Toplam 7 sonuçtan 1 ile 7 arasýndakiler gösteriliyor.

Konu: Ergenekon Hakkýnda Öðrenecek Çok Þey Var

irfansayar - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Bulunduðu yer
    Adana
    Yaþ
    48
    Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

Standart Ergenekon Hakkýnda Öðrenecek Çok Þey Var

Karartmacýlar artýk karalamacýlýk yapýyor.

Aylarca görmezden geldiler.

Üstünü örttüler.

Son günlerde de, dað mýdýr tepe midir, fare mi doðurur yoksa fýndýk faresi mi diye diye bir hal oldular.

Ergenekon soruþturmasýnda nihayet dava aþamasýna gelinmesinden rahatsýzlar.

2500 sayfa ve 400 klasörden oluþan iddianamenin bugün Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýsý’na teslim edilecek ve sonrasýnda da kamuoyunda çok daha fazla tartýþýlacak olmasý onlarý galiba ürkütüyor.

Dosyadaki belgelerden korkuyorlar belki.

Belki, belgelerde adlarýnýn geçmesi olasýlýðý tedirgin ediyor onlarý.

Ya da zaten Ergenekon’un parçasý olduklarýnýn farkýndalar ve sorgulanma sýrasýnýn er geç kendilerine gelebileceðini seziyorlar.

Bu kaygýlarla saldýrý baþlattýlar.

Özünde defansif bir saldýrý...

Ergenekon operasyonuna iliþkin haberlere uzun süre karartma uyguladýktan sonra, son zamanlarda, iddianameye karþý adeta ön alma gayretiyle, operasyonu, delilleri, soruþturmayý yürüten Savcý Zekeriya Öz’ü karalýyorlar.

Çeteden “efsane” diye söz edip efsunlamaya çalýþýyorlar hepimizi.

Sanki Ergenekon çetesi kocaman bir yalan, hakkýndaki soruþturma da hükümetin kapatma davasýna karþý baþlattýðý bir tür misilleme harekâtýymýþ gibi göstermeye çalýþýyorlar.

Siz onlara kanmayýn.

Ergenekon çetesi, üç maceraperest savcýnýn uydurmasý deðil; çeteye karþý yürütülen operasyon da esasen AKP’nin marifeti deðil.

Bu operasyonun bu noktaya kadar gelmesi, arkalarýnda sýnýrlý bir siyasi irade desteði olmasýna raðmen inatla, cesaretle ve dürüstçe çalýþan bir grup yargý ve emniyet mensubu sayesinde oldu.

Bundan sonra, iddianame, ek iddianame, dava süreci ve olasý yeni sorgulamalarla, devletin kilit kurumlarýnýn varlýðýný yýllardýr bildiði Ergenekon çetesinin üzerine gidilir ve derin devletin bu kanlý, karanlýk yapýsý çökertilebilirse bunda da en büyük pay, devletteki bu “iyi adamlarýn” olacak.

MÝT ARAÞTIRILMASINI ÝSTEDÝ

Beþ yýl kadar önceydi.

Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) Baþbakanlýk’a “çok gizli” bir yazý gönderdi.

Konusu Ergenekon...

MÝT’in yazýsý, devletin içine uzanmýþ Ergenekon çetesinin þemasýný içeriyor ve bu örgütün araþtýrýlmasýný tavsiye ediyor.

2003 tarihli örgüt þemasýnda, Ergenekon mensubu siyasetçilerin, iþadamlarýnýn, gazetecilerin adlarý var.

Siyasetçiler arasýnda bir partinin genel baþkanýnýn ismi hemen dikkat çekiyor.

Çeteci gazetecilerin listesinde bir büyük gazetenin genel yayýn yönetmeni, Ankara temsilcisi ve çok popüler bir yazarý göze çarpýyor.

Ergenekoncu iþadamlarý arasýnda sanayiciler de var, medya patronlarý da.

