Toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Devlet Hakkı

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Standart Devlet Hakkı

Ben Antalya Orman Bölge Müdürlüğümde Maden Teknikeri olarak çalışıyorum ve maden izinleri bedellerine ve olur aşamaşına bakıyorum .
    Yeni bir yönetlmelik ile maden izinlerinden devlet hakkını artık O.B.Müdürlüğü takip edecek ve madenciler satış bilgi formlarını ormana vererek bedellerinin takibini ise orman yapacak fakat devlet hakkı konusunda fazla bilgim yok kontrol nasıl yapılır arazide kontrol gerekirmi? şimdiden teşekkürler.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Buyrun burdan yakın. Satış bilgi formu ile orman bölge müdürlüğünün alakası nedir anlamadım!!! Aslında o formdan nüfus müdürlüğüne de vermek gerekir onlarında kontrol etmeseyleri incelemesi gerekir.
    Devlet hakkına esas üretim miktarı sevk irsaliyelerinden belirlenir. Maden kanununu ve maden kanunu uygulama yönetmeliğini okursanız burada detayları öğrenirsiniz.
    Sinan DİNLER
    Mad. Müh.
    sinan.dinler@gmail.com

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

Satış Bilgi Formu : Şekli yönetmelikte gösterildiği gibi hazırlanan, yıllık üretim miktarı, satış tutarı, toplam gelir ve tahakkuk eden Devlet hakkı gibi malî durumu gösteren belge.

Devlet Hakkı
    : Maden istihracı ile sağlanacak gelirden Devlet payına düşen kısım

DEVLET HAKKI VE ÖZEL İDARE PAYI

Madde 14 - (Değişik madde: 26/05/2004 - 5177 S.K./8.mad) *1*

Üretilen madenlerden alınacak Devlet hakkı, I. Grup ve V. Grup madenler ile mıcır, kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddelerinde ocak başı satış tutarının %4'ü, diğer grup madenlerde %2'sidir. Ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış fiyatı Bakanlık tarafından denetlenir ve eksik beyanlar tamamlattırılır. Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak madencilik faaliyetlerinden Devlet hakkı %30 fazlasıyla alınır.

Bu yerlerin Devlet ormanlarına rastlaması ve Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen iznin beş hektarı geçmemesi halinde, fazla alınan Devlet hakkı, Orman Genel Müdürlüğünün ilgili hesabına yatırılır. Ağaçlandırma bedeli dışında başkaca bir bedel alınmaz. Sahanın rehabilite edilerek teslim edilmesinden sonra, talep edilmesi halinde teslim edilen saha kadar aynı şartlarda izin verilir.

Bir ruhsat sahasında defaten verilen iznin beş hektarı geçmesi halinde, aşan kısım için orman mevzuatı hükümlerine göre fon bedelleri hariç diğer bedeller alınır. Bu alanlardaki madencilik faaliyetlerinden birinci fıkrada öngörülen % 30 fazla Devlet hakkı alınmaz.

Ruhsatın temdit edilmesi durumunda, aynı ruhsat sahası içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilen sahanın beş hektarı geçmemesi halinde Devlet hakkı ve ağaçlandırma bedeli, beş hektarı geçmesi halinde beş hektardan fazla olan alan için fon bedelleri hariç orman mevzuatı hükümlerine göre bedel alınır.

Ürettiği madeni kendi tesisinde kullanması nedeniyle ocak başı satış fiyatının oluşmadığı durumlarda, ruhsat sahibinin beyanı esas alınır. Ancak bu miktar emsallerinden az olamaz.

Ruhsat sahibi tarafından yatırılan Devlet hakkının % 50'si özel idare payı olarak ruhsatın bulunduğu ilin özel idaresine, % 30'u Hazine hesabına, % 20'si de genel bütçeye özel gelir ve Bakanlık bütçesine özel ödenek kaydedilir.

Devlet hakkı oranlarında, madenin cinsi, üretildiği bölge ve benzeri kriterler gözetilerek Bakanlar Kurulunca en fazla % 25 oranında indirim yapılabilir.

Devlet hakkı ve özel idare payı, her yıl haziran ayının son günü mesai bitimine kadar ruhsat sahibi tarafından yatırılır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yol, köprü, baraj, gölet, liman gibi projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat hammaddelerinin üretimi için Bakanlıkça ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına izin verilir. Üretim yapılacak yerlerde ruhsatlı alanlar var ise kamu kurumunun ihtiyacı olan üretim madencilik faaliyetlerine engel olmayacak ve kaynak kaybına yol açmayacak şekilde yapılır. Bu izinler çerçevesinde yapılacak üretimden Devlet hakkı alınmaz ve izinler proje süresini aşamaz.

Süresinde tahakkuk ettirilmeyen Devlet hakkına, tahakkuk ettirilmesi gereken ayın son gününden tahakkuk ettirildiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanır.
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

ametist.hgm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

[QUOTE=sinan_dinler;12492]Buyrun burdan yakın. Satış bilgi formu ile orman bölge müdürlüğünün alakası nedir anlamadım!!! Aslında o formdan nüfus müdürlüğüne de vermek gerekir onlarında kontrol etmeseyleri incelemesi gerekir.
    QUOTE]

Nüfus derse ordan. Bu işlerin başına ehil insanlar oturmadıkça, biz daha çok yakarız Bahsedilen yönetmelik ne zaman çıkmış, bilen gören duyan bilgi yazabilirmi?

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

Ben arıyorum ıkı gundur ama oyle bir yonetmelık bulamadım.. Ancak Şerife hanım sormus dıye bir cevap verdim kanundan.. Kendisi bu yönetmeligi burda yayınlarsa mutlu oluruz.. Bizimde haberimiz olmuş olur..

Saygılar
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi