Toplam 12 sonuçtan 1 ile 12 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: ÇED Dosyası Hazırlayan Firmalar ve Maden Mühendisi

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

question ÇED Dosyası Hazırlayan Firmalar ve Maden Mühendisi

Merhaba arkadaşlar;

Uzun zamandır aklımda olup da yazmanın nasip olmadığı bir konuyu danışmak istedim.. Maden ocakları için hazırlanan Çed raporlarında, şuan halihazırda olan Çed ve Danışmanlık Firmaları oldukca aktif bir şekilde dosya hazırlıyorlar. Ben de çalıştıgım kurum itibari ile bazen bu raporların görüş toplantılarına katılma imkanı buluyorum (Kurum Adına). Ancak benim anlayamadığım mevzu, Çed doyalarının en arkasında raporun bölümlerinin hazırlanmasında görev alan mesleklere haiz kişilerin imza listesi oluyor. Benım kafamı karıştıran noktada burda ortaya çıkıyor.. Raporlarda maden ocaklarının nasıl işletileceğine varana kadar bilgi veriliyor; ancak bir Maden Mühendisi'nin imzası cok zaman olmuyor. Bu dosyaları hazırlayan birmalar bu hazırladıkları belgelere imza listesi oluştururken Maden Mühendisi bulundurma zorunlulukları olmadığından dolayıdırmı ki, sahanın işletilmesi ile alakalı bölümde çalışan kişi olarak başka bir meslek grubundan arkadaşa imza attırıp geçip gidiyor.
    Ben bunu merak ediyorum.. Görüşlerinizi bekliyorum...

Saygılar
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

Aladag Kartalı
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

MÜDÜRÜM YETERLİLİK TEBLİĞİNİN BU MADDESİ SENİN SORUNA CEVAP OLACAKTIR...MADEN MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZDA VAR..SAYGILAR...

Yeterlik belgesi başvurularında aranacak şartlar
    MADDE 5 – (1) Yeterlik belgesi almak isteyen kurum/kuruluşların aşağıdaki şartları sağlamaları zorunludur:
    a) Kamu veya özel sektörde mesleği ile ilgili en az üç yıl çalışmış, üç adet Raporun hazırlanmasında yer almış veya üç adet Raporun İDK’ sında görev almış veya üç adet Rapora ait faaliyetin izleme kontrolünde bulunmuş veya on beş adet PTD hazırlanmasında yer almış bir çevre mühendisini sürekli olarak istihdam etmeleri,
    b) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan meslek grubu haricinde, aşağıda belirtilen meslek gruplarının en az birinden lisans düzeyinde mezun olmuş ve kamu veya özel sektörde mesleği ile ilgili en az üç yıl çalışmış ve üç adet Raporun hazırlanmasında yer almış veya üç adet Raporun İDK’ sında görev almış veya üç adet Rapora ait faaliyetin izleme kontrolünde bulunmuş veya on beş adet PTD hazırlanmasında yer almış farklı meslek grubundan iki personeli sürekli olarak istihdam etmeleri;
    1) Mühendislik veya mimarlık fakülteleri mezunları,
    2) Fakülte, akademi veya dört yıllık yüksek okul veya fen-edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji bölümleri ile ziraat, peyzaj mimarlığı, jeoloji, hidrojeoloji, zooloji lisans veya mühendislik mezunları,
    3) Fakülte, akademi veya dört yıllık yüksek okulların; arkeoloji, veteriner hekim, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, işletme, ekonomi, maliye, hukuk, iktisat, ekonometri, sosyoloji bölümleri mezunları.
    c) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine göre görevlendirilen personel haricinde, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen meslek dallarından; kamu veya özel sektörde mesleği ile ilgili en az beş yıl çalışmış ve en az on adet ÇED Olumlu/Olumsuz Kararının onayında görev almış veya en az beş adet Raporun hazırlanmasında yer almış veya en az beş adet Raporun İDK’ sında görev almış veya en az beş adet Rapora ait faaliyetin izleme kontrolünde bulunmuş bir personeli Rapor koordinatörü olarak ÇED sürecinde görevlendirmeleri,
    ç) Kurum/kuruluşlar, bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen personelin haricinde, bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde adı geçen meslek gruplarından, fazla personeli mesleki tecrübelerine bakılmaksızın sürekli istihdam edebilir. Söz konusu personel bu Tebliğin Ek-1’inde örneği verilen puanlamaya dâhil edilir. Bu personel bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bendinde belirtilen personel ile birlikte ÇED Başvuru Dosyasına veya Rapora veya PTD’ ye imza atabilir.
    (2) Kurum/kuruluşlar istedikleri takdirde; yeterlik belgesi başvurusu sırasında veya belgelerini aldıktan sonra, bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları belgelemek ve Bakanlığa bildirmek kaydı ile birden fazla personel görevlendirebilirler.
    (3) Bu madde kapsamında görevlendirilen tüm personel, bu Tebliğ kapsamında yeterlik belgesi alan diğer kurum/kuruluşlarda görev alamazlar.
    (4) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (ç) bentleri kapsamında görevlendirilen tüm personel, herhangi bir kurum/kuruluşta görev alamazlar.
    O Şimdi Krom'cu