Bu þahýslarýn adlarýnýn bu belgede yer almasý, bilerek ya da bilmeyerek Ergenekon için çalýþtýklarýnýn kanýtý sayýlamaz.

Ama þunu gösterir:

Bugün siyaset sahnesinde,iþ âleminde ve medyada hâlâ çok etkin konumlarda olan bir dizi isim, Ergenekon’la baðlantýlý olabilecekleri iddiasýyla MÝT tarafýndan Baþbakanlýk’a rapor edilmiþ.

Kimilerinin “efsane” saydýðý Ergenekon hakkýnda istihbarat toplayan MÝT, bu istihbaratý ve þüphelerini beþ yýl önce Baþbakanlýk’a aktarýp araþtýrýlmasý gereðini vurgulamýþ.

Kimseyi töhmet altýnda býrakmamak için bu belgedeki isimleri yazmayacaðým.

Bu belgenin, 2 Temmuz 2008 tarihinde, Baþbakanlýk tarafýndan Ergenekon operasyonunun sorumlularýna intikal ettirildiðini söylemekle yetineceðim.

NÜKLEER, KÝMYASAL, BÝYOLOJÝK

Ergenekon soruþturmasýný aylardýr yakýndan takip etmeye çalýþýyorum ve izlenimim þu:

Ýddianameyi enine boyuna incelediðimizde, karþýmýzda silaha ve teröre uzak durmayan bir çete bulacaðýz.

Sadece Ümraniye’den, Cumhuriyet Gazetesi saldýrýsýndan, Danýþtay cinayetinden tanýdýðýmýz türden el bombalarý, fünyeler, tabanca ve tüfeklerden söz etmiyorum.

Örneðin, nükleer, kimyasal, biyolojik silah geliþtirme planlarý yapmýþ bir çete çýkarsa karþýmýza, çok þaþýrmayacaðým.

“Nükleer silah üretmek zor ama kimyasal ve biyolojik silah üreterek birçok terör örgütünü kontrol altýna alabiliriz” diye plan yapmýþ Ergenekoncularla karþýlaþýrsak ürkeceðim...

Ama þaþýrmayacaðým.

PKK, ÝBDA-C, DHKP-C, HÝZBULLAH

Ayný þekilde, PKK’nýn, ÝBDA-C’nin, DHKP-C’nin, Hizbullah’ýn Ergenekon’la dirsek temasýnda olduðu, Ergenekon tarafýndan yönlendirildiði, kullanýldýðý, hatta kontrol edildiði yönündeki iddialar da sürpriz olmayacak benim için.

Ergenekon’a “terör örgütü” denmesinin arka planýndaki iþbirliklerini bir bir ortaya dökebilecek mi bu ilk iddianame, bilmiyorum.

Ama dosyada, bu iþbirliklerine iliþkin bilgi ve belgelerle karþýlaþýrsak düþüneceðim, ürkeceðim ve çok þaþýrmayacaðým.

Danýþtay ve Hablemitoðlu cinayetleri, Akýn Birdal’a suikast giriþimi Ergenekon’a baðlanýrsa tüylerim ürperecek; þaþýrmayacaðým.

BÜYÜKANIT NE DÝYOR

Zaten biz, þaþýrma eþiðini çoktan aþmadýk mý bu ülkede?

Ergenekon’un Türk Silahlý Kuvvetleri’nin komuta kademesine uzandýðý iddiasýndan, iki emekli orgeneralin terör örgütü liderliði suçlamasýyla tutuklanmasý ve yargýlanacak olmasýndan daha fazla ne þaþýrtabilir ki bizi?

Ergenekon’un 1 ve 2 numaralarýnýn muvazzaf subaylar olduðunu öðrenirsek bir gün þok geçirir miyiz dersiniz?

Ergenekon’u yöneten muvazzaf ya da emekli askerlerin üzerine gidilmesinde, Genelkurmay’ýn zýmni onayýnýn olduðunu bilmek þaþýrtýr mý sizi?

Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Büyükanýt, bana Ergenekon soruþturmasýný yürütenlerce anlatýldýðý üzere, bu operasyon konusunda “Her kime dokunuyorsa üzerine gidilsin, benim ismim geçiyorsa da gereken iþlem yapýlsýn” demiþse eðer, buna hayret eder misiniz?

Peki, eðer orduda, Ergenekon çetesine bulaþmýþ üst rütbeli muvazzaf subaylar varsa, onlarýn bu operasyon sayesinde er geç tasfiye edileceðini düþünmenin giderek “makul beklenti” sýnýrlarý içine çekiliyor olmasýna ne demeli?

Bu beklentinin içerdiði deðiþim müjdesi, þaþkýnlýktan güvene doðru taþýmýyor mu hepimizi?

SÝYASÝ ÝRADE NEREYE KADAR

“Dað fare doðursun” diye bekleyen Ergenekon avukatlarýný bir yana býrakýn.

Sözüm, bu deðiþim müjdesinin kursaðýmýzda kalmasýný istemeyenlere; cinayet iþlemeyen, iþletmeyen, darbe planlamayan, kaosa bel baðlamayan, temiz bir devleti özleyenlere...

Bilin ki, Ergenekon operasyonu bunun için bir fýrsat sunuyor bize.

Bilin ki, bu devletin içinde ayný özlemi paylaþan iyi adamlar var.

Bilin ki, ordunun üst kademesinde de var böyleleri.

Bilin ki, Ergenekon operasyonuyla yakaladýðýmýz fýrsatýn tepilmemesi, bu özlemi paylaþan siyasetçilerin daha kararlý bir irade ortaya koymasýna baðlý.

Onun için karartmacýlara, karalamacýlara raðmen sesinizi yükseltin.

Sizin oyunuzla var olan ve kapatma davalarýyla, darbelerle deðil, son tahlilde yine sizin oyunuzla yok olmaya mahkûm siyasetçileri göreve çaðýrýn.

Ergenekon operasyonunun yarýda kesilmemesi için kararlý davranmaya zorlayýn onlarý.

kaynak:taraf gazetesi Yasemin Çongar'ýn yazýsý
    www.taraf.com.tr
    Maden Mühendisi
    Ýþ Güvenliði Uzmaný
    Ýrfan SAYAR
    www.asdemirosgb.com

Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

OCAK sonu bu köþede ’Ýkinci Öz’ baþlýklý bir yazý yazmýþtým. ’Ergenekon sorgulamasý’nýn baþýna Zekeriya Öz getirilince soyadlarýnýn ayný olmasýndan yola çýkarak, 30 yýl önce benzer bir davayla Doðan Öz’ün uðraþtýðýný hatýrlatmýþtým.

’Þiddet eylemlerini kýþkýrtan bir örgütün devlet aygýtýný kendi amacýna uygun bir þekilde dönüþtürmeye çalýþtýðýný’ söyleyen bu aydýn savcý, Kontrgerilla’yý keþfettikten 2 ay sonra öldürülmüþtü. 30 yýl kaybeden Türkiye’nin önünde yeni bir þans vardý þimdi...

Beni hedef göstermiþsiniz

Yazým yayýmlandýktan 1 ay kadar sonra savcýlýða davet edildim. 26 Þubat’ta Beþiktaþ’taki cumhuriyet savcýlýðýna ifade vermeye gittim. Tanýþtýðýmýzda Savcý Öz, oturduðu koltukta dosya okuyordu. Dosyanýn içinde ’Ýkinci Öz’ yazým olduðunu fark ettim. Memnuniyetsiz bir yüz ifadesiyle doðrudan lafa girdi:

