmasa gerek... Tabi sektördeki abi/ablalarımız daha iyi bilirler..

Oğuz abi o sendromu konu açılır açılmaz okumuştum ve baya hoşuma gitmişti eminim iş hayatında cok fazla karşılaşırım ama şuan bile gerçekten bi çok örneğini görebiliyorum etrafımda...
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

İstisnaları kural olarak sunuyorsunuz. İyi bir üniversiteden iyi bir not ortalamasıyla mezun olan her zaman şanlıdır ve önceliklidir. Kural budur. Diğer anlattığınız örnekler istisnadır ve kuralın yerine ikame edilemezler. Hem dediğiniz gibi olsa bile kısa süre sonra takke düşecek kel görünecektir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

kesinlikle harika bir konuya değindiniz sinan bey özel sektörse henüz yeniyim ve kesinlikle katılıyorum...

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Standart Çalışmak ve öğrenmek

Şu an üniversitede okuyan geleceğin maden mühendislerine derslerine çok çalışmalarını çok öğrenmelerini ve çok pratik yapmalarını şiddetle öneririm. Bunları yaparsanız iyi bir mühendis olabilirsiniz. Öğrendiğinizi, bilginizi de mevcut eğitim sistemimizde notlarınızı yükselterek ispat edebilirsiniz.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

takke düşene kadar epey bi yol alınacağı ve birçok olasılık ve fırsat göz ardı edilmek zorunda kalacağı için bence ilk aşamada not ortalaması önemlli değildir ve bunu şu şekilde savunabilirm.

İşe alacağım mühendiste x ve y serifikalarının olması "z" hususunda becerikli ve benim işimi görecek "t" kabiliyetlerini taşıyan vs. ortalaması düşük bir müh. ve ortalaması yüksek ancak benim işimi görmeyecek başka mühendis arasındaki mukayese....
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

Ortalamanın devlete girmede çok bir etkisi yok. Ama özel sektörde bence ortalaması yüksekler öncelikli denenmeli. Çünkü bir emek var işin ucunda. İyi yada kötü. Bunu firma kısa sürede keşfedecektir. Eğer gerçekten hakkı ile o ortalamayı yaptı ise kısa zamanda dönüşümü olacaktır firma için aldığı elemanın. Ortalaması düşük olanlarda iyi olabilir ama bence ikinci planda tutulmalı. Bence deneyeceksem iyi olduğuna inandığımdan başlarım

saygılar
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

irfansayar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

gerçekleri konuşmak lazım.olması gerekenleri değil.diplomana bakmıyorlar bile.
    Maden Mühendisi
    İş Güvenliği Uzmanı
    İrfan SAYAR
    www.asdemirosgb.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Tabi bu arada, maden mühendisi istihdam edecek firmanın niteliği de durumu belirliyor. Ciddi, büyük, madencilik firmasıysa farklı kriterler, diğerleri ise farklı kriterler uyguluyor. Yazdıklarım ve savunduklarım birinci gruba giren firmalar içindir. Diğerlerini kaale bile almıyorum.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı irfansayar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gerçekleri konuşmak lazım.olması gerekenleri değil.diplomana bakmıyorlar bile.
    Nokta
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bir Tüprag, bir Çayeli Bakır, bir Demirexport, bir Eti Bakır, bir Koza vbg. müracaat edin de görün bakalım, diploma notunuza bakıyorlar mı bakmıyorlar mı?
    Konu sinan_dinler tarafından (16-01-2012 Saat 13:46 ) değiştirilmiştir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bakmıyorlar çünkü zaten oraya giren adamın bakılacak çok güzel bir ankaralı diploması vardır....

Binaenaleyh... Farz edelimki bu firmalar diplomaya bakıp alıyo istisnalar müstasna kaidesince cüz ü küll e malum edemessiniz ki...

Eğer savunduğunuz mevzu a4 Boyutunda bir kağıt üzerinde yazılı olan bir kaç rakamaın önemiyse o rakamın şahsın bilgisini nasıl kullanabildiğini göstermediğini,gösterse bile taş çatlasın bu bilgilerin 2 -3 sene zarfında unutulacağını savunmamda bir sakınca yok sanıyorum...

