"FİİLİ OLARAK 8 YIL ÇALIŞMIŞ OLMAK"...
Bu ne demek oluyor bende bunu anlamadım. 8 yıl gorev yapanlara mudurluk verme işi yanı. İşinde 3-5 yıl geçirmiş arkadaşlar bu konuda ne diyecek bakalım..
Saygılar
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI MADEN ÜRETİM FAALİYETLERİ VE/VEYA BU FAALİYETLERE DAYALI OLARAK ÜRETİM YAPILAN TESİSLERDE SORUMLU MÜDÜR YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ
3 Ekim 2008 Tarihli ve 27013 Sayılı Resmî Gazete
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak görev alacak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odasına üye maden mühendislerine, sorumlu müdür belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak çalışacak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odasına üye maden mühendislerinin uzmanlıklarının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası tarafından belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunun 39 uncu maddesi ve 2005/9013 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin 82/G maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Birlik ( TMMOB): Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,
b) Oda: TMMOB Maden Mühendisleri Odasını,
c) OYK: Oda Yönetim Kurulunu,
ç) SEM: Oda Sürekli Eğitim Merkezini,
d) Sorumlu Müdür Yetki Belgesi: Maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak hizmet verecek olan maden mühendislerinin, Oda tarafından düzenlenen sorumlu müdürlük eğitimine katılarak başarı gösterdiklerini ve sorumlu müdürlük hizmeti vermeye yetkili olduklarını gösteren belgeyi
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Belgelendirme Konuları, Belgelendirme
Sorumlu müdür yetki belgesi ve kullanım koşulları
MADDE 5 - (1) Sorumlu müdür yetki belgesi, maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesisler için verilir. Belge sahibi Oda üyesi, maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak çalışma yapmaya yetkilidir.
Belgelendirme koşulları
MADDE 6 - (1) Maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesisler sorumlu müdür yetki belgesi alabilmek için;
a) Maden işletmelerinde en az sekiz yıl fiili olarak çalışmış olmak,
b) Oda tarafından merkezi düzeyde açılan eğitim kurslarına katılmak ve kurs sonucu yapılan sınavda başarılı olmak
şarttır.
(2) İşletme dalında yüksek lisans ve/veya doktora yapmış olan maden mühendisleri eğitim kurslarına katılmak ve sınava girmek şartından muaftırlar.
Sorumlu müdür yetki belgesinin geçerliliği ve süresi
MADDE 7 - (1) Sorumlu müdür yetki belgelerinin geçerlilik süresi her yıl onaylanmak kaydıyla alındığı tarihten itibaren beş yıldır. Belgelerin yıllık onaylarında, belgenin geçerliliğini sürdürebilmesi için belge sahibinin meslek içi eğitimleri tamamlaması zorunludur. Bu koşulları sağlamayan belge sahibinin belgesi koşullar tamamlanıncaya kadar geçerliliğini yitirir.
Sorumlu müdür eğitimlerinin düzenlenmesi
MADDE 8 - (1) Sorumlu müdür eğitiminin tarihini OYK belirler.
(2) Sınav sorularının belirlenmesi, eğitim ile sınavın hazırlıkları, gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesi SEM tarafından yerine getirilir.
Sorumlu müdür belgelendirme sınavları
MADDE 9 - (1) Sorumlu müdür belgelendirme sınavları, eğitimler sonucunda gerçekleştirilir. Sorumlu müdür belgelendirme sınavı için başarı notu 100 üzerinden en az 70 tir. Başarılı olanlara Oda tarafından sorumlu müdür yetki belgesi verilir. Sınav sonunda başarısız olan üyeye tekrar eğitime katılmadan iki yıl içerisinde toplam dört sınav hakkı verilir.
Sorumlu müdür eğitimlerine katılım için başvuruda istenecek belgeler
MADDE 10 - (1) Sorumlu müdür eğitimlerine katılacaklardan başvuruda istenecek belgeler şunlardır;
a) İki adet fotoğraf,
b) Geçerli Oda kimliği fotokopisi,
c) Üye aidat borcu olmadığına ilişkin şubelerden temin edilecek belge,
ç) Kursa katılım ve belge bedelinin ödendiğine ilişkin makbuz,
d) Maden işletmelerinde en az sekiz yıl fiili olarak çalışmış olduğuna dair belge.
Eğitim
MADDE 11 - (1) Sorumlu müdür yetki belgesi eğitimleri 24 saatten az olmaz.
(2) Oda tarafından açılacak olan kursun eğitim programı aşağıda verilen konu ana başlıklarından oluşur.
a) Oda mevzuatı ve mühendislik etiği,
b) Sorumlu müdürlüğün yasal boyutu, konuyla ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler, sorumlu müdürün hak, yetki ve sorumlulukları,
c) İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve yükümlülükler,
ç) Maden Kanunu,
d) Maden işletmeciliği,
e) İnsan ve çevre sağlığı,
f) Maden tesisleri ve denetimi,
g) Acil durum yönetimi ve yangınla mücadele,
ğ) İlk yardım,
h) Çalışan personelin eğitimine yönelik planlama ve uygulamaları,
ı) Personel yönetimi.
