Toplam 18 sonuçtan 1 ile 18 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Tecrübesiz Maden Mühendisleri

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Standart Tecrübesiz Maden Mühendisleri

Forumun pekçok bölümünde yeni mezun/tecrübesiz maden mühendisi arkadaşlarımızın iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıları okuyorum.CV'lerin hemen hemen hepsinde Türkiye'nin heryerinde çalışabileceklerini,tecrübe sahibi olmak için ne gibi fedakarlıklar yapabileceklerini belirtiyorlar.Ama ben bir meslekdaşınız olarak artık bu sızlanmalara inanmadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.

Çalışmakta olduğum oldukça büyük bir holdingin orta Anadolu'daki bir işletmesinde görev yapıyorum.Yeraltında görevlendirmek üzere 3 tane yeni mezun maden mühendisi almak için genel müdürümü zar-zor ikna ettim.Çünkü kendisi tecrübeli bir mühendisin işe alınmasından yanaydı.Uzun konuşmalardan sonra bir tecrübeli yerine 3 tecrübesiz arkadaşımızın işe alınması konusunda mutabık kaldık.Aynı gün hem odamız kanalıyla hem de internetteki benzer platformlar üzerinden iş arayan genç arkadaşlarımıza ulaşmaya ve bizzat görüşmeye çalıştım.Aynı dertlerden muzdarip yaklaşık 25-30 halen çalışmayan yeni mezun arkadaşımla görüştüm.Sizi temin ederim,bizim mesleğimizde büyük bir "tuzu kuruluk" var.Orta Anadolu'da 1500-2000 TL (başlangıç maaşıdır)maaşla,misafirhanesi,altında aracı,emrinde yaklaşık 120-150 kişi ile çalışmaya yanaşan olmadı.Kimi evinin bahçesinde iş ararken,kimi sevgilisinden ayrılmayı göze alamadı,kimi yeraltında çalışmaktan çekindi(en ilginç konu da bu zaten).Yine sizi temin ederim ki;maaş ve çalışma ortamıyla ilgili hiçbir rahatsızlık gündeme gelmedi.
    Özel hayatındaki rahatlığından vazgeçmek istemeyenleri bir şekilde anlayabilirim,kişisel tercihleridir diyebilirim ama,mühendislik eğitimi almış,kendi projelendireceği tahkimat sistemlerine bile güvenmeyen,kurşun-çinko işletmesinde grizu korkusuyla(!) çalışmak istemeyenleri anlayamam.
    Evet ülkemizde maalesef son iki ayda iki büyük facia yaşandı.Ölenlere rahmet,ailelerine başsağlığı dilerim.Öte yandan bu tür faciaların tekrar etmemesi bizlerin yeraltına girmekten vazgeçmemizle mümkün olmayacaktır.Aksine daha duyarlı,daha analitik çalışarak,kendi mühendisliğimize güvenerek benzer olayların üzerine gitmemiz elzemdir.
    Yine benzer şekilde mühendis ihtiyacımızı odamıza da bildirmeme rağmen hiçbir geri dönüş olmaması "demek ki haklıyım" diye düşünmeme sebep oldu.
    Sonuç olarak şu son 3-4 günde gördüğüm kadarıyla,maalesef yeni mezun/tecrübesiz arkadaşlarımızın mesleklerinin özelliklerini benimseyememiş olması,kendilerine olan güven eksiklikleri,özel hayatlarından asla vazgeçmek istememeleri ve tecrübesizliklerine rağmen iş seçicilikleri düşündürücüdür.
    Lütfen bu yazıya alel-tecel tepki gösterip beni kınamayın.Sosyal bir platformda son 3-4 günlük tecrübelerimi ve düşüncelerimi paylaştım.Yazdıklarım herkes için geçerli değil biliyorum.Ama 25-30 kadar mühendisle görüşüp sadece 1 tanesinin göreve derhal başladığını gözönünde bulundurun.
    Herkese sevgi ve saygılarımı sunarım.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bölümümüzden mezun çoğu insan şehir merkezinde-toza toprağa karışmadan iş bulacağını düşünüyo...Bazılarıda sadece kendisine üniversite mezunu denilmesini istediği için okuyo ve madenciliğin en büyük sorunlarından biri olan grizunun nerelerde karşısına çıkacağını dahi bilmiyo...''.......kurşun-çinko işletmesinde grizu'' olayıyla karşılaşacağını düşünmesi en büyük kanıtı işte...Bu olay hakkında sokağa çıkıp vatandaşın fikrini sorsan madenciliğin ''m'' sini bilmeyen insan bile bu kadar absurd bi hataya düşmez...En azından güncel olayları takip ederek bi fikir edinmiştir...Kusura bakmasınlar ama mesleğinin ne anlama gelmediğini bilmeyen bu insanlar madencilik sektörünün yüz karası bence...