Lisans sadece bireyleri belli formlara sokan zaman dilimidir önemli olan husus bulunduğunuz formu nasıl kullandığınızdır diye düşünüyorum acizane ben...
    (internet ulaşım sıkıntım yüzünden aktif olarak takip edemiyorum kusuruma bakmayınız...)
    Konu microfar tarafından (17-01-2012 Saat 11:20 ) değiştirilmiştir.
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Mezun olduğunuzda, iş aramaya başladığınızda yani "hayatın gerçekleri" ile karşı karşıya geldiğinizde bu konuyu konuşmak isterdim. Saydığım firmalar, ciddi, büyük madencilik firmalarıdır. Bu firmaların sayısı da artmaktadır. Kısaca istisna durum da değildir. Hedefiniz bu firmalarda çalışmak olmalıdır.
    Ha siz bu arada beşinci sınıf firmaları kendinize hedef edinmişseniz doğrudur onlar nota, mezun olduğunuz okula, bilgiye önem vermiyorlar. Yasal durumu kurtaracak enayi mühendis arıyorlar. Bulduklarında da; asgari ücretin az üstü bir ücret ve onuda zamanında tam vermeme, işletmelerde son derece kötü yaşam koşulları, idari şartları köle gibi olan ortamda çalışmaya mecbur bırakırlar.
    Not, bilgiyi ölçme ve değerlendirmenin rakamsal ifadesidir. Diploma notu önemsizse okullar niye ölçme ve değerlendirme yapıyorlar? Eğitim sistemimizdeki yanlışlar ayrı bir konudur.
    Sonuç ne kadar ekmek o kadar köfte. Kısaca ne kadar biliyorsanız o kadar alırsınız. Bilen, bildiğini de ilk etapda notla ispat eder.
    Konu sinan_dinler tarafından (17-01-2012 Saat 12:09 ) değiştirilmiştir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Ortalamanın ciddi firmalarda kesinlikle yararı olacaktır.Ama mühendisten öte çavuş arayan firmalarda tabiki de bir önemi yoktur.Bu tamamen kurum kültürü ile alakalı bir durum..

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Haklısınız tecrübe sahibi değilim ancak bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum ve bundan dolayı yorum sahibi olabileceğim kanısındayım...Ki en baştada sektördeki abi/ablaların konuda çok daha ufku geniş söz sahibi olduğunu bildiğimi sölemiştim herneyse...
    Konu amacı bilgi almaktı ve şuan en az benim kadar konuyu okuyan diğer öğrenci arkadaşlarında faydalanacağı kanısındayım...

Mesela Ortalama bu kadar önemliyse neden iş ilanlarında "ortalaması şu puanda olan" gibi bir ibare eklenmiyor.ÖteyandaN meseleyi iş veren açısından değerlendirelim elbette basit günlük alışverişimizde bile olmuşken iyisi olsun mantığıyla ticaret yaparız ve tabiki "yüksek" ve "düşük" arasında yükseği tercih ederiz buna amenna ama bir araba alacağınız zaman sadece kaportası sağlam olduğu için araba alanınız yoktur. Çünkü birçok parametre vardır.
    Sormak istediğim ve öğrenmek istediğim mevzu bu ortalama meselesinin güncel sektörlerde "çoğunluk olarak" yeri ve önemi?

Ortalaması 4.0 olup 2 cümleyi yan yana getirmekten(örnekler artırılabilir.) aciz bir elemanın iş veren açısından önemi nedir?
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    1
    Uploads
    0

İşe alma sürecinde karşınızda 100 cv var diyelim. Bir yeraltı ocağına üretim ve planlama mühendisi alacaksınız... cv lerde bakacağınız en önemli şey ne olurdu diyerek soruyo diğer yönden soralım. Cevap kendi kendine gelecektir.

Hiç bir iş başlangıcı o işin tamamen alındığı anlamına gelmez. Deneme süreci vardır... İlerleme süreci vardır....Sonlanma süreci vardır...

Ortalama önemli olmalıdır (maalesef bence değildir) ama benim şahsi fikrim ders detayları daha daha önemlidir.....

Not: ( İyi ve nitelikli firma işe alma mülakatlarını cv ve büro ortamında değil , pratik çalışacağı ortamda yapmalıdır.)

Saygılar...

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Sinan Bey işinin ehli bir abimizdir. Söylediklerini de dikkate alınız. Elbette önemi olmalı not ortalamasının. Kişinin yaptığı işe olan ciddiyetini gösterir en kötü.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Sektörümüz dışından bir örnek vereyim, TAI ve ASELSAN not ortalaması 2,70 aşağı olanı kesinlikle işe almıyor. Ayrıca staj için bile not ortalaması şartı koyuyor. Ortalama ciddi kurumlar için oldukça önemlidir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

Site Yöneticisi - Maden Mühendisi MiNeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    18
    Uploads
    19

Sinan Bey'e katılmamak elde değilde ben pratikte dikkate alınmadığından bahsetmiştim. Ortalamaya dikkat edilmesinin işine geleceği kişilerden biriyim. Bu konuda keşke her şirket daha dikkatli olsa ama malesef. Kurumsal firmalarda dikkat ediliyor diyor Sinan Bey, elbet vardır dikakt edilen yerler ama ben birçok kurumsal firmanın mülakatına katıldım. Hali hazıda çalışıyor olsam bile daha iyisi neden olmasın diye iş başvuruları yapıyorum, şimdiye kadar bu konuda bana soru soran olmadı malesef.