’Beni hedef göstermiþsiniz’ dedi. ’Tersine’ dedim, ’...geçmiþteki deneyimler ýþýðýnda ve bu davanýn selameti açýsýndan iyi korunmanýz gerektiðini düþünüyorum. Bunun Türkiye için bir umut olabileceðini yazdým.’ Yazýnýn niyeti konusunda ayný görüþte deðildi. Dýþiþleri Bakaný’nýn ’Bu davaya dikkat’ demecinden sonra Ergenekon savcýlýðýna atandýðý yolundaki (daha sonra düzelttiðim) satýrlarýmý da iddiasýna kanýt olarak gösteriyordu. Ama ilginçtir, oraya bu konu için davet edilmediðimi söyledi. Asýl davet gerekçesi, bugün soruþturduðu çetenin adýný taþýyan bir kitaba 10 yýl önce imza atmýþ olmamdý. Celal Kazdaðlý ile birlikte yaptýðýmýz ’Ergenekon’ araþtýrmasýyla ilgili bilgi almak istiyordu. ’Ne biliyorsak, hepsini kitapta yazdýðýmýzý’ söyledim. Orada yazýlý olanlarý kýsaca özetledim.

Mahrem bilgileri o gün dinledim

Laf açýldýkça, bir savcý ile bir avukatýn da tanýklýk ettiði bizim ’ifade’, ’derin’ bir sohbete dönüþtü. Ben az konuþtum. 2.5 saat süren bu sohbetin yaklaþýk 2 saatinde Savcý Öz, Ergenekon soruþturmasýnýn ayrýntýlarýný anlattý. O gün için 125 klasörü bulmuþ bu davanýn en hummalý safhasýnda bana 2.5 saatini ayýrabilmesine þaþarak ve gözümü 2.5 saat boyunca sürekli çektiði tespihinden ayýramayarak anlattýklarýný dinledim. Veli Küçük’ün gözaltýna alýnmasýndan Emniyet’in tavrýna, ’AKP içine yerleþtirilen casus’tan yabancý istihbarat örgütlerinin ajaný olarak fiþlenen gazetecilere, bayrak mitinglerinin ardýndaki isimlerden Danýþtay saldýrýsýnýn tahkikatýna, Sabancý cinayetinden Dink suikastýna, örgütün TV kanalý açma ve kimyasal silah üretme projesinden, mafya içindeki baðlantýlarýna, üs haline getirilmiþ kiliseden, ’iddianame açýklanýnca kopacak kýyamet’e kadar uzandý sohbet... Savcý Öz’ün anlattýklarý sayesinde 6 ay sonra ancak bugün ortaya çýkacak bazý mahrem bilgilere, o gün sahip olma þansýna kavuþtum. Bir gazeteci için ne büyük fýrsat... Ama orada gazeteci mi, zanlý mý olduðumun henüz ayýrdýna varamamýþtým.

2 kitabý birbirine karýþtýrmýþ

Nitekim sohbetin bir yerinde ’tanýk’lýktan ’zanlý’lýða doðru evrildiðimi hissettim. Savcý Öz, tutuklulardan birinin ’O kitabý Can Dündar’a, Veli Küçük yazdýrtmýþ’ dediðini söyledi. Hayret dolu bir gülümsemeyle ’Neden yazdýrtmýþ bana?’ diye sorabildim. ’Örgütü olduðundan küçük göstermek için...’ dedi. Vay canýna! ’Amaç buysa nasýl oluyor da bu kitapta dönemin Baþbakan’ýn ’kirli iþler’ için kurduðu bir özel bürodan, örgütün ordu ve Emniyet içindeki baðlantýlarýndan, Ýçiþleri Bakaný’na uzanan kollarýndan, Cumhurbaþkaný’ný teslim alan derin iliþkiler aðýndan söz edilebiliyor?’ diye sordum. ’Biz de o iddiayý ciddiye almadýk zaten’ dedi, ama suçlama devam etti: ’Burada tutuklu bulunanlardan birkaçýyla da kitap için röportaj yapmýþsýnýz.’ ’Kimmiþ onlar?’ dedim. Hatýrlayamadý. Kitapta röportaj yaptýðýmýz isimleri saydým, ’Yok, onlar deðil’ dedi. Sonra ’Belki Hulki Cevizoðlu’nun kitabýydý’ diye düzeltti. Yanlýþ hatýrlanan bir kitaptan dolayý suçlanmaktan kýl payý kurtuldum böylece... Herhalde yorgun olduðundandý.

