İrfan Bey taslağın kaynağı nedir? Nerden daha detay veya tam taslak olarak temin edebiliriz.
Sanırım geç olsa da maden müşavirliğine de yetki belgesi gelecek..
Saygılar...
yeni tanımlar şöyle:
“Çevre ile Uyum Teminatı: İşletme ruhsatlı ve Hammadde Üretim İzinli sahaların çevre ile uyumlu getirilmemesi durumunda kullanılacak olan bedelini”
“Kurum: Madencilik Kurumu Başkanlığını”
“Kurul: Madencilik Kurumu Başkanlığı Kurulunu”,
“Madencilik Müşavirlik Firmaları: Madencilik Kurumu Başkanlığı tarafından lisanslanmış, işletme projesi hazırlayan ve madencilik konusunda müşavirlik hizmeti veren tüzel kişiliğe haiz Madencilik firmalarını”
yeni eklenen bazı maddeler:
“Ruhsatların devir edilebilmesi için ruhsat harcına ilaveten işletme ruhsat talep harcı kadar devir harcının yatırılması zorunludur.”
"Devlet memurları, diğer kamu görevlileri, Genel Müdürlüğün (Kurumun)merkez ve taşra teşkilatında çalışanlar ve madencilik müşavirlik firmaları arama ve işletme ruhsatı alamaz.
"Madencilik Müşavirlik Firmaları ve Teknik elemanlar sadece ihtisas sahibi oldukları konularda beyanda bulunabilirler ve beyanları ile sorumludurlar. Ruhsat sahipleri ise teknik konular dışındaki tüm beyanlardan sorumludurlar.
"Gerçek dışı veya yanıltıcı beyanda bulunmak suretiyle bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını engelleyen ve haksız surette hak iktisabına sebep olan madencilik müşavirlik firmaları ve teknik elemanlar uyarılarak Maden Kanunu gereğince yapacakları beyanlar bir yıl süreyle geçersiz sayılır. Fiilin her tekrarında hak mahrumiyeti uygulamasına devam edilir. Uygulanan uyarı ve hak mahrumiyeti, teknik elemanın bağlı bulunduğu meslek teşekkülüne bildirilir.
"Çevreye uyum teminatı ise I. ve II. grup ruhsatlar için 10 yıllık işletme ruhsat harcının 20 katı, diğer gruplardaki ruhsatlar için 10 katı alınır. Ruhsat devrinde bu teminat güncelleştirilerek alınır.
"Devlet hakkı miktarı, işletme ruhsat harcından az olamaz.”
"I. ve II. grup madenler için buluculuk hakkı verilmez.
"I. Grup madenlerin ruhsat süresi en fazla beş yıldır. Diğer grup madenlerin işletme ruhsat süresi, on yıldan az olmamak üzere projesine göre belirlenir.
" Madencilik Müşavirlik Firmaları
MADDE 53 – Arama Faaliyet Raporları, İşletme Faaliyet Bilgi Formları, İmalat haritaları ve işletme projesini hazırlayacak olan firmalar Madencilik Kurumu Başkanlığından Müşavirlik Lisansı almakla yükümlüdür. Bu lisansın verilmesi, lisans verilme koşulları, lisans verilen kurum ve kuruluşların denetimi ve lisansın iptal edilmesi ile ilgili usul ve esaslar Kurumca hazırlanacak bir yönetmelik ile düzenlenir.
Konu irfansayar tarafından (04-02-2009 Saat 11:05 ) değiştirilmiştir.
İrfan Bey taslağın kaynağı nedir? Nerden daha detay veya tam taslak olarak temin edebiliriz.
Sanırım geç olsa da maden müşavirliğine de yetki belgesi gelecek..