İndirilme
    1
    Uploads
    0

"1) Mühendislik veya mimarlık fakülteleri mezunları,
    2) Fakülte, akademi veya dört yıllık yüksek okul veya fen-edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji bölümleri ile ziraat, peyzaj mimarlığı, jeoloji, hidrojeoloji, zooloji lisans veya mühendislik mezunları,"

burada bile maden muhensiliği yok...

Mudurum dediklerini zaten ben okudum Çed Yeterlilik Belgesi hazırlayabilecek kuruluşların ozelliklerinde. Ancak ben diyom ki.. Bir Maden Sahası için Çed hazırlıyorsan maden muh. mecburi bulundurmalısın dıyorum. Sonucta o rapora bolum bolum anlatılıyor. biride ocak işletmesinin nasıl yapılacagı kısımdır. bunu maden muhendisi imzalasın istoyurm. gecen bize bier dosya geldi. komur ocagı açık işletme, kapasıte artırım için çed raporu hazırlanmıs.. biyolog var kimyager var şaşırdım kaldım.. maden muh. yok. Ben işletmesinde bir sıkıntı gorsem raporda bunlara mı sorcam bunu.. ben bundan yana yakınıyorum.. bunun neden cozulmedıgınden yana.. mecbur çevreci hepsinde varsa.. maden sahası ile ilgili ise bu dosya maden muh. de mecbur bulundurulsun dıyorum.. ha bır tavukculuk işletmesi ise beni ırgalamaz zaten..

Saygılar

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Bu dosyaları inceleyip irdeleyecek olan kurum önce ÇED ve Çevre Yönetimi Şube müdürlükleri bünyesinde maden mühendisi bulunduracak ki Maden ocağı ile alakalı hazırlanmış dosyalara vakıf olsun. Zaten bu durum gerçek olursa sen gibi birçok meslektaşım o dosyada o izahatı ve maden mühendisi imzası arar.

Maden mühendisi olmayan il çevre müdürlüklerininde bunun istendiğine de şahit oldum. Bu da ayrı bir durum.

Bence sonuna kadar haklısın kardeşim.... Benzer olay ararsan çok...

Orman rehabilitasyon projesi istiyor orman bölge müdürlükleri hazırlamaya ve imzaya tek yetkili orman mühendisi. Açık işletme kömür ocağı faaliyet sonrası seneryo planlıyor. orman mühendisi bundan ne anlar allahın aşkına bana biri anlatsın.... ))

işin detayına girersek çıkamayız ama şunu bilmeli herkes o dosyaya imza atan ve onaylayıp belgeyi verenler bunlardan sorumludurlar. O dosyaları bi incelesek neler var neler )))

konuya bu saatte daha fazla müdahil olmayayım zira sabah mesai var...

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Şevket Kardeşim...

Senin müdahil oldugun ve açıklamalarda bulundugun konualrı biliyor sitede uye olan arkadaşlarımız.. Parmak bastıgın konularda oyle guzel detaylı çalışıyorsunkı ınsan şunu düşünmeden edemiyor;"Neden bu Maden Kanunu ve yönetmeliği hazırlanırken işin içinden insanlar bulunmuyor o komisyonlarda da, işten pek anlamayan,oturdukları koltukları doldurup oradan kanun maddesi hazırlamaya çalışanlar yapar..." bu yuzden bu detaylar ortaya çıkarılıp kanun ve yönetmelik çıkarmak varken hep gozardı ediliyor. Ben kurumumda bunu yapmaya çalışcam.. Ha bana diyecekler benım ced yeterlılık belgemde bır sıkıntı yok şartları sağlıyorum deselerde.. bende kamu kuruluşuyum maden muh. imzası istiyorum diyecem.. Tek tek de olsak belki brgun tüm oluruz.. Her arkadaşıda buna davet ediyorum...

Saygılar

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Bu tartışmaların bir çoğu rant kavgasına dayanır kalır. Ben şuna inanıyorum. Dosyayı kim hazırlarsa hazırlasın ama denetleyen ve onay verenler ehil olsun ve adil olsun. Sonuçta bir maden sahasının ÇED dosyasını diyelim ki ilk okul mezunu bir kişinin firması hazırladı. sen de dosyayı inceleyen kurumsun veya görüş soruldu. Sana formatta olması gereken herşeyi anlatmış sorun olur mu senin için?