Soruþturma bütün hayatýný deðiþtirdi

Günlerdir dosya okumaktan bitap düþmüþtü. Koca soruþturmayý 3 savcý götürüyorlardý. Baþka bir hayatý kalmamýþtý. Bu arada annesinin kalp rahatsýzlýðýna çok üzülmüþtü. Ayrýlýrken kolaylýklar diledim. Bir ay sonra soruþturmadan aklandýðýmý öðrendim. Savcýlýktan çýkarkenki fikrim, girerkenki tahminimden bir hayli farklýydý." Can DÜNDAR (Hürriyet)

ahmet yýldýz - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

Sayýn Vacs..
    Ya bu asýrý da kaybedeceðiz yada bu asýr türk milletinin asrý olacak. Ama bu iþi siyasallaþtýrmadan hukuka saygý duyarak çözersek. O, bu, þu demeden herkesi sorgulayabilen savcýlara iftiralar atmayalým. Gördüðüm kadarýyla devlet baðýrsaklarýný temizliyor. Ýddianameyi hazýrlayan cesur yürek savcýlarý ve Sayýn ÖZ'ü saygýyla selamlýyorum, Tarih sizleri altýn sayfalarýna altýn harflerle kaydedecektir.

Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

Yüzeysel bakýþlar geçmiþte olduðu gibi yine bizi geride býrakmaya devam edicektir. yýllar önceki, suikate kurban giden Sayýn Öz'ü bende selamlýyorum bu yenisine ise söylecek lafým verecek selamým yok.
    Þu 2 þeyi birbirinden ayýrt etmek lazým, devlet içindeki muhaliflerimi temizliyor, devleti devlet yapan olgulardan mý kurtulmaya çalýþýyor! Bugün itibariyle zaten hükümetle uðraþmaya gerek yokken neden darbe iddalarý var? Uðraþmaya gerek yok derken þunu kastediyodum, tüm ak parti ve mhp milletvekilleri anayasa mahkemesinin türban kararýnýn gerekçesini açýkladýktan sonra zaten çok büyük sýkýntýlarla karþý karþýya kalacaklar. Muhtemelen vatan haini olarak yargýlanýrlar(þahsi görüþüm). Durum bu iken ergenekon kod adlý örgüt niye devlet ve hükümet alehine bi darbe planlasýn? Ecevit hükümetine de ayný iddalar var, buna inanýrým çünkü o zamanlar musul ve kerkükün rödövans antlaþmasýnýn bittiði yýla denk gelir, ve ecevit antlaþmayý yenilemedi, dýþ güçler onu iktidardan indirmek için bir komplo hazýrlamýþlardýr, peki bu süper savcýlar o zaman nerdeydi? ergenekon dünkü bir oluþum deðil 30 yýllýk mazisi var! Dahada trajik olan bugün asalanýn pkk gibi baþýmýza bela olamayýþý susurluk çetesi diye adlandýrýlan devletin kiralýk katilleri sayesindedir. A.Çatlý ve arkadaþlarý tüm liderleri avrupanýn çeþitli ülkerinde öldürmüþtür. Yöntem doðrumudur yanlýþmýdýr buna benim aklým ermez ama ben olsam bu yolu seçmezdim. Yalnýz sonuç olumlu asala bitti! Þimdi bunlar suçlumudur kahramanmýdýr? Acaba o kazayý yapmasalar pkkyýda bitirebilirlermiydi? Ergenekon çökertilmese acaba türkiye'de dini sömürmeye dayalý siyaset yapanlar barýnabilecekmiydi? Veya bu adamlar 30 yýldýr ne için hazýrlanýyor? Türkiyeden ne istiyorlar? Tüm tutuklularýn mal varlýklarýný toplasan bi baþbakan olamýyorlar, e bu adamlarýn dertleri para deðilse ne? Niye çýkýp legal yollardan duyurmadýlar seslerini? Yoksa milletimiz bunu anlayamaz mý dediler? Veya gerçekten anlayamazmýyýz acaba? ben bu davada herhangi bir tarafý desteklemiyorum sadece anlamaya çalýþýyorum. Yardým edin birlikte bir sonuç çýkartalým. Ýyi çalýþmalar.