Saygılar...
taslağın kaynağını bilemiyorum.yalnız 1 sene içerisinde elime geçen 3 üncü taslak bu.bazı madencilik firmaları destekliyor diye düşünmekteyim.biliyorsunuzki kanun yasalaşmadan önce halkın nabzını ölçmek ve konuşulmayanı konuşarak gündem yapmaya çalışmak için taslaklar oluşturulur.belirli gruplar kendi isteklerine göre taslakları yayarak benimsetmeye çalışıyorlar.yanlız dün maden işleri müdürünün konuşmasında bu taslağı destekleyen şeyler söyledi.hakkı elbir'in çantalı madenci dönemine son yazısını her arkadaşımın okumasını tavsiye ederim.e-posta adreslerini yazarlarsa isteyen arkadaşlara taslağı gönderebilirim.
Konu irfansayar tarafından (04-02-2009 Saat 14:28 ) değiştirilmiştir.
Elbette taslak hangi amaçla oluşturulur biliyorum bu sizin bahsettiğiniz taslağın bir odanın veya sivil toplum kuruluşuna mı ait diye merak ettim. Yeni kanun ile ilgili Maden mühendisleri odası da bir taslak hazırlıyordu o mudur acaba dedim.
Saygılar...
Bu taslak Odamızın taslağı değil.
Banada geldi bu taslak ve bana gönderen meslektaşım " il özel idaresine gönderilmiş ve görüş istiyorlarmış, il özel idareside benim görüşümü sordu " dedi.Odamız Mevzuat Komisyonundan bir arkadaşımla konuştuğumda onlarada bu taslak ulaşmış ve görüşmüşler, hatta Migem'le de görüşmüşler ve Migem bu taslağı biz hazırlamadık diyormuş..
il özel idaresi görüşünü bildirsinler demişlerde nereye bildireceklerini belirtmemişlermi?ilginç geliyor.ayrıca müdürün röpörtajında bu taslağı destekleyen söylemleri var!
Konu irfansayar tarafından (05-02-2009 Saat 12:40 ) değiştirilmiştir.
İrfan Bey mrb,ben Maden Müh. Şenol Akgedik,nasılsınız?yeni kayıt oldum siteye,
yeni maden kanunu taslağını bana gönderirseniz memnun olurum.Sevgi ve saygılar
mail adresinizi gönderirseniz yollarım.
İrfan bey çok özür dilerim mailimi yazmamışım.Yaşlılık işte))
senol.akgedik@hotmail.com
"Madencilik Müşavirlik Firmaları ve Teknik elemanlar sadece ihtisas sahibi oldukları konularda beyanda bulunabilirler ve beyanları ile sorumludurlar."
Bu kısımla alakalı bilgiler bana da ulaşmıştı. Artık müşavirlik firmalarının kurulacagı ve teknık nezaretcılerı bu firmalarin denetleyip migem elemanları ile bu müşavirlik firmalarındaki sorumluların yuz göz olacağı husununu bir yerde konuşmustuk.. Umarım dogru anlamışımdır. Maden kanunu taslagı ile alakalı neler olmalı neler konulabılır tarzında çalıştıgım ilde bazı şirketlere sorular yöneltildi.. goruslerı soruldu..
Saygılar
[B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi
daha detaylı bilgilerinizi bekliyoruz.
maden kanunu taslağını mail adresime gönderirseniz sevinirim
zeynel abidin iyigün
zaiyigun@hotmail.com
irfan bey merhaba taslağı gönderebilmeniz mümkünmü şimdiden teşekkür ederim.
Serkan Tetik
Maden Mühendisi
mail:serkantetik26@gmail.com
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BASIN AÇIKLAMALARI
TBMM'DE BU HAFTA...
KOMİSYONLAR-
Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken
önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Araştırma Komisyonu, 9 Şubat 2010 Salı
günü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
Genel Müdürü Mehmet Uysal ile Petrol İşleri Genel Müdürü Ali Erdal Gülderen'in
bilgisine başvuracak.
değerli arkadaşlar.taslağı göndermem için talepler var yanlız, yeni kanun oluşturulma arefesinde taslak tartışmalarımız bence sona erdi.artık karar aşamasındalar.ve görüşler gittiği yere gitti.veya gitmiş olması gerekirdi.şimdi bekleyip nelerin olduğunu görme zamanı.bu yüzden taslağı göndermiyorum.saygılarımla...
