sanırım kimse yok![]()
Merhabalar bitirme projem için tekirdağ linyitlerinin zeta potansiyellerini ölçeceğim.Cevheri öğütücüde 38 mikronun altına indirdim zeta potansiyeli ölçmede yardımcı olabilecek varmı? simdiden tesekkürler![]()
Memleketimizin henüz keşfedilmemiş servetlerini birer birer keşfetmek zorundayiz. Madencilik bize çok önemli sürprizlerde bulunacaktır.
K. Atatürk
sanırım kimse yok![]()
Memleketimizin henüz keşfedilmemiş servetlerini birer birer keşfetmek zorundayiz. Madencilik bize çok önemli sürprizlerde bulunacaktır.
K. Atatürk
Arıyorum ama Zeta Potansiyeli Ölçme Cihazından başka bir sey cıkmıyor. Bakmaya devam ediyorum
Zeta potansiyel, taneler arasındaki itme veya çekme değeri ölçümüdür. Zeta potansiyel ölçümü dağılma mekanizmaları ile ilgili ayrıntılı bilgi verir ve elektrostatik dağılma kontrolünün anahtarıdır. Belli bir yükteki tane, süspansiyon içerisindeki karşı yükteki iyonları çeker, sonuç olarak, yüklü tanenin yüzeyinde güçlü bir bağ yüzeyi oluşur ve daha sonra da yüklü tanenin yüzeyinden dışa doğru yayılmış bir yüzey oluşur. Yayılmış bu yüzey içersinde "kayma yüzeyi" diye adlandırılan bir sınır bulunur. Yüklü tane ve onun etrafında bulunan iyonların kayma yüzey sınırına kadar olan kısım tek bir parça olarak hareket eder. Bu kayma yüzeyindeki potansiyel zeta potansiyeli olarak isimlendirilir ve hem tanenin yüzey yapısından hem de içinde bulunduğu sıvının içeriğinden etkilenir. Tanelerin polar sıvılar içerisindeki davranışlarını yüzeylerindeki elektrik yükü değil, zeta potansiyel değerleri belirler.
Teknik Özellikler
Sıcaklık aralığı: 20 ºC ile 90 ºC
Kırılma indisi aralığı: 1,2 ile 1,65
Gerekli Örnek Özellikleri
Katı-sıvı karışımları ve kolloidler
Tane Boyu Ölçümü
Zeta Potansiyeli Ölçümü
Tane boyu aralığı
2 nm-3 µm
3 nm-10 µm
Minimum örnek hacmi
12 µl
0.75 ml
[B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi
http://acikarsiv.ankara.edu.tr/fulltext/2204.pdf
Bu arkadaşın tezinede bir bak istersen..
Saygılar
Ne demek yardımımız oldu is ene mutlu. İşiniz olsunda gerisi teferruat..
Saygılar
K. Atatürk
Zetametrede amaç; suspansiyon içerisindeki tanelerin yüzeyindeki elektrik potansiyelini tespit etmek. örüttüğün malzemeden az bir miktar alıp, saf su içerisinde karıştırıp, ve cihaza ait olan küçük hücrelere koyup ölçeceksin...
Saygılar
Birde kardeş hangi zeta-metre yi kullancan. Türü çokmuş bu makinenin.. O yuzden türünü soyle..Kullanımını ona göre acıklıycam..
Hocam şu anda işin numune öğütme boyutundayım henüz üst kata zetametrenin yanına çıkamadım yeni birşeye benziyordu yanlıs hatırlamıyorsam.Yukarı çıkınca modelini yazarım sana.. Bir de ben numuneyi 38 mikronun altına indirecektim 38 mikronluk elek kaybolmuş bende mecburen 45 mikron altı çalışıyorum şu anda elimde 15 gr -45, 50 gramda +45 numune var acaba bu miktarlar bana yeter mi??
K. Atatürk
arkadaşlar zeta potansiyelini birtürlü sabit bir seviyeye çekemedim 19-24 arası gidip geliyor bazen 11 falan oluyor neden acaba nerede yanlış yapıyorum![]()
K. Atatürk
Şurda yanlış yaptınız diye birşey denilemez...Bütün ölçümleri aynı şartlarda yapmaya özen gösterin ve değişik sonuclar cıksa bile ortalamasını alın. Bölümlerde yapılan deneylerdede aynı sorunlarla karşılaşılabiliyormus..Birebir istenilen sonuca ulaşılamıyormus..
Saygılar
teşekkürler ramazan bey yüreğime su serptiniz cidden böyle oluyor yani ortamın pH ına da baglı ama fazla bir etki yapmıyor sanırım.
ayrıca zeta metrenin üzerindeki quarter scala, full scala bir de eighth scala terimleri ne demek yani zetametrede eighth scalada OX ekseninde hangi dilimlere bakmam gerekiyor bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim arkadaşlar simdiden tesekkürler
K. Atatürk