ahmet yýldýz - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

Olay çok açýk

Ýtalya'daki Gladio'nun Türkiye versiyonu bir yapýlanma Ergenekon. Ýtalyadaki soruþturma 4 yýl sürmüþ ve 4.150 kiþi gözaltýna alýnmýþ. Ýçlerinde baþbakan, bakanlar, üst düzey bürokratlar ve rütbeli ordu mensuplarýnýn olduðu bir yapýlanma olduðu görülmüþ. Sonuçta savcý bunlarýn gözünün yaþýna bakmamýþ ve dava hukuk kurallarý içerisinde sonuçlanmýþ, bu kiþiler aðýr cezalar almýþtýr. Bizdeki yapýlanma belki ondan daha derin ve örgütle iliþkili kiþi sayýsý çok daha fazla.
    Temennim bu örgüt çökertilir ve daha güçlü Türkiye'nin önü açýlmýþ olur. Diðer ihtimali düþünemiyorum bile..
    Objektif baktýðýmýz zaman bu gerçekleri herkesin görebileceðini düþünüyorum.

Ýndirilme
    0
    Uploads
    0

Ben de þunu soruyorum acaba gerçekten objektifmi bakmamýz gerekiyor. Yargý baðýmsýzdýr, savcýlar cesurdur, hakimler yasalarý adil uygular mý? Yoksa tersimi? Burada dedikodular sadece dedikodu seviyesinde en iyisi ankaraya gitmek, orada daha gerçekçi birþeyler gelir kulaðýmýza belki! Ýlginç birþey duyarsam paylaþýrým. Ýyi çalýþmalar.

Bulunduðu yer
    BURDUR
    Ýndirilme
    1
    Uploads
    0

Atilla Pamirli’nin yorumu

Ergenekon iddianamesi nihayet yargý sürecini baþlattý. Ortalýk toz-duman… Kafalar karýþýk, yorumlar sakil ve konuþanlarýn her biri bu karmaþayý biraz daha artýrýyor.

Ergenekon davasýnýn, bu kadar ses getirdiði kadar demokrasiyi güçlendirecek bir sonuca ulaþacaðýndan kuþkuluyum. Niçin?

Çünkü "darbeci" olduklarý iddia edilen generallere karþý hukuki eylem ancak 4 yýl sonra gündeme geldi. Üstelik onlarýn bu giriþimlerinden hükümet kadar haberdar olduðu açýk olan Hilmi Özkök, bugün bu konu sorulduðunda "ne var, ne yok derim" gibi çok ilginç bir cevap verebiliyor. Yani, bilgisi olmasýna raðmen, eðer doðruysa bir darbe giriþimine karþý hukuki süreci baþlatmadýðýný ima eder gibi… Peki Özkök hakkýnda ne yapýlacak þimdi?

Bu dört senede neler olup bittiðini hatýrlayýn. Bu süreçte olanlar sadece Ergenekon ve bu generallerle mi ilgiliydi? Mesela geçen sene hükümete muhtýra verildi. Muhtýrayý verenler bu tutuklu generaller deðildi. Þu anda hâlâ görev baþýndaki generallerdi. Buna ne demeli? Onlara ne yapýldý?

Daha bir yýl önce Anayasa Mahkemesi cumhurbaþkaný seçimleriyle ilgili 367 kararýný verdi. Baykal, "eðer yanlýþ bir karar verilirse iç savaþ çýkar" diye o zamanlar Mahkemeyi tehdit bile etmiþti. Karar AKP aleyhine çýkýnca askeri, sivili ayný kesimler artýk herkesin ne anlama geldiðini iyi bildiði bir "hukuka saygý duymak gerekir" cümlesini kullanmýþlardý. Bunun üzerine seçimler yapýldý. AKP güçlenerek çýktý. Gül de cumhurbaþkaný oldu. Bunun üzerine AKP'ye kapatma davasý açýldý.

Yani, bir karþý kaleye gol atma çabasý baþýndan beri sürüp gidiyor.

Ergenekon ve darbeci generaller iddialarýna bu olup bitenler açýsýndan bakýlsa, bu sürecin sonunun ülkemizdeki halk iradesinin önünü açmaya yönelik cesur bir adým olmadýðý açýða çýkar. Hatta gerçek demokrasi þansýný ortadan kaldýran bir oyun görüntüsü var.

Bu iþlerin askeri kademelerin þekilleneceði 30 Aðustos'tan önce görülüyor olmasý da ilginç. Görünen o ki, ordu içinde bir tasfiye yapýlmakta. Hükümet ise hariçten menfaat ummakta. Yoksa ne geçmiþ, ne de gelecek generalleri hukuki alanlarýna çekecek bir durumda deðil. Gerek siyasi olarak, gerekse henüz medyanýn açýklamadýðý yolsuzluk iddialarý nedeniyle düþtüðü güçsüzlük yüzünden. Böyle bir iktidar hangi esaslý temizliði yapabilir?

Þu açýk: Ülkemizde darbeler ancak ABD icazetiyle yapýlabilir. Bu hâlâ böyledir. Ulusalcý olaný için de, olmayaný için de böyledir. ABD'ye dikkat edin, baþýndan beri "hem nalýna, hem mýhýna" anlayýþýyla gidiyor. Bir yandan hükümetin sözümona "temizlik ataðýný", bir yandan da "ulusalcýlýk" gibi garip bir yaftayý taþýyan gruplarý destekliyor…

Bir takým kiþiler Ergenekon'u þöyle yorumluyorlar: ABD ülkemizde nihayet darbeci geleneði tasfiye ediyor, demokrasiye yol veriyor. Bu hüküm kýsmen doðru. Evet, küresel sermayenin önündeki yargý engelini kaldýrmak için bu isteniyor. Ama öte yandan ABD'nin Ýsrail ile planladýðý bölgedeki yapýnýn deðiþtirilmesi konusunda ise, ordunun siyasetin üzerinde bir "kýsayol" olarak elde tutulmasý esas. ABD ordunun siyasi bir güç olarak devamýndan vazgeçmiþ deðil. Vazgeçmez. AB'nin romantik demokrat tavrý ise, orduyu kontrol edemediði için hükümete destek vermesinden ibaret.

Hükümet 6 yýl gibi inanýlmaz uzun bir sürede ne ordunun vesayetini, ne de düzenin karanlýk ve kirli odaklarýný kaldýrabildi. Tam tersine, nisbeten temiz geldi, bayaðý kirlendi. Bu iþten bir þey çýkmayacaðýnýn en büyük göstergesi de budur. Þimdi AKP'nin kapatýlmasý kararýndan yerel seçimlere kadar olan sürece dikkat edelim. ABD'nin bölgede yaptýracaðý iþler konusunda hükümetle asýl pazarlýk süreci bu zaman olacaktýr.

Unutmayalým: Yolsuzluk ve kirliliðin esas olduðu bir düzende, bir takým gruplarýn "temizlenme" çabasý, mutlaka yolsuz ve kirli bazý odaklarýn rakiplerini tasfiyesi demektir. Ergenekon dedikleri þey de sakýn böyle bir þey olmasýn?

Kaynak: Dunya Bülteni, 15 Temmuz 2008