Şimdiden şunu rahatlıkla ve kesin olarak söyliyebilirim: Bu kanun da sorunları çözmeyecek, aksine daha karmaşık hale getirecektir. Kanunun uygulama yönetmeliği çıkmadan kendisi tartışılır olacaktır.
TBMM MADENCİLİĞİN ARAŞTIRILMASI KOMİSYONU...
TBMM Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı dinledi.
17 Şubat 2010 Çarşamba
TBMM Madencilik Sektöründeki Sorunların
Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis
Araştırma Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu
Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı
dinledi.
İş Teftiş Kurulu Baş İş Müfettişi Başkan Yardımcısı Necdet Çarıkçı,
sunumunda, çalışmalarını özellikle önleyici sistem üzerinde yürüttüklerini ifade
etti. Çarıkçı, iş kollarında, herhangi bir kaza yaşanmadan ya da meslek
hastalıkları oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamayı hedef
edindiklerini kaydetti.
Bu kapsamda, maden işletmelerinde yaptıkları incelemelerde özellikle
havalandırma ve tahkimat sistemleri üzerinde durduklarını ifade eden Çarıkçı, bu
tür çalışma alanlarında kazaların ve meslek hastalıklarının genellikle bu iki
sistemin eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi. (12:20)
Çarıkçı, maden işletmelerindeki teftişlerinde yer altındaki gazları
uzaktan algılayan sistemin kurulmasını istediklerini söyledi.
TBMM'DE BU HAFTA...
22 Şubat 2010 Pazartesi
Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken
önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu; 23 Şubat
Salı günü Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, 24 Şubat Çarşama günü Çevre ve
Orman Bakanlığı ile Trakya Madenciler Yardımlaşma Derneği, 25 Şubat Perşembe günü
ise Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı ile TÜPRAŞ yetkililerini dinleyecek.
bu yeni kanunla ortalık karışacak sinan beye katılıyorum.büyük devletetimiz maden işini bir kaç holdingin tek elinemi vermek istiyor. bunumu yapmaya çalışıyor kendi parasıyla hem ülke için dağ taş demeden emek vererek vede risk alarak vede brokrasiyle çarpışarak birşeyler yapmaya çalışan firmaların hali ne olacak. güzel güçlü firmalar yapsın yapsında bu madeni bulup ruhsat almış damar bulmuş allahın dağını bir ekonomik varlık tespit etmiş firmalara veya şahıslara yazık değilmi. 60 milyara işletme harcımı olur bu şekilde çok fazla yeni ocak açılacağını zannetmiyorum.ayrıca ortaya getirilmişler bile birçok firma bu işten çekilir.ayıptır yazıktır bir kaç amerikalılara peşkeş çekmeyin ülkemizi bırakın rahat milleti bazı izinleri kolaylaştıracağınıza zorlaştırıyorsunuz madenciler birsürü saçma brokrasiyle zaten uğraşıyor.ALLAH IN dağında ülkeye iş ve gelir kaynağı açmaya uğraşan insanlara biraz saygı duysunlarda ona göre yasa çıkarsınlar masa başında ahkam kesenler yüzününden bu ülke bu halde..ülkemizde birsürü işsiz var doğu bölgesi bakir birşekilde yatıyor.devlet olarak küçük madencilere destek vereceği yerde yok olmasını sağlamak size ne kazandıracak bilmiyorum ama ejnebi kardeşlerinize kazandıracağı kesin bu yazım başbakana ve onun bakanlarına allah kitap diyip geziyorsunuz. yasa çıkarıyorsanız halka çıkarın ejnebilere değil.yorumlarınızı etkamaden@gmail.com beklerim