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Doğru diyon sıkıntı olmazda bu şuna donuy.. Bir ocakta Çavuş harika çalıştırabilir herseyı.. Verim harika kurallara gore de çalıştırıyor. Ama ufak bir kaza haydee MAden Müh. nerde? O zaman boyle bir durum cıkıyor.. İlkokul mezunu şirket sahıbı olsun ama her işte ehil insan bulundursun dıyom bende

Saygılar

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Standart Maden Mühendisi-ÇED-Rehabilitasyon pro

Bizim MİGEM e verdiğimiz işletme projelerinde Çevre Mühendisi imza zorunluluğu var.(Çevre Uyum Planı)Fakat bizim onların ÇED projesinde hiçbir imza hakkımız yok zira orman rehabilitasyon projeside bu şekilde.Her 2 projedede Madencilik konuları mevcut heleki çedde tam bir maden projesi gibi irdeleyerek hazırlıyorlar.Sanırım hakkımız yeniyor.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

ÇED Raporu hazırlayacak olan şirketler Bakanlıktan Yeterlik Belgesi alması zorunludur. Bu belgede Bir Çevre Mühendisi, Herhangi bir mühendislikten (iktisat işletme de var) bir koordinatör ve iki kişide mühendislik dallarından toplam 4 kişilik ekip olurlar. Raporun Bakanlığa sunumunda ise Bakanlık kapsam belirleme toplantısında konu ile ilgili ilave bir mühendisin (maden projelerinde maden mühendisi) isteye biliyor. Benim yazdığım yeraltı maden ocağı ve zenginleştirme tesisinde istendi. Ayrıca raporu değerlendiren komisyonun başkanı ve ÇED genel müdürlüğü adına çalışan personeli Maden Yüksek Mühendisiydi. Komisyon üyeleri kamu kurumlarından olur. Kamu kurumları kadro imkanları doğrultusunda konuya en yakın mühendisleri göndermeye özen gösterirler. Bizim komisyonda yanlış hatırlamıyorsam 4 maden mühendisi vardı.

Emir Salman
    ES Mühendislik Ltd.Şti.
    es@esmuhendislik.com
    Konu Emir Salman tarafından (30-01-2012 Saat 12:22 ) değiştirilmiştir.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Çoğu ÇED Yeterlik belgesine sahip firmaların maden ile yoğun çalışanlarında zaten maden mühendisi istihdamı söz konudur. Bizim şirketimiz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili ve 2 kişi maden mühendisimiz var. Sözylediğiniz konuda çok haklısınız fakat bu konu ÇED sempozyumunda dile getirildiğinde bakanlık yetkilileri haklı olarak o zaman her meslek grubu bunu ister diye cevap geldi. Örn. bir hastane projesinde doktor imza atsın gibi.. Fakat özellikle maden projelerinde konusuna hakim bir maden mühendisinin bulunması şartı olmalı.

AYŞE KÖK GÜZEL
    ÇEVRE YÜKSEK MÜHENDİSİ
    KÖK ÇEVRE LTD. ŞTİ.

www.kokmuhendislik.com

Denizural - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Arkadaşlar aslında bu türkiyedeki rezil bürokrsasinin göstergesidir. Maden işleri genel müdürlüğünde kaç tane maden mühendisi var, veya daha geniş açıdan bakarsak MİGEM in toplam kaç personeli var ? küçük bir binadan tüm türkiyedeki binlerce ruhsatı idare etmeye çalışıyorlar, bunların taşra teşkilatları bile yok, il özel idarelerine topu atıp oradan bazı işleri yaptırmaya çalışıyorlar.

kendi yeraltı kaynaklarına sahip çıkmayan bir ülkede bunlar normal şeyler... yahu 1 ara orman izinlerini başbakan veriyodu iyimi...

İndirilme
    0
    Uploads
    0

herşey birbirine karışmış durumda. projelerin, raporların altında imza çok olduğunda o belge mükemmel hale mi geliyor anlamadım arkadaşlar. Madem çevre ile uyum bölümü olduğu için çevre mühendisi imzası gerekiyor, o zaman o bölümü çıkarsınlar. Biz mesleğimize uygun proje hazırlayalım. sadece biz imza atalım. çevre mühendisine de ayrıca çevre ile uyum projesi hazırlatsınlar. sadece çevre mühendisi imzalasın. yoksa bu gidişle projemize bizimle beraber çok kişi imza atar.