Oturum Başkanlığını İTÜ madenr Fakültesi eski Dekanlarından Prof Dr. Mahir Vardar'ın üstlendiği birinci oturumda Önce MTA Menel Müdürü, Mehmet Üzer sözaldı. Madenciliğin önemine değinen Üzer, rezervlerimizin tespitinde çok geç kalınmıştır. Ancak bunun kasıtlı olduğunu düşünemeyiz. Bu kaynak yetersizliği ile ilgili bir durumdur. Dönemimizde özellikle doğalgaz ithalatından sonra görüldü ki bincil kaynaklar ithalle sağlanırsa enerji güvenliği sorunu ortaya çıkıyor. Biz özellikle kömürde ciddi rezerv artışları kaydettik. Bu platformun yararlı olacağın umuyorum dedi.
Daha sonra Gemad Başkanı Cemil Öktem söz aldı. Yazılı bir metinden pasajlar aktararak konuşmasını sürdüren Öktem, konuşmasının son bölümünde ise bunlar düşündüklerimizdi ancak gerçek böyle değil, şimdi bu konulardada bazı görüşlerimim metne bağlı kalmadan yapacağım dedi. Öktem konuşmasında iş kolunun sivil toplum örgütlerinde bir iletişim ve eşgüdüm sorunu olduğunu vurguladı bu nedenle uygulanan kısıtlamalardan kurtulunamadığını bildirdi. Öktem MMO tarafından geçtiğim günlerde düzenlenen ve tartışmalarıda beraberinde getiren Altın madenciliği ile ilgili bilgi şölenine de değinerek, demokratik girişimleri bende içtenlikle destekliyorum. Ancak odamız adaletli davranmamıştır. Bir makina mühendisinin madencilikten bana ne demesini anlmamam mümükün değil, umarım biraz sonra Torun bize bu konuda bir açıklama getirecektir dedi.
Ardından dinleyicilerin soralarına geçildi.
Kaynak : http://www.habermaden.com