microfar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Ama gerçektende eline ekmeğini almak isteyen işini hakkıyl yapan mühendisleride göz ardı etmemek lazım.Sonuç itibariyle bu bölümü bilinçli yazan biri zaten toz-toprak için yazıyodur(en azından ben öyle düşünüyorum).
    Böle masa başıcı mühendisler oldukça gerçekten işinin ehli mühendislerin değeri bir kat daha artıyo...
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı microfar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ama gerçektende eline ekmeğini almak isteyen işini hakkıyl yapan mühendisleride göz ardı etmemek lazım.Sonuç itibariyle bu bölümü bilinçli yazan biri zaten toz-toprak için yazıyodur(en azından ben öyle düşünüyorum).
    Böle masa başıcı mühendisler oldukça gerçekten işinin ehli mühendislerin değeri bir kat daha artıyo...
    Kesinlikle mesleğinin hakkını verenler de var. Bilinçsiz yazan kişiler zaten şantiye ortamında çalışmak istemeyenler...O kadar mezun içerisinden işinin ehli olan kişiyi seçip bulmak biraz zaman istiyo tabi...

İndirilme
    0
    Uploads
    0

İşini layığıyla yapan pekçok mühendis arkadaşımın olduğundan eminim.Ancak dediğim gibi benim görüştüğüm 25-30 kişinin hiçbirisiyle iş bilgisi hakkında konuşma fırsatım bile olmadı.Herbiri (maaş-sosyal imkanlar-çalışma şartları v.b. dışında sebeplerle) birer bahane ile teşekkür edip telefonu kapattılar.Yalnızca bir arkadaşım yeraltında çalışmak istediğini söyledi ve işe girişi sağlandı.Herkesin yaşam tarzına saygı duyarım ama ben de izmirliyim ve elbette kordon'da çalışmayı,ailemle birlikte olmayı isterim.Ama madenciyim ve ne şartlarda çalışacağımı daha önceden de biliyordum.Yaptığım görüşmelerden sonra üzüleyim mi sevineyim mi bilemedim.

microfar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Valla ne yalan sölim aslında tam benim istediğim şey bu yani öle şehirin boğuculuğu hoşuma gitmiyo beton bloklar daraltıyo beni.Dağ-bayır olcak benim çalıştığım yer.Öle monoton olmıcak arasıra akrep çiyan görcem heycan verici olcak.Yer yer mola verip dağda bayırda top oynıcam şantiye arkadaşlarımla)
    Eminim benim gibi düşünen bi sürü madenci vardır yoksa yanılıyomuyum?
    Ömer Faruk KAPUSIZOĞLU
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    0
    Uploads
    0

malesef ülkemin hali burdada ortaya çıkmış üzülüyorum çünkü gerçekten bir yere gelmek bu meslekte uç noktalara ulaşmak isteyen yeni mezun arkadaşlarımızın önüne bu ve benzeri olaylarlar sayesinde kocaman bir set çıkıyorr

ekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Şunu merak ediyorum, gerçekten bu arkadaşlara 1500-2000 TL arası maaş teklif edildi de kabul etmediler mi? Yoksa,
    - bizim size önerdiğimiz para 1200,
    - Piyasa şartları böyle, herkes ilk başta bu parayı alır,
    - Biz işletme olarak senede trilyon kazanalım ama mühendisin tecrübelisine 3 lira tecrübesizine 1 lira veriyoruz, mu dediler?

