Sürgün gazeteci mermer kralı oldu
AA Bölge Müdürü iken, sürgüne gönderilen Raif Türk'ün hayatı mermerletanıştıktan sonra değişiyor. 04.03.2008 08:48Raif Türk, eski bir gazeteci. 1985'te AA Diyarbakır Bölge Müdürü iken,kendi deyimiyle ilk "sürgün"e giden AA çalışanı olmuş. Üstelik tenzilirütbe ile. Gerisini Sabah gazetesine konuşan Türk'ten dinleyelim."Bölge Müdürü iken bir dilekçeyle beni ihbar etmişler. 1972'dekömünizm propagandasından, 141- 142'nci maddeden (düşünceyi suç sayanTCK'nın ünlü bu maddeleri 1991'de kaldırıldı) 2.5 yıl hapis yatmıştım.1985'te Bursa'ya muhabir olarak gönderdiler. İstanbul veya Ankaradeyince, Ankara'da Yurt Haberleri'ne verdiler. 5 ay kalıp ayrıldım." MERMERİ HAMAMDA GÖRÜRDÜMTürk, bir gazete çağırdığı halde gitmeyip, madencilik hevesininpeşinden koşmaya başlamış. "Bir iki yerde krom bakır madeni olduğunuduydum, ilgilenmeye başladım. Mermerle tanıştım. O güne kadar mermerhamamda gördüğüm bir şeydi" diyen Türk, krom için gittiği Kulpilçesinde mermer yatakları bulduğunu anlatıyor. Raif Türk'e kulakverelim: "Madeni bulunca, ruhsatını aldım, ortak edindim. Ama1988-1990 arası başarılı olamadık. Bölgede çatışma oluyor, hatta ocağatop mermisi düşüyordu. İmkânlar da sınırlıydı. Önce Antepli, sonraİtalyan ortağım dayanamayıp kaçtı. 1995'de bu kez ortaksız işebaşladım. Ankara'da bir hurdacıdan dozer ve kompresör aldım. O yıl 12kişi ile bin metreküp mermer üretebildim. Bu, kayıtlara göreDiyarbakır'ın ilk mermer üretimi oldu. Bugün Dimer şirketim, Hazro,Hani ve Adıyaman'daki 5 ocaktan yılda 90 bin metreküp mermerçıkarıyor."