MADENLERDE NAKLİYAT VE SUATIMI İLE İLGİLİ TÜM NOTLARI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.... İŞİNİZE YARAYACAĞINDAN EMİNİM
http://rapidshare.com/files/23164138...tlar__305_.rar
HERKESE SELAMLAR...
MADENLERDE NAKLİYAT VE SUATIMI İLE İLGİLİ TÜM NOTLARI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.... İŞİNİZE YARAYACAĞINDAN EMİNİM
http://rapidshare.com/files/23164138...tlar__305_.rar
HERKESE SELAMLAR...
bende mi sorun var acaba link hata veriyor
bu link kırık
MADENLERDE NAKLİYAT VE SUATIMI notu olan acaba burada paylaşabilir mi?
Geçen sene bu sitedeki notlardan baya bi faydalandım. bu sene de yardımcı olursanız sevinirim![]()
link kırık
mermer blok üretim yöntemleri hakkında rapor bulunan arkadaşım varsa lutfen bana yazsın sevınırım acil .....
mermer üretim yöntemlerini resimler ile birlikte anlatan konu sitemizde mevcut lütfen arama yapmadan hazır cevap beklemeyelim..
Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/
arkadaşlar su atımı nın tarihçesi hakkında kaynak olabilecek kitap veya tez i olan varmı
MADENLERDE SU ATIMI VE POMPALAR
Drenaj, yer altı ve yerüstü sularının toplanarak işletme sahasından uzaklaştırılması işlemidir.
Açık işletmelerde üretimin sürekliliği açısından drenaj yapma zorunluluğu vardır. Yer altı madenciliğinde ise, çalışma ilerledikçe açılan boşluğa sızan suların dışarı atımı önemli bir sorun halini alır. Gelen suyun miktarı, niteliği, ocak ısısı ve kayaçların cinsine bağlı olarak madenciliğe göre sulu madencilik hem daha tehlikeli hem de maliyeti daha yüksektir.
Maden işletmelerinde uygulanmakta olan drenaj yöntemleri ve bu drenaj yöntemlerinde uygulama alanı bulan pompaların tanıtımı yapılarak, örnek uygulamalara yer verilecektir.
Maden işletmelerinin birincil amacı, teknolojik gelişmelerden yararlanarak emniyeti ve ekonomik bir üretim gerçekleştirmektir. Madensel hammadde üretiminin, sürekli ve emniyetli olabilmesi için bazı ek çalışmaların yapılması gerekir. Bu çalışmalardan biri de su atımıdır. Su atımı işletme açısından ikincil bir işlem olmasına rağmen, aksatılması durumunda bazen olanaksız zararlara neden olabilir. Saatte yüzlerce m3 su atarak üretimi devam ettirebilen bir işletmenin, herhangi bir nedenle su atım tesisi çalışamaz duruma gelirse, işletmenin uğrayacağı zararı tahmin etmek hiç de zor değildir. Bunun için her maden işletmesinin su atım tesisine gereken özeni göstermesi ve özellikle pompaların yedeğini bulundurması gerekir.
Maden işletme projesi hazırlanmadan önce, işletilecek yatağın bulunduğu bölgenin detaylı hidrojeolojik etüdü yapılmalıdır. Bu etüt sonucuna göre en uygun su atım projesinin yapılması gerekir. Su atım tesisinin gerek teknolojik açıdan gerekse ekonomik açıdan işletmeye uygunluğu, üretimin sürekliliğini ve maliyetini etkileyecektir.
Yeryüzünde canlıların yaşamı için gerekli olan maddelerden biri de sudur. Bu nedenledir ki insanlar eski dönemlerden beri su hakkında araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalarda suyun özelliklerini belirlemeye çalışmış ve sudan en iyi şekilde yararlanma imkanlarını incelemişlerdir.
Suyun kontrolü, temizlenmesi ve kullanılması mühendislik çalışmalarını oluşturmaktadır. Bu açıdan mühendislik çalışmalarını üç grupta incelmek mümkündür.
1.Suyun kullanılmasıyla yapılan çalışmalar: Sulama, su getirme, enerji üretimi, ulaşım vs.
2.Su miktarının kontrolü amacıyla yapılan çalışmalar: Taşkınların önlenmesi, kurutma tesisleri, kanalizasyon tesisleri ,drenaj vs.
3.Su kalitesinin kontrolü amacıyla yapılan çalışmalar: Su kirlenmesinin önlenmesi
Maden işletmelerinde su ile ilgili çalışmalar, ikinci grupta belirlenmiş su miktarının kontrolü amacıyla yapılan çalışmalar içerisine girer. Maden işletmelerinde su miktarının azaltılması ile emniyetli çalışma ortamı sağlanmaktadır. Cevher hazırlama tesislerinde su ile ilgili çalışmalar, üçüncü grupta belirtilen çalışmalar içerisine girer. Cevher hazırlamada su kullanımı gerektiren proseslerde, suyun kalitesinin bozulmamış olması gerekir. Özellikle flotasyonda imkanlar ölçüsünde iyi kaliteli su kullanılmalıdır.