Bunları ironik bir şekilde, iş başvurusunda karşılaşılan sorunlar genelde böyle olduğundan soruyorum.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı erkonoid Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İşini layığıyla yapan pekçok mühendis arkadaşımın olduğundan eminim.Ancak dediğim gibi benim görüştüğüm 25-30 kişinin hiçbirisiyle iş bilgisi hakkında konuşma fırsatım bile olmadı.Herbiri (maaş-sosyal imkanlar-çalışma şartları v.b. dışında sebeplerle) birer bahane ile teşekkür edip telefonu kapattılar.Yalnızca bir arkadaşım yeraltında çalışmak istediğini söyledi ve işe girişi sağlandı.Herkesin yaşam tarzına saygı duyarım ama ben de izmirliyim ve elbette kordon'da çalışmayı,ailemle birlikte olmayı isterim.Ama madenciyim ve ne şartlarda çalışacağımı daha önceden de biliyordum.Yaptığım görüşmelerden sonra üzüleyim mi sevineyim mi bilemedim.

işsiz bir madenciyi meslek hayatına kazandırdığınız için teşekkürler.... allah razı olsun....

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı ekin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Şunu merak ediyorum, gerçekten bu arkadaşlara 1500-2000 TL arası maaş teklif edildi de kabul etmediler mi? Yoksa,
    - bizim size önerdiğimiz para 1200,
    - Piyasa şartları böyle, herkes ilk başta bu parayı alır,
    - Biz işletme olarak senede trilyon kazanalım ama mühendisin tecrübelisine 3 lira tecrübesizine 1 lira veriyoruz, mu dediler?

Bunları ironik bir şekilde, iş başvurusunda karşılaşılan sorunlar genelde böyle olduğundan soruyorum.
    -Her firmanın ücret konusunda bir politikası vardır,dengeleri koruyarak bu politika çerçevesinde ücret teklif edilir.Benim konuyu açarken yazdığım yazıyı tam olarak okumamışsınız.Ücreti tartışacak kadar bile konuşmadık.
    -Ücreti belirleyen piyasa şartları değil,şirket politikalarıdır.
    -Biz işletme olarak trilyonlar kazanmıyoruz,kazansak da bu çalışanlara trilyonlar vermemiz anlamına gelmez.Nihayetinde bahsettiğimiz ücret maaştır,kar payı değil.Tecrübeli/tecrübesiz ayrımı bu kadar derin değil,sadece ben kişisel tercihimi tecrübesizlerden yana kullandım.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

iş başvurusu için verdiğiniz adrese cv mi gönderdim ama kimse olumlu yada olmsuz bir cevap vermedi, sebebini öğrenebilirmiyim.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Kum ve kömür çıkaran bir açık işletme yapan maden ocağında işe başlayacağım. Bilmem, öğrenmem ve dikkat etmem gereken konular hakkında tecrübeli meslektaşlarımdan yardım etmelerini rica ediyorum. Teşekkürler..