(3) Eğitim ve belge ücretleri OYK tarafından belirlenir. Eğitim içeriği ve süresi değişen teknik, idari ve hukuksal koşullara göre OYK kararı ile değiştirilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Sorumlu müdürlerin görev alması
MADDE 12 - (1) Sorumlu müdürler ikamet ettikleri il ve bu ile komşu illerdeki en fazla beş tesiste görev alabilir. Ücretli olarak çalışan maden mühendisleri çalıştığı kurum ve kuruluştan izin almak koşulu ile en fazla bir tesiste görev alabilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 13 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 24/8/2005 tarihli ve 25916 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği ile 21/9/2005 tarihli ve 25943 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Serbest Maden Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 14 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.
[B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi
"FİİLİ OLARAK 8 YIL ÇALIŞMIŞ OLMAK"...
Bu ne demek oluyor bende bunu anlamadım. 8 yıl gorev yapanlara mudurluk verme işi yanı. İşinde 3-5 yıl geçirmiş arkadaşlar bu konuda ne diyecek bakalım..
Saygılar
[B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi
merhabalar. bende bu yönetmeliği baştan sona kadar okudum. teknik nezaretçilikten hiçbir farkı yok gibi görünüşte ama sorumlu müdür olabilmek için fiili olarak 8 yıl çalışmak gerekiyor. burada önemsenen tek olgu sorumlu müdür olabilmek için gerekli deneyimin olması şartıdır ki bu çok normal. sonuçta ilk mezun olabilen bir maden mühendisi meslektaşım doğru dürüst teknik nezaretçiliği yapamazken kaldı ki sorumlu müdür olabilsin. çok fazlada bu yönetmeliği yadırgamamak gerektiğine inanıyorum. saygılarımla....
Arkadaşlar bu yönetmelikte benim kafamı bir şey karıştırdı. İlk bakışta ben bu yönetmelik ile maden mühendislerine yeni bir istihdam yaratıldı ve maden ocaklarında görev alacak müdürün, maden mühendisi olacağı kanısına vardım. Ama daha sonra yeniden okuduğumda, sorumlu müdür eğer maden mühendisi ise bu yönetmelikte belirtilen şartlar aranacağını bildirdiğini düşündüm. Bu yönetmelikte “sorumlu müdür, maden mühendisi olur” tarzında kesin bir ifadeyi göremedim.
Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Tanımlar(Madde4)da ;
"...Teknik Nezaretçi: İşletmelerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan, Kanunun 29 uncu maddesi gereği faaliyet bilgi formunun hazırlanmasından sorumlu ve yetkili maden mühendisini, … ifade eder…"
diyerek teknik nezaretçinin kesinlikle maden mühendisi olacağı belirtilmiştir. Bu kesin ifade TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI MADEN ÜRETİM FAALİYETLERİ VE/VEYA BU FAALİYETLERE DAYALI OLARAK ÜRETİM YAPILAN TESİSLERDE SORUMLU MÜDÜR YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ genelinde yoktur. Bu yönetmelikte, Dayanak (Madde3) ta;
“Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunun 39 uncu maddesi ve 2005/9013 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin 82/G maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.” denilmektedir.
Madencilik Faaliyetler İzin Yönetmeliğinin 82/G maddesi ise;
“ SORUMLU MÜDÜR TAYİNİ
Madde 82/G- Birinci sınıf gayrisıhhî müesseseler kapsamındaki maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde, faaliyet konusunda mesleki yeterliliğe sahip bir sorumlu müdür çalıştırılması zorunludur.”
ifadesi yer almaktadır. Yani sorumlu müdür, maden mühendisi olmak zorunda değildir. Eğer ben bir yeri yanlış yorumluyorsam veya benim atladığım eksik bir yönetmelikte kesin ifade söz konusu ise yardımcı olursanız sevinirim.
Herkese şimdiden teşekkürler…
SORUMLU MÜDÜR TAYİNİ
Madde 82/G- Birinci sınıf gayrisıhhî müesseseler kapsamındaki maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde, faaliyet konusunda mesleki yeterliliğe sahip bir sorumlu müdür çalıştırılması zorunludur.