Ama tekrar belirtiyorum Sinan Bey sonuna kadar haklı. Dikkate alınmalı. Şevket Bey'in söylediğide doğru. Çok yüksek ortalama ile mezun olmak iş ortamında yöneticilik yapacak vasıfta olmaya yetmiyor. Bazen okuldan en düşük not ortalaması ile mezun olan kişi en iyi yönetici olabiliyor. İş ortamında işi görmekte önemli.

İşin özü herkesin söylediği doğru ama keşke dikkate alınsa ve hep böyle olsa.
    Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
    Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
    Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
    Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
    Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/

İndirilme
    0
    Uploads
    0

YaNİ anladığım kadarıyla ortalama işe alımda önemli OLMALIDIR ama DEĞİL...???

Neysem azçok ufkumuzu genişlettik yardımcı olan abilerden ablalardan teşekkürü borç bilirim bunu ilerde hakkal-yakin müşahede edeceğim inşallah...

Ama hala aklımda şu soru var... İsim vermicem "x" ünisinde yata yata 3.20 ortalama yapan biriyle "y" üni. sinde bi taraflarından terler aka aka dersi zor geçen eleman nasıl ortalamayla ayırt edilebilir prüz olarak kaldı...
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı microfar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    YaNİ anladığım kadarıyla ortalama işe alımda önemli OLMALIDIR ama DEĞİL...???

Neysem azçok ufkumuzu genişlettik yardımcı olan abilerden ablalardan teşekkürü borç bilirim bunu ilerde hakkal-yakin müşahede edeceğim inşallah...

Ama hala aklımda şu soru var... İsim vermicem "x" ünisinde yata yata 3.20 ortalama yapan biriyle "y" üni. sinde bi taraflarından terler aka aka dersi zor geçen eleman nasıl ortalamayla ayırt edilebilir prüz olarak kaldı...
    İşe alımda, bire bir görüşme vardır. Bu görüşmelerde, işe alınacak kişinin hangi üniversiteden kaç yılda ve hangi not ortalamasıyla mezun olduğu irdelenir ve yata yata yüksek not ortalamasıyla bitiren biri de tespit edilir. Burada, not ortalaması kadar bitirilen üniversite de önemli olmaktadır. Ciddi, isim yapmış üniversiteler de yata yata yüksek not ortalamasyla bitirilmez. Bu durum başka üniversitelerde olur.

Şimdi siz çok spesifik bir durumu genelleştirerek yanlış sonuçlara gidiyorsunuz. Ayrıca, beşinci sınıf şirketler de diploma bile sorulmamaktadır. O şirketlerde not ortalaması, liyakat ve diğer meziyetler dikkate alınmadığından bu şirketlerde çalışmayı hedef alanlar not ortalamasıyla uğraşmasınlar. Ancak ciddi, kurumlaşmış birinci sınıf şirketlerde çalışmayı hedef alanlar kesinlikle yüksek not ortalamasıyla, öğrenerek mezun olmak için çabalasınlar. Olay bu kadar basittir.
    Bu yazılanlardan tembelliğe kılıf hazırlandığını düşünmekteyim.
    Konu sinan_dinler tarafından (09-02-2012 Saat 08:36 ) değiştirilmiştir.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Yok kesinlikle yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum... Benim amacım ne kılıf ayarlamak nede işi uçuruma götürmek...

Ortalama akademik kadro için işine yarar gerisi fasa fiso efsanesi geldide kulağıma o yüzden açmıştım bu konuyu.. Amacım tembellik deil aksine derslere orta bir değerde çalışıp böyle bir durum varsa kendimi diğer alanlarda yetiştirmek( dil.bilg. prog. vs.) ve donanımlı bir şekilde okulumu bitirmekdi.
    Ancak herneyse ben gerekli mesajı aldım ilgilendiğiniz için özellikle Sinan abiye("abi" sorun olmaz inşallah.) ve diğer abilere çok teşekkür ederim...
    Sayenizde her geçen gün bir adım daha gitmem gereken yola ilerliyorum...
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