böyle bişey yok bu sadece odanın talebi ve % 90 olmayacak. olsada bizi olumsuz etkileyecek.
şuan hazırlanan yönetmelikte yapılmak istenen değişiklikten biri:
*Madde 109-*
*Yönetmeliğin 109 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.*
*Teknik nezaret görevi alınabilecek ruhsat sayısı*
Madde 109 - Bir maden mühendisi, I (a) Grubundan üç, diğer gruplardan da üç
olmak üzere en fazla altı ruhsat sahasında teknik nezaret görevi alabilir. I
(a) Grubunda nezaret görevi olmasa bile, diğer gruplar için en fazla üç
nezaretçilik görevi yapabilir. Diğer gruplarda teknik nezaret görevi
olmadığı durumlarda I (a) Grubu için bu sayı en fazla altı olabilir.
böyle bişey yok bu sadece odanın talebi ve % 90 olmayacak. olsada bizi olumsuz etkileyecek.
Teknik nezaretcilik nedir?
Teknik Nezaretcilik; " Türkiye Cumhuriyetinin maden sahalarının madencilik tekniğine uygun şekilde çalışması için ilgili mühendislere görev ve yetki veren bir kavramdır".
Bu bir mühendislik işleminden farklı olarak Teknik Nezaretçiye ÜLKE ÇIKARLARINI ve madenlerin yeraltından en ekonomik şekilde üretilmesinin denetim ve kontrolünü sağlayan bir mekanizmadır.
( Bu sistemin faydalılığı ve gerekliliğini tartışabiliriz. )
Teknik Nezaretci ücretini ruhsat sahibinden alsa bile görevi Türkiye Cumhuriyetine ait madenlerin ,madencilik tekniğine ve ÜLKE ÇIKARLARINA uygun şekilde çalışmasıdır.Doğal olarak İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak çalışmasıdır.
İş sağlığı Ve Güvenliği görevinin Teknik Nezaretçiye verilmesi Teknik Nezaretçi kavramı ile uyuşmaz: Teknik Nezaretçinin asli görevi madencilik sektöründe ülke çıkarlarını korumaktır.
İş sağlığı ve güvenliğindeki uluslar arası kabul gören görevlendirme şekli ise; İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanının Üretimden bağimsız olması ve denetim ve önerilerini doğrudan mümkün olan en üst düzeyde iş veren veya vekiline sunması şeklindedir.
Teknik Nezaretçi ülkemiz adına görev yapan ve ita amiri olarak İlgili bakanlık ve bağımlı olduğu odaya hesap vermesi gereken bir kişidir.
Teknik Nezaretçi görevi sırasında ücretini ruhsat sahibinden alsa bile ,görevi sırasında dikkate alması gereken Türkiye Cumhuriyeti madenlerinin en uzun vadede ülke çıkarlarına uygun çalıştırılmasıdır.
Daimi Nezaretçi ve İşletme Müdürü (İşletme Mühendisleri) ise görevleri sırasıında en ekonomik,en karlı ,en fazla üretimi dikkate alırlar.
Üretim ağırlıklı olarak görevlendirilmeleri ve başarıları buna bağlıdır.
Üç farklı kavram ortaya çıktı;
1- Üretim Müdürlüğü ve mühendisliği; amacı en fazla ve en karlı üretimi uzun vadede planlayıp yapmak.
2-İş sağlığı Güvenliği Uzmanlığı veya Mühendisliği ; Dünya normlarında en sağlıklı ve güvenli ve dolayısı ile kaliteli sağlıklı bir üretim için üretiim alanlarını denetlemek ,kesintisiz sağlıklı ve ekonomik bir çalışma için önerilerde bulunmak.
3-Teknik Nezaretçiler ise: Yenilenmeyen kaynaklar olan ,ülke geçmişinden "teslim alınan " madenlerin, geleceğimizi de planlayarak en uygun şekilde çalışmasını denetlemek ve yönlendirmek durumundadırlar.
Teknik nezaretçiye İş güvenliği ve üretim sorumluluğu verilmesi Teknik Nezaretçiliğin ana kavramına aykırıdır.
Teknik Nezaretçiliği global ekonomiye uygun olmadığını düşünerek kaldırabilirsiniz.Buna itiraz edilemez.Bu Yetkisi olan ilgili kurumların görev alanıdır.
Ama ;Teknik Nezaretçi ile ilgili olarak İş güvenliği görevi,Üretim mühendisliği görevi verilmesi,Teknik Nezaretçinin ,teknik açıdan beğenmediği ve üretimini yönlendiremediği sahadan istifa ettiğinde ; 5 teknik nezaretçilik hakkının 3 e düşmesi yanlış ve Teknik Nezaretçilik kavramının hukukuna aykırıdır.
Teknik Nezaretcilik tanımı ve kavramı kalkmadığı sürece ;Teknik Nezaretcinin madenleri ülke çıkarlarına uygun denetlemesi ve yönetmesi değişmeyecektir.
Siyasal mekanizmadan etkilenen MİGEM kurumu sanırım,kısmen Sivil Toplum Kavramına uygun çalışan ,genlerinde en azından şimdilik ülke madenlerini koruma görevi olan Teknik Nezaretçilik kavramına itiraz etmeyecektir.