KYNK : A.KARATAŞOĞLU
Pompalarda Su Atımı
Pompaların madencilikte en fazla kullanılan türleri santrifüj pompalar olmaktadır. Pistonlu pompalar daha yüksek verime sahip olmalarına rağmen yaygın olarak kullanılmazlar. Pistonlu pompalarda sürtünme dolayısıyla aşınma söz konusudur.
Pompalarla su atımında önemli unsur, boruların akışa göstereceği dirençtir.Burada su hızının rolü çok büyüktür. Pompaların su atımında debi ile hız arasında Çizelge 1’ de verilen ilişki vardır.
Çizelge 1 : Debi ile Hız Arasındaki İlişki
Debi (m3 / h) Hız (m/sn)
0 – 4 1.0 – 1.5
4 – 500 1.5 – 1.8
+500 1.8 – 3.0
Belgelerde dayanan tarihteki en eski pompalama aygıtlarından biri M.Ö III. Yüzyıllarda Yunanistan’ da geliştirilmiştir. Bulunan Arşimed Vidasıdır. Aygıt, bir silindir veya bir oluklu kapakla kılıflanmış geniş dişli bir vidadan ibarettir. Eski de vidanın üzerindeki bir operatör vidayı döndüren bir hareket kolunu çeviriyordu. Böylece vidanın her dönüşü suyu biraz daha yükseltiyordu. Günümüzde bu aygıtların gelişmişi hala su arıtma tesislerinde kullanılmaktadır.
İnsan ve hayvan gücü kullanılmadan su pompalayan ilk aygıt muhtemel Çin’de geliştirilmiş Noria’dır. Noria’nın su kaldırma yüksekliği 9 ile 12 m olan çark çapı ile sınırlıdır. Kuyularda ve kapalı alanlarda kullanımı sınırlıdır. Mısırlılar, çark yerine bir zincir üzerine monte edilmiş bir dizi kova yada çanakta oluşan bir aygıt geliştirdiler.Zincir, insan veya hayvan gücü ile hareket ettiriliyordu. Uzak doğuda, bunlara benzer aygıtlar sulama işlerinde hala kullanılmaktadır.
Günümüzde pompalar, en yaygın kullanılan teçhizat arasında elektrik motorlarından sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Pompalar, akışkanların borular içerisinde nakledilmesine, daha yüksek kotlara çıkarılmasına veya basınç altında depolanmasına olanak sağlar. Kısaca, pompalar sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttıran makinelerdir. Böylece sıvının konumunun yükselmesi, basıncının artması, yüksek bir hız kazanması, özellikle bir yerden bir yere hareketi sırasında boru ve kanallarda meydana gelen sürtünme dirençlerini yenerek iletim olanağının sağlanması mümkündür. Pompalar üç sınıfa ayrılır. Her sınıf kendi arasında çeşitli tiplere ayrılır. (Çizelge 2 ve Çizelge 3)
Çizelge 2 : Pompaların Sınıflandırılması
Sınıf Tip
Santrifüj Pompalar Salyangozlu
Karışık Akışlı (Tek veya Çok Kademeli)
Eksenel Akışlı
Rotatif Pompalar Dişli
Kanatlı
Vidalı
Roots
Pistonlu Pompalar Direkt Etkili
Kranklı (Simpleks – Dubleks)
Diyaframlı
Çizelge 3: Pompaların Özellikleri
Santrifüj Rotatif Pistonlu
Difüzörlü EKSENEL Vidalı ve Dişli Direk Etkili Çift Etkili
Veya Akışlı
Difüzörsüz
Akış Süre Süreksiz Sürekli Kesikli Kesikli
Durumu
Maksimum 5 m 5 m 6 - 7 m 6 - 7 m 6 - 7 m
Emme Yüksekliği
Sıvı Özellikleri Temiz, kirli Yoğun aşındırıcı olmayan Temiz, saf
Sıvı Basıncı Alçak ve yüksek Orta Küçükten büyüğe
Debi Aralığı Küçükten büyüğe Küçük ---
Manometrik Azaltılmalı Önemsiz Azaltılmalı Önemsiz
yüksekliğin Özgül hıza bağlı Artar Artar Artar
artırılması
için güç girişi
madenlerde su atımı ve pompalarla ilgili dökümanın tamamını ilgilenlere mail adreslerine gönderebilirim.
dökümanlarınızı banada gönderebilirmisiniz...şimdiden teşekkürler..
ilhanbakir@yahoo.com
onumuzdekı donem madenlerde su atımı dersını alacagımdan dolayı elınızdekı notları gonderebılırsenız sevınırım cok tesekkur ederım
edipguzeltas@mynet.com
Dosya silinmiş barış, tekrar yükleyip, paylaşırmısın zahmet olmazsa. Şimdiden teşekkürler.
merhaba barış, dosyayı tekrar paylaşabilir misin?
dosya bi daha paylaşılırsa sevinirim kolay gelsin.
eğer mümkünse dökümanlarınızı mailime yollayabilir misiniz?
mehmetcam035@gmail.com
Link bozuk yenilermisiniz !