A) BİRİNCİ SINIF GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER:
3- MADEN SANAYİİ
3.1- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Çimento fabrikaları veya klinker üretim tesisleri ile 5 ton/saat ve üzeri kapasitede olan çimento öğütme, paketleme ve karıştırma tesisleri,
3.2- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Seramik ve porselen fabrikaları,
3.3- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Alçı, kireç ve benzeri fabrikaları,
3.4- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Maden ruhsat sahasında veya bitişiğinde bulunmayan ve yıllık 100.000 m2 üzeri kapasiteli mermer kesme, işleme ve sayalama tesisleri,
3.5- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Maden ruhsat sahasında veya bitişiğinde bulunmayan kömür yıkama ve eleme tesisleri, 100.000 m3/yıl üzeri kapasitedeki taş ocağı ham maddelerini her türlü işlemden geçiren tesisler,
3.6- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Kapasitesi 75 ton/gün ve üzerinde olan ateşe dayanıklı tuğla, seramik borular, yapı tuğlası, kiremit ve benzeri kaba seramik ürünlerinin üretildiği ve pişirildiği tesisler,
3.7- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Asbest ve asbest katkılı ürünleri işleme ve biçimlendirme tesisleri,
3.8- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Maden ruhsat sahasında veya bitişiğinde bulunmayan çeşitli metotlarla cevher hazırlama veya zenginleştirme tesisleri,
3.9- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Kapasitesi 75 ton/gün ve üzerinde olan prefabrik konut malzemeleri, gaz beton ve metal yapı elemanları üretim tesisleri.
Bilgilendirme için teşekkür ederim Şevket Bey. Benim soruma cevap değildi galiba ama. Bu arada bende sizin listenizde yer almayan bir kaç tesisten bahsediyim dedim.
Resmî Gazete
21 Nisan 2007 CUMARTESİ
Sayı : 26500
MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Ek-1
MADENCİLİK FAALİYETLERİ İÇİN GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER LİSTESİ
A) BİRİNCİ SINIF GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER
1- 25 hektar ve üzeri çalışma alanında (kazı ve döküm alanı toplamı olarak) açık işletmeler,
2- 150 hektarı aşan (kazı ve döküm alanı toplamı olarak) çalışma alanında açık işletme yöntemi ile kömür çıkarılması,
3- Maden ruhsat sahasında veya bu sahaya bitişik biyolojik, kimyasal, elektrolitik ya da ısıl işlem yöntemleri uygulanan cevher zenginleştirme tesisleri,
4- Kanunun 2 nci maddesinde yer alan I. ve II. Grup madenlerin üretimi ve her türlü işlemden geçirilmesi (kırma, eleme, öğütme, yıkama vb.) projelerinden 100.000 m3/yıl ve üzeri kapasitede olanlar,
5- Asbest madeni üretimi ve üretime yönelik tesisler.
İyi çalışmalar.
Tuğba Hanım sanırım bir maddeyi atlamışsınız;
d) Sorumlu Müdür Yetki Belgesi: Maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak hizmet verecek olan maden mühendislerinin, Oda tarafından düzenlenen sorumlu müdürlük eğitimine katılarak başarı gösterdiklerini ve sorumlu müdürlük hizmeti vermeye yetkili olduklarını gösteren belgeyi ifade eder.
Benim buradan anladığım kadarı ile sorumlu müdür olabilmek için aynı teknik nezaretçilikteki gibi bir belge alınacak. Bu belgeyi alabilmek içinde maden mühendisi olunması gerekliliği zaten maddede vurgulanmış. Yani tecrübeli maden mühendislerinin maaşlarını artırmaya ve iş kapısı açmaya yönelik bir iş yapılmış. Oda hem yeni bir belge vererek kendisi için bir gelir sağlayacak hemde yeni iş kapısı açılacak. Güzel bir girişim. Ancak benim fikrim bu kadar tecrübeye sahip olunsa bile yetki belgesi ile müdür olunamaz. Ben diyelimki mermer işletmesinde bilfiil 8 sene çalıştım gittim belgeyi aldım, kömür işletmesinde sorumlu müdür oldum. Böyle bir durumunda önüne geçilmesi gerekir. Hem böylece maden mühendisleride dolaylı olarak sektörlere ayrılmış olur. Ayrıca bu şartları sağlayan bir mühendisi çalıştırmayan şirketlerede bir yaptırım uygulanmalı ve denetleme olmalıdır ki bu sistem düzgün bir şekilde çalışsın.
Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/
Sizin sorunuzu görmeden bilgi amaçlı bir yazı ekledim. İş yoğunluğundan dolayı detay herşeyi yazamıyorum kusura bakmayın. Birinci sınıf GSM için gerekli bilgiler istendiği zaman onuda detay eklerim. Örneklemek amaçlıydı verdiğim şeyler.
Amaç kısmı bence açık ve net.Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; maden üretim faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan tesislerde sorumlu müdür olarak görev alacak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odasına üye maden mühendislerine, sorumlu müdür belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Saygılarımla.
Teknik Nezaretçi ücretlerini vermeyen,yada verirken eli titreyen firma sahipleri bu MÜDÜR ün parasını nasıl verecek?
Teknik nezaretçilik için odanın belirlediği ücretleri istismar eden zihniyetler bakalım bu MÜDÜR e nasıl bi formül bulacaklar?
Artık müdüre 300,teknik nezaretçiye 100 ytl...
Bakalım nasıl olacak?
Müdür olanlar teknik nezaretçilik yapmasa?