İsterseniz olaya şöyle bakalım; Planlı ekonomiden,karma ekonomiye ve daha sonra golbal ekonomiye geçecek olan ülkemize Teknik Nezaretçilik gereklidir.
Tamamen golbal ekonomiye geçtiğimizde ise ulusal bir maden kavramı olmayacağı için Teknik Nezaretçilik tanımı da olmayacaktır.
Şu an mühendis arkadaşlarıma Teknik Nezaretçilik kavramını anlamalarını ve halen geçerli Teknik Nezaretçilik görevini değerlendirmelerini öneriyorum.
..................................
Üstteki yazıda hiç ücret konusu geçmedi;
Mühendis arkadaşlarıma ve oda ilgililerine şunu öneririm.
1-En yüksek ücret altındaki ücretleri yönlendirir.(En üst mühendis - yönetici maaşlarının yükselmesi tüm ücretleri etkileyecektir.)
2-Taviz vermek haketmediğiniz bir ücreti talep ettiğinizi gösterir.
3-Fiyat kıranların piyasayı yönlendiremediği bir ortam oluşması için güçlü mesleki örgütlenme gerekir.
4-Üretim mühendislerinin İş Güvenliği Görevini üstlenmesi - son kazalarda olduğu gibi- kazaları ve maliyetleri artıracacaktır.Bu bir geçiş dönemidir.İş güvenliği görevi üretimden bağımsız olmalı ve olacaktır.
5-Teknik nezaretçiler ülke madenciliğini koruma görevinin bilinci içersinde olacak ve buna uygun davranış göstereceklerdir.Kendilerine verilen üretim ve iş güvenliği görevleri Tali görevlerdir.Ücret konusundaki yaklaşımları buna uygun değerlendirmek lazım.
6-Mühendislik "hendese" yani hesaplama tanımı ile ilişkindir.Daimi nezaretçilik elbette farklıdır,ama mühendisin görevi planlama ve hesap yapmaktır.Tüm mühendisler her gün her an ocakta olmak durumunda değildir.Görev ve konumu gereği işletmede devamlı mühendis bulunabilir.
Teknik nezaretçilik ve İş güvenliği mühendisliği gerektiği sürede iş yerinde bulunmayı,denetim ve önerilerde bulunmayı analiz yapıp sonuçlarını kayıtlı olarak bildirmeyi gerektiren görevlerdir.
Önemli olan iş yerine gereken kadar sıklık ve zamanlama ile çalışmaktır.
Bazı işletmelere ayda 45 saat yetmeyebilir.
Bazıları için ise yasal süre yeterlidir.
Görüşlerimi tartışmalara ve farklı düşüncelere açmak için yazdım.
Sektördeki ücretler arz ve talep durumuna göre yönlenebilir.
Ancak Teknik Nezaretçilik kavramı ücret ile değerlendirilmemelidir.
Selamlar
Saygılar
umarım bu yanlıştan dönülür oda akıl tutulması yaşıyo galiba.
merhaba arkadaşlar bu haber doğru mu??ayrıca bu değişen maddenin yönetmeliğini nerden bulabiliriz??
teşekkürler enginer. sayende bazı konular kafamda netleşti. Güzel paylaşım
herkese iyi çalışmalar...evet böyle bir söylem vardı ancak burada doğru olmayan odanın görüşü bu değil aksine nezaret sayılarının aynı kalmasıydı...artık bu söylemlere gerek yok çünkü bu madde kabul edilmedi...nezaret sayıları aynı kalacak...
Maden Y.Müh.
Şenay KADIKÖYLÜ
KADIKÖY MADENCİLİK&MÜHENDİSLİK&İŞ GÜVENLİĞİ
B) DAİMİ NEZARETÇİ ATANMASI
Daimi nezaretçi görevi üstlenilebilmesi için ; Daimi nezaret görevini üstlenebilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
•a) T.C. vatandaşı olmak,
•b) Maden mühendisi olmak,
•c) Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda en az iki yıl yeraltı maden işletmelerinde çalışmış olduğunu belgelemek,
•d) Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda tam teşekküllü Devlet Hastanesinden yeraltında çalışabileceğine dair heyet raporu almak,
•e) Daimi nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eğitim semineri sonucunda verilen daimi nezaretçi sertifikasına sahip olmak.
Madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında denetim veya işletme faaliyetlerinde en az iki yıl fiili olarak çalışan maden mühendisleri için sertifika şartı aranmaz.
Teknik ve daimi nezaretçi eğitim programı, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır.
Yönetmeliğin 112 inci maddesi başlığı ve maddenin tamamı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 112 - Teknik nezaret görevini üstlenebilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
•a) T.C. vatandaşı olmak,
•b) Maden mühendisi olmak,
•c) Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda en az beş yıl yeraltı maden işletmelerinde çalışmış olduğunu belgelemek,
•d) Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda tam teşekküllü Devlet Hastanesinden yeraltında çalışabileceğine dair heyet raporu almak,
•e) Teknik nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eğitim semineri sonucunda verilen daimi nezaretçi sertifikasına sahip olmak,
Maden işletmelerinde veya madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında denetim veya işletme faaliyetlerinde fiili olarak en az beş yıl çalışan maden mühendisleri için sertifika şartı aranmaz.
Teknik ve daimi nezaretçi eğitim programı, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır.
şuan hazırlanan yönetmelikte yapılmak istenen değişiklikten biri: