Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Maden Ocağında Zehirlenme: 1 ölü !!!

-
    İndirilme
    2
    Uploads
    0

unhappy Maden Ocağında Zehirlenme: 1 ölü !!!

28 Aralık 2009, Pazartesi (www.aa.com.tr)

Edirne`nin Keşan ilçesinin Beyendik beldesi yakınlarındaki bir maden ocağında, meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmesinde 1 işçi öldü, 3 işçi tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, özel bir şirkete ait kömür ocağında işçi olarak çalışan Sezgin (35) ve Hüseyin Karadağ(39) kardeşler ile amca çocukları Hasan (22) ve İsmail Gırlangıç (23), ocakta karbonmonoksit gazından zehirlendi. Arkadaşlarının durumu fark etmesi üzerine ocaktan çıkarılan işçiler, Özel Keşan Hastanesi`ne kaldırıldı.
    Sezgin Karadağ hastanede öldü. Hüseyin Karadağ ile Hasan ve İsmail Gırlangıç, burada yapılan ilk müdahaleden sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`ne sevk edildi.
    Şirketin ortağı Merthan Dağtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak içinde yapılan ölçümde, daha önceden ocağın bu noktasında karbonmonoksit gazı bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.
    Ölen işçinin de bunu bildiği halde o bölgeye girmesine bir anlam veremediğini söyleyen Dağtaş, şunları kaydetti:
    ``Yaşamını kaybeden ve zehirlenen işçilerimiz, karbonmonoksit gazı bulunan ocağın o bölümünü tuğlayla kapatmak için maden ocağına girmişlerdi. Fakat Sezgin Karadağ, girmemesi gereken karbonmonoksitli bölgede bayılınca, diğer üç işçi de onu kurtarmak için girdiklerinde bayılmışlar. Daha sonra bunları gören diğer işçiler onları baygın şekilde ocaktan çıkarmış. Ancak bir arkadaşımızı kaybettik. Diğerlerinin durumları iyi. Şu anda kömür ocağında üretime ara verildi.``
    Konu helbir tarafından (29-12-2009 Saat 09:19 ) değiştirilmiştir.

-
    İndirilme
    2
    Uploads
    0

Standart Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde meydana gelen göçükte 1 kişi öldü..

2009 un son kazası herhalde, umarım 2010 Madencilik Sektörü için her konuda iyi geçer..

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde maden ocağında tavandan kopan kömür parçalarının düşmesi sonucu meydana gelen göçükte 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Maden ocağında çalışan işçiler Fikret Sepetçioğlu (40) ve İrfan Yedekçi, yerin 170 metre altında kömür çıkarmaya çalışırken tavandan kömür parçalarının kopması sonucu göçük meydana geldi.

Kömür parçalarının altında kalan Sepetçioğlu ile hafif yaralanan Yedekçi, arkadaşlarının yardımıyla maden ocağından çıkarıldı.

Durumu ağır olan Sepetçioğlu, Malkara Devlet Hastanesindeki müdahalenin ardından Tekirdağ Devlet Hastanesine sevk edildi. Kaburga kemiklerinin kırılması sonucu iç kanama geçirdiği öğrenilen Sepetçioğlu, yaşamını yitirdi.

Yedekçi ise Malkara Devlet Hastanesindeki tedavinin ardından taburcu edildi.

Kaza nedeniyle işletmede çalışmaların durdurulduğu bildirildi.

30.12.2009
    Konu helbir tarafından (04-01-2010 Saat 09:10 ) değiştirilmiştir.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Zayıf sermaye yapılarıyla madencilik yapılırsa, bu tür kazalar hiç bir zaman hangi tedbir gelirse gelsin önlenemez. Sürekli de olacaktır.

1-Zayıf sermaye yapısı,
    2-İş güvenliği ve işçi sağlığı kültürü olmaması,
    3-Eğitimin verilmemesi veya eksikliği,
    4-Emniyetin bir maliyet unsuru olarak görülmesi,
    5-Teknik bilgi yetersizliği

gibi nedenler oldukça bu kazaları daha çok duyacağız.
    Ölen madebcilere rahmet ailelerine de başsağlığı dilerim. Şehitlerimizin acılarını yüreğimizde hissediyoruz.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