İndirilme
    0
    Uploads
    0

İyi Akşamlar...
    Yıllar boyunca aldığım eğitimin yön vermesiyle birlikte yeraltı işletmelerinde çalışmak istediğime karar verdim. Malum istediğimiz işte çalışmanın olmadığı iş koşullarında içerisindeyiz. Bizim çalışma ortamı konusunda sıkıntı çekmemizin bir sebebide taşeron firmalar. Çoğuna zorunlu maden mühendisi çalıştırma ibaresi getirildi. Ben yeni mezun oldum ve görüşemeye gittim. Madencilik konusunda iş seçme gibi bi lüksüm yok. Çünkü mesleğimi seviyorum. Yalnız sorun şu ki taşeronlarda kar hırsı ve mecburiyetten maden mühendisi alınması yaşam koşullarımızı kısıtlamaktadır. Görüşmeye gittiğimde ciddi ağır şartlarla karşılaştım. En azından çalışmanın yorgunluğunu bir duşla azaltıp iyi bi yatakta (en azından çarşafı olan) dinlenip yeni mesaime hazır hissetmek isterim kendimi. Ama malesef. Sektörde sıkıntımız çok, bu kesin bi durum. En azından biraz daha iyi koşullarda şantiyeler yapılabilmesi mümkün. Mühendisten önce hepimiz insanız. İnsani yaşam şartlarının şantiyelerde oluşturulması kanaatindeyim...
    GÖRKEM CİNGÖZ
    MADEN MÜHENDİSİ

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Merhaba;öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum,ben Emrah Kurt çukurova üniversitesi maden mühendisliği bölümünde okuyorum,mezun olmak için 5 dersim kaldı ve devam zorunluluğum bulunmamakta..tecrübesiz mühendislerle ilgili yazınızı okudum ve çok haklı olduğunuzu düşünüyorum. ben maddii zorluklar nedeni ile okul hayatım boyunca kendi imkanlarımla hayatımı devam ettirmeye çalıştım ve çoğu zaman para kazanmak okulun öncesine geçti ve dolayısıyla okulumda uzadı biraz..ama birçok işte ve zor şartlarda çalışmak bana ayrı bir güven ve bakış açısı kattı..en son işim gaziantep otoyoluydu limak kolin ortaklığında yapılan işte taşeron firmada hem delme patlatma işlerinden hemde şantiyeden sorumluydum(60-70 çalışanım vardı),projenin bitmesiyle benimde işim sonlandı.bu işe beni yönlendiren ve vesile olanda sizin gibi duyarlı ve tecrübeli mühendis bir abimdi..siz yazıyı yazalı baya olmuş ama hala böyle bir ihtiyacınız varsa veya yetiştirmek için birini isterseniz her koşulda çalışmak için ben hazırım,heryerde çalışabilirim yeterki iş öğrenmeme ve kendimi geliştirmeme vesile olacak bir iş olsun..ve işe çok ihtiyacım var..bana ulaşmak isterseniz mail adresim:kurtemrahkurt@hotmail.com.telefon numaram 05415300282..ilginize teşekür ederim.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

ekronoid bey size çoooook teşekkür ederim genç bi maden mühendisi adayı olarak ...sizin gibi insanlar oldukça bizim gibi de çalışmaya hevesi artan insanlar olacaktır
    yaptığınız tercihten muzdarip olmanıza rağmen sizi kutlarım .işinizde başarılar dilerim.işe başlayan arkadaş(abi veya abla) içinde hayırlı olsun .

ılıcalı44 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

unhappy acı ama gerçekler

Erkonoid ilk başta yeni mühendislere iş imkanı için çabanıza ve emeğinize teşekkür ederim.

Yazdıklarınızda son derece haklısınız. Maalesef bu bizlerin acı gerçeği. Masa başında olsun ve şantiye ortamında olmasın görüşü hakim. Teklif edersin kabul etmez teklif edilmez bizlere iş verilmiyor ne yapacağız şeklinde savunuluyor. Çünkü insanların beşte biri herşeye muhalefet hatta sizin teklifinizi kabul etmeyenler iş yokmu sorusuna deneyim istiyorlar şeklindede kendini avutmaca yanıtları verenler vardır. Ülkemiz nasıl beyin göcü ile sıkıntı yaşıyor ve gelişmiyor ise aynı mantıkla kpss göcü var. Maden teknikeri veya mühendisi olsun farketmez hatta başka bölümlerdede benzer durum var kpss ile yerleşeyim yeter deniyor. Bu düşünceler hakim olduğu sürece ilerlemek mümkün değil.Kaldı ki madencilik işinde seçiçilik gibi hakkımız yok. Bir işte başladı isek o işe devam etmemiz gerekir. Kromla başladı isek o işte sonra demir şeklinde devam etmekte yapılan diğer yanlışlıklarda biri. Madencilikte her işi öğrenmek yerine bir işi öğrenmek ve o alanda gelişmek daha uygun olur. Geniş bir alana sahip.

Şu an Malatya da ikamet etmekteyim. Maden Teknikeriyim. Dikey Geçiş sınavı ile Maden mühendisliğine geçtim. Sınav ile Geçtiğim için iş konusunda tecrübem yok. İnönü Üniversitesi son sınıftayım. Devam mecburiyetli dersim kalmadı. Haziran ayına kadar sınavları takip edeceğim. Üniversite bitene kadar kendimi Madencilik alanında geliştirmek istedim. Öyle durumlarla karşılaştım ki gülesin mi ağlayasın mı bilemedim. Gidip madenin yerinde iş konusunda yardımcı olur musunuz şeklinde müracaat ettim.orada başka biri ile sohbet ediliyor.yeri gelince yetişmiş insan bulmak zor diyor ama yetiştirmeye gelince su an elemana ihtiyacımız yok diye sana cevap veriyor.Deneyim istiyorlar ama deneyimleştirmek istemiyorlar. Bu konuda yardımcı olmayan işletmelerde günümüzde mevcut.o zamanlarda devam mecburiyetli ders vardı. Malatya dışına çıkamazdım. Şimdi ise üniversiteyi bitirince askerliği arada çıkarmak için ve iş arama süresinde Ehliyet gibi gerekli olacak belgeleri almak ve bilgilerimi arıtracak İngilizce Bilgisayar geliştirmek için iş aramayı bıraktım. İş olmaz kendimi alanımda ve sorun çıkabilecek durumda geliştiremez isem oradaki çalısan veya başcavuşta ne eksiğim kalır ki sadece mühendislik diploması olur.iş tecrübesi yok

kısaca eleştirmeye gelince bizde başlarız yakınırız ama kendimizi geliştirmeye ve iş alanında deneyim kazanmaya gelince bahanemiz çok bu görüş ve tembellik olduğu sürece bir adım bilene ilerleyemeyiz.

Bana iş konusunda ve deneyim kazandırmak isteyen olursa kursları bırakırım gelir öğrenmek için çalışırım. Gerekirse şantiyede kalacak yer varsa oradada kalırım.

Mühendis demek yeniliğe açık üretken ve adeeta mucize yaratan demektir. Telefon gelince bahane üretmeyen veya ücret konuşan olmamalıdır.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Aslında bunları sadece maden mühendisleri açısından değil iş verenler açısından da yorumlamak lazım..Çünkü sızlananlardan biriside onlar..(Piyasa şartlar böyle, işinize gelirse...)Ortada 4(ya da 5)yıl okumuş birşeyler yapabilmek için çabalamış ve mezun olup diplomasını aldığında bir heyecan ile iş hayatına atılmayı bekleyen ve gittiği iş görüşmelerinde sanki 4 yıl okumamış maden müh. diplomasına sahip değil de vasıfsız bir insan mış muamelesi gören ve hayal kırıklığına uğrayan nice müh. arkadaşlarımız var...Sorunlar sadece maden müh. kaynaklanmıyor..Herşey biir bütündür oyuzden bir maden müh. kendisini en iyi şekilde yetiştirmeli gerekli zorluklara katlanmalı ancak iş veren de bunun karşılığını vermeli....

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Öncelikle merhabalar. Tecrübesiz bir maden mühendisiyim. Şu an çalışmamaktayım. Askerlik hizmetimi tamamladım. Aktif araç kullanıyorum. İş aramaktayım yalnız piyasada bir durgunluk var. Önerebileceğiniz yerler varsa çok mutlu olurum.
    Alper TEPE
    tepe.alper@gmail.com