Kanadalý Eldorado Gold firmasýnýn Türkiye Distribütörü Tüprag Metal Madencilik Þirketi'nin Uþak'ta iþlettiði Kýþladað Altýn Madeni'nde, yürüme ve iþitme-konuþma engelli 13 kiþi, hem çalýþarak, hem de madenin ayda bir yayýnladýðý dergide yazarlýk yaparak yaþama tutunuyor.

Kýþladað Altýn Madeni Halkla Ýliþkiler Müdürü Hakan Ünal, dört yýldýr 650 iþçiyle üretime devam ettiklerini söyledi. Ünal, 4 yýlda 20 ton altýn üretildiðini, sadece 2009'un 7.5 tonluk üretim rakamýyla Avrupa'nýn en büyük altýn üretimini gerçekleþtirdiklerini söyledi. Bu baþarýda madende çalýþan her iþçinin alýnteri olduðunu ifade eden Ünal, iþçiler arasýnda 13 engelli vatandaþýn bulunmasýndan ayrý bir memnuniyet duyduklarýný madenciyim.com belirtti. Fiziki engelli iþçilerin üretime katký saðlamak için verdikleri çabayý ve gözlerindeki ýþýltýyý görmenin de mutluluk verici olduðunu ifade eden Ünal, “Engelli iþçilerimiz içlerindeki enerjiyi üretime yansýtarak katký saðlamanýn da mutluluðu içindeler. Hatta içlerinde bazýlarý var ki, Kýþladað Dergisi'nde yazarlýk yapýyor” dedi.

TEKERLEKLÝ SANDALYEDE 37 YIL

2 yaþýnda uygulanan yanlýþ tedavi ile vurulan bir iðne sonucu 37 yýldýr tekerlekli sandalyeye mahkum kalan ve 39 yaþýna kadar evinden dýþarýya çýkmayan Fatma Baytok, madenin halkla iliþkiler bölümünde çalýþtýðýný söyledi. Engelli insanlarýn kaderinin hep ayný olduðunu ve ‘baþlamadan biten hayatlar’ sürdürüldüðünü kaydeden Baytok, “Hayatým boyunca yalnýzlýða asla itilmedim. Beni çok iyi anlayan bir aileye sahibim. Okuyup öðrenmek, eliþi ve örgü ile bu yaþýma geldim. Özürlü olmanýn zorluðunu yaþadým, zaman zaman bunalýmlara girdim. Ama yýlmadým, bulduðum her kitabý okudum. Derken altýn madenine yaptýðým iþ baþvuruma cevap geldi. Özürlüyüm, çalýþýyorum, mutluyum. Madenin dergisinde bir köþem var. Büyük firmalarýn Kýþladað'da olduðu gibi özürlülere iþ vererek hayata tutunmalarýný saðlamalarýný istiyorum” dedi.

TEDAVÝLERLE DUYMAYA VE KONUÞMAYA BAÞLADI

Madende bir yýldýr bahçevan olarak çalýþan iþitme ve konuþma engelli 31 yaþýndaki Mahmut Çakar, iþe baþlamakla evine ekmek götürmenin sevincini yaþadýðýný söyledi. Yýllar sonra gördüðü tedavinin ardýndan iþitme cihazý ile duymaya, az da olsa konuþma baþladýðýný kaydeden Çakar, mutlu bir yuva kurduðunu da belirtti. Çakar, “Ben çok mutluyum. Ýþim çok iyi madendeki görevim yalnýzca çevreye katký saðlamak. Ýþim çam fidanlarý yetiþtirerek ormanlar oluþturmak. Bir yýlda binlerce aðaç diktim ve maden çevresinde bir orman yarattým. Ýþim ve gelirim sayesinde de evlendim, yakýnda bir çocuðum olacak çok mutluyum” diye konuþtu.

ÞAÝR CANSEVER, BOYUNDAN BÜYÜK ÝÞLER YAPIYOR

Madende 1 metre 30 santimetre boyuyla, dev kamyonlarýn yanaþtýðý kantarda yükleri tartan 34 yaþýndaki Cansever Can ise yazdýðý þiirlerle tanýnýyor. Lise yýllarýndan beri yazdýðý þiirlerin sayýsýnýn 200'ü bulduðunu kaydeden Can, maden dergisinde þiir köþesi bulunduðunu belirtti. Dört yýl öncesine kadar boðaz tokluðuna bulduðu gündelik iþlerde çalýþtýðýný, evine ve iki çocðuna bakmakta sýkýntý yaþadýðýný anlatan Can, “Madenin faaliyete geçmesi ile sigortalý bir iþim oldu. Aileme ve çocuklarýma güvenli bir gelecek yaratýyorum. Bugüne kadar hiçbir sosyal güvencem yoktu. Maden sayesinde sosyal güvencem oldu” dedi.

HAYATA YENÝDEN TUTUNDU

Çocukluðunda uygulanan yanlýþ bir tedavinin ardýndan koltuk deðneklerine mahkum olan 37 yaþýndaki Ahmet Salar ise hayatýný þöyle anlattý:
“Daha iki yaþýndayken koltuk deðnekleri ayaklarým oldu. Yýllardýr kendime uygun bir iþ bulamadým. Zor da olsa geçen yýllarda bir okulda geçici hizmetli olarak iþ buldum tam ekmek parasý kazanýyorum derken, okul taþýmalý sisteme geçince boþta kaldým. Asýl mesleðim berberlik onu da seyyar olarak yapýyordum ama düzenli bir yerim olmayýnca bu iþimde de hayal kýrýklýðý yaþadým. Hayat çekilmez hale geldiðinde tam çýkmaza girdiðimde ise imdadýma Altýn Madeni yetiþti. Bir özürlü olarak bana maden sahip çýktý. Madende danýþmada görevliyim. Bir yýldýr evime ve iki çocuðuma daha iyi bakýyorum.”

GÖRME ÖZÜRLÜ ERKAN RAHATA KAVUÞTU

Madende çamaþýrhane bölümünde çalýþan ve mesai arkadaþlarýnýn iþ kýyafetlerini makinelerde yýkadýktan sonra teslim eden 28 yaþýndaki Erkan Özdemir ise gözlerinde kayma ve yüzde 10 oranýnda görme bozukluðu olduðunu söyledi. Özdemir, “Yüzde 10 kusur nedeniyle istediðim hiçbir iþi yapamadým. Gözümdeki rahatsýzlýktan dolayý birçok kapý yüzüme kapandý. O nedenle yýllarca dericilik sektöründe en aðýr iþlerde ekmek parasý kazanabildim. Bir umut diyerek özürlü kadrosundan madene baþvurdum ve bana iþ verildi. Ýþim arkadaþlarýmýn iþ kýyafetlerini yýkayýp katlamak. Ýþimden çok memnunum” diye konuþtu.

Kaynak