Elimden geldiğince yardım edebilirim. Sorun nedir?
micromine hakkında bilgisi olan ve yardım edebilecek olan var lutfenn![]()
Elimden geldiğince yardım edebilirim. Sorun nedir?
Bana micromine hakkında genel bilgiler lazım ve mümkünse surpac programına göre üstünlükleri ve kötü yanlarını bulabilirsem yada paylaşabilirseniz çok sevinirim. Karşılaştırma olmasa bile en azından genel bilgilerini paylaşabilirseniz harika olur. Surpac programıyla diğer madencilik programlar hakkında genel bilgiler ve surpac programıyla karşılaştırılmalarıyla ilgili bir seminer projem var yüksek lisansta okuyorum. Elimde surpac ile ilgili yeterli bilgi var ki zaten tezim surpac programıyla alakalı. Ancak ne netcad ne micromine ne datamine ile ilgili bir dökümana bilgiye sahip değilim. Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa benim için harika olur.
valla micromine, datamine, vulkan, minesight ve surpac hemen hemen aynı mantıkla çalışan yazılılmardır. diğerlerini bilmem ama surpac çok dinamik ve kendini geliştiren güncelleyen bir yazılım. ayrıca madencilik yazılımı değince aklınıza hemen modelleme yazılımları geliyor. oysa ki modelleme ile iş bitmiyor. madenciliğin her alanın çözüm bulan tek firma gemcom'dur ve piyasanın %50'sine hakimdir. gemcom'un bünyesinde 3 tane modelleme yazılımı var (Surpac, Minex, Gems) ayrıca Minesched, Pcbc gibi üretim planlama yazılımları, whittle gibi profosyonel açık ocak optimizasyonu ve yönetici kesimi için Insite - performans yönetimi, iş takibi gibi çözümler sunmaktadır. nedense herkes sadece surpac, datamine, vulkan vs..varmış gibi davranıyor ve bunları karşılaştırma derdinde. oysa birazda yukardan bakıp karşılaştırmak lazım. kolay gelsin..
Bu tip yazılımlardan Vulcan, Surpac ve Datamine neredeyse A seviyesinde kullanan biri olarak bazı eklemeler ve düzeltmelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle maden modelleme yazılımı olarak en kapsamlı çözüm sunan firma Datamine ve Vulcandır. İkisinin de kalitesi gemcom ürünlerine göre çok yüksektir. Dev firmalar hem dünyada hem türkiyede zaten bu iki yazılımı kullanmaktadır. (İş ilanlarından bakabilirsiniz.) Ayrıca iki yazılımın teknik kadrosu da çok üstündür. Bilindiği gibi surpac yazılımları haritacılık yazılımlarından türedikleri için kömür ve değerli metallere uyumlu değillerdir. (Örneğin jeoistatistik modülleri hatalıdır.) Whittle ise gemcom tarafından üretilmemiş sadece yıllar önce satın alınmış zamanın ileri bir yazılımıdır. Şu an kullanılan profesyonel yazılımlar ise Chronos ve NPVS'dir. (Whittle da ciddi hatalar ve eksiklikler vardır çünkü yıllardır teknik olarak geliştirilmemiştir.) Ayrıca kömür için Surpac'ın yetersiz olduğu firma tarafından da bilinmektedir. Minex'in ise başka tip eksiklikleri vardır. Genel kıyaslama yapmak gerekir ise:
A(en fazla) D(en az)
Kalite:Vulcan,Datamine - A
Micromine - C
Surpac - D
Fiyat: Datamine, Vulcan - A (pahallı)
Surpac B
Micromine D
Düşük kaliteli yazılımlar kategorisinde micromine Surpac'e göre çok daha üstündür. Üst seviye (mercedes olarak adlandırılan) Vulcan ve Datamine yazılımlarında ise bazı açılardan bu iki yazılımın birbirlerine göre farklı avantajları var ama ikiside çok kalitelidir fiyat performans değerlendirildiğinde mutlaka tercih edilmedilirler.
Not: Burada yazılar lütfen ticari ve bilimsel gerçeklere uymayan şekilde yazılmasın.
Sevgili Programmer ;
Bu uyarın için öncelikle teşşekkür ederiz. Sitemiz bünyesinde görevli olan arkadaşların hepsi mesleğiyle alakalı bir iş ile uğraşmaktadır fakat her konuda bilgi sahibi olma lüksümüz ne yazık ki yok. Sitemiz her geçen gün biraz daha sizin fikir ve görüşleriniz çerçevesinde gelişmekte ve büyümektedir.
İlerleyen günlerde foruma görevli alımı planlanmaktadır. Bu konuda sanırım birazda olsa düzenleme yapılacaktır.
Uyarınız biz yöneticilere mi bilmiyorum ama kendi payımıza olan kısmı tartışarak elimizden gelen en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.
Saygılarımla...
Uzun bir aradan sonra Tüm meslektaşlarıma Avustralya dan tekrar merhabalar. Programmer arkadaşın yaptığı teknik yorumlar gerçekten isabetli ve benim fikirlerim ile paralel. Vulcan, Whittle ve MineSight ten sonra kısa süreli Surpac kullandım ve şu anda Micromine, Datamine ve NPVS programlarını eş zamanlı olarak kullanıyorum Afrika daki bir demir madeni projesinde.
Programlar arasında kıyaslama yaparken her programın birbirine karşı avantaj ve dezavantajları olduğunu unutmamak lazım. Ancak deneyimlerin doğrultusunda yorum yapmak gerekirse Vulcan ve MineSight halen en çok tercih ettiğim programlar. Datamine blok model oluşturmada mükemmel. İstediğin bölgeye istediğiniz boyutlarda blok ataması yapabilirsiniz. Kompleks jeolojisi olan maden projelerinde oldukça avantajlı. NPVS (NPV Scheduler) ile tam uyumlu (aynı firmanın ürünü olduğu için) ancak dizayn noktasında halen komut tabanlı çalıştığı için eksiklikleri var. MineSight' in wireframe modellleme de kullandığı algoritmalar dünya da bir numara. Blok modelleme de ise sorunları var. Whittle' ı konuşurken sadece optimizasyon temelli ele almak lazım. Bir dizayn programı değil. Lerch Grossman algoritmasını kullanan oldukça kullanışlı bir program ancak üretim planlaması (production scheduling) yapmak çok zor. Onun için whittle içinde çalışan Milawa algoritması adlı uzun dönemli planlama yapan bir program geliştirmiler ancak madencilikte kullanılan pratik parametreleri (minimum çalışma alanı, aynı anda üretilen makisumum basamak sayısı vs.) uygulamak zor. NPVS'i öğrendikten sonra optimizasyon ve üretim planlamasında çok avantajlı olduğunu gördüm. Açıkça sı Whittle' a tercih ederim.
Micromine' ın kullanımı ve öğrenmesi daha kolay. Fiyat performans açısından öne çıkan bir tercih. Açıkçası Micromine kullanırken kendimi Macromedia Flash Player tarzı program kullanıyor gibi hissediyorum bazen. Ancak blok model ve wireframe modellemesi güzel.
Kısa bir görüş belirtmek istedim. Programlar ve planlama ile ilgili sorularınız ve önerileriniz olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmak isterim. e-mail gönderebilirsiniz,
İyi çalışmalar.
Özgür Zor
ozgur.zor@hotmail.com
Konu ozor tarafından (03-05-2010 Saat 17:02 ) değiştirilmiştir.
Özgür Bey elinize sağlık, böyle teknik ve faydalı yorumlarınızın ve fikirlerinizin devamını bekliyoruz.
Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/