İndirilme
    2
    Uploads
    0

Edirne Keşan'da zehirlenme sonucu bir işçinin öldüğü ocakta teknik ve daimi nezaretçi olarak görev yapıyorum.
    Olay şöyle gerçekleşti.
    Topuk kısmında baş aşağı olarak kömür kazısı yapan ekip, cuma günü öğlene doğru eski imalatı delidi. Onlara daha önce vermiş olduğum talimat doğrultusunda çalışmayı bırakıp bana haber verdiler. Bunun üzerine başaşağı kısmında gaz ölçümü yaptım. Başaşağı kısmında zehirli hava tespit ettim. Ekstra havalandırma yaparak bu kısmı temizlemeye karar verdim.
    Havalandırma planına göre riskli bölgelerde bulunan işçilerin ocağa girmemesini söyledim. Bu durumdan rahatsız olan diğer işçiler çalışmak istemeyince hiç kimseyi zorlamadım ve cuma öğlenden sonra çalışma yapılmadı.
    Cuma günü öğlenden sonra ve hafta tatili olan cumartesi günü havalandırma yapıldı.
    Cumartesi günü öğlenden sonra havalandırma durumunu kontrol etmek için çavuşu yanıma alıp ocağa gaz ölçümü yapmaya indim.Yaptığım ölçümde başaşağı kısmındaki havanın dağılmadığını tespit ettim.
    Bu durum karşısında başaşağı kısmını terk etmemiz gerektiğine karar verdim. Çavuşa, başaşağı kısmını terk edeceğimizi; başaşağı ve taban yolu arasına sızdırmazlığı sağlamak için branda ile perde yapılması gerektiğini söyledim. Çavuşu branda getirmesi için dışarı gönderdim.
    Çavuş gelene kadar da işçilerin kalan malzemelerinden alabildiklerimi,taban yoluna taşıdım. Çavuş ve nöbetçi brandayı alarak yanıma geldiler. Üçümüz branda ile başaşağı kısmının girişini kapattık. Brandanın sızdırmazlığını kontrol ettim.
    Başaşağıyı giden aydınlatma kablolarını kurtarmak mümkün olmadı. Nöbetçiye aydınlatma kablolarını pense ile kesmesini söyledim.
    Çavuşa ertesi günün talimatını verdim.Bu talimatlar:
    1. Taban yoluna, gösterdiğim yere tuğladan duvar örülecek.
    2. Duvar örme işini başaşağı kısmında çalışan işçiler yapacak.
    3. Özellikle o bölgede çalışan işçilere brandanın arkasına(başaşağıya) geçilmemesi gerektiği söylenecek.Tehlikeli durum anlatılacak.
    4. Duvar örme sırasında çavuş işçilerin yanında olup kontrolü sağlayacak.
    5. Vardiya saatinden önce ocağa girip gaz ölçümü yapacağım; ben haber vermeden işçilerin ocağa girmelerine izin verilmeyecek.
    Pazar günü vardiyadan önce (6:30) ocakta gaz ölçümü yaptım. Brandayı ve sızdırmazlığını kontrol ettim. Ocak geneli ve bütün çalışma alanları normaldi. Diafondan işçilerin aşağı gelmelerini söyledim(8:00).
    Çavuş işçilerle aşağı geldi. Çavuşa işçilere ne yapacaklarını söyledin mi diye sordum. Evet cevabını aldım.Çavuş işçilerle duvar örmeye gitti. Bende ocak dışına çıktım.
    Yarım saat sonra, büro kısmında otururken ocakta işçilerin zehirlendiği haberini aldım. Zehirlenen arkadaşları hastaneye yetiştirdik.

Ölen işçi arkadaş tuğla örmeye gönderdiğimiz ekibin içindeydi. Önden o gitmiş. Kesilen elektrik kablolarını birbirine eklemiş. Brandanın yarıya kadarını açıp aşağıya inmiş ve orada bayılmış. Arkadaşları O'nu kurtarmaya çalışırken zehirlenmişler.

Küçük bir detay daha:
    Cumartesi günü nöbetçi olan ve brandayı birlikte çaktığımız işçi arkadaş, pazar sabahı, vardiya öncesinde hayatını kaybeden işçi ile yaptığı son konuşmalarını anlattı.
    Ölen arkadaşı vinç dairesine çağırmış. Cumartesi günü branda çakıldığını, brandanın arkasında havasızlık olduğunu, geçilmemesi gerektiğini, elektriğinin kesildiğini söylemiş. Duvar örerken kullanmaları için de seyyar kablo hazırlayıp verdiğini anlattı.

Özellikle olayı yazmak istedim. Ders niteliğinde bir olay.

Saygılar,

Ramazan ALKAN

İndirilme
    0
    Uploads
    0

madencilik riskli bi meslek o yüzden dikkatli olmak gerekiyor.iş güvenliği herşeyden çok önemli. sonuçları çok ağır oluyor.aynı olay benimde başıma geldi.az daha kendim zehirleniyodum.maskem yoktu.

ametist.hgm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı serkanguntay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    madencilik riskli bi meslek o yüzden dikkatli olmak gerekiyor.iş güvenliği herşeyden çok önemli. sonuçları çok ağır oluyor.aynı olay benimde başıma geldi.az daha kendim zehirleniyodum.maskem yoktu.
    Siz nasıl bir olayla karşılaştınız? Kendi fikrim başımızdan geçen işimizle ilgili tehlikeli durumları detaylı olarak yazıp paylaşırsak; tehlikeyi önceden görme adına meslektaşlarımıza faydalı olabilir. Gözden kaçırdığımız durumlar olabilir ve bunları görebiliriz..

tunnel_engineer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

announce

yeraltıda kulaktan duyma önerilerin,yazılı ve görsel uayrıların bir işe yarıyacagını dusunmuyorum yeraltı tamamen dikkat işi kendini düşünmiyeceksin altında çalışan ekibi düşüneceksin senin başına birşey gelirse sıkıntı yok amma senin altında calısana birsey olursa tüm omur boyu seni takip edecektir.

iyi çalışmalar.

ametist.hgm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu; özellikle bizim sektörümüzde çok önemli. Size katılmadığım nokta ise ; "kendini düşünmeyip altındaki çalışanı düşüneceksin" fikri. Elbette istenmeyen olası bir kaza durumunda ; 1. derecede sorumlulardan biri maden mühendisidir. Ancak kendi güvenliğini sağlamaktan aciz bir maden mühendisinin , altındaki işçilerin güvenliğini sağlaması beklenilemez.

-
    İndirilme
    2
    Uploads
    0

Ramazan, geçmiş olsun, umarım bir daha böyle olaylarla karşılaşmazsın..
    Anladığım kadarıyla olayda sorumluluk çavuşta, o işçiyi brandanın arkasına kesinlikle geçirmemesi gerekirdi..

İndirilme
    2
    Uploads
    0

Sağolun Hakkı Bey.

Ben çavuşu suçlamak istemiyorum. Çavuşun ilgili işçilere talimatları verdiğini diğer işçiler de onaylıyor.

Yasal olarak da kim ne kadar kusurlu görülecek tahmin edemiyorum.