Toplam 17 sonuçtan 1 ile 17 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Ülkemizde Maden Mühendisliği Eğitimi

ahmet yıldız - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

exclamat Ülkemizde Maden Mühendisliği Eğitimi

Arkadaşlar,
    Ülkemizde maden mühendisliği eğitimini yeterli buluyormusunuz?
    Son yıllarda yeni mezun arkadaşlar temel mühendislik konularında bile çok sığ kalıyorlar. Bunun nedeni düşük puanla öğrenci alan maden mühendisliği bölümleri mi yoksa bu bölümlerde verilen eğitimin yetersizliğimi?
    Diğer bir hususta yeni mezun arkadaşlara bile Teknik Nezaretçilik gibi ciddi sorumluluk ve deneyim isteyen görevlerin verilmesini doğru buluyormusunuz.

nesrin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Maden mühendisliği eğitimi yeterli veya yetersiz konusu hep tartışılır.Benim düşüncem maden mühendisliği eğitimi kapsamında çok fazla dal var.Bunu bize 4 yıl içerisinde vermeye çalışıyorlar.Fakat bunu verirken de uygulamadan uzak ve teorik olarak öğreniyoruz. Çok acı ama hocalarımızda bu bölümü teorik olarak öğrenmiş.(Bu konuda hocalarımızı değil sistemi eleştiriyorum). Sonuçta biz bu bölümü bitirdik geçmişi bir kenara atıp bu güne bakmamız gerekir.Bİz mühendis insanlarız her şeyin üstesinden geliriz.

saygılar.

AySeGuL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

arkadaşlar bence sorun kontenjanların boş kalması yada dolması değil. sorun üniversitelerdeki eğitimde ve mezun olunca sudan çıkmış balıklar şeklinde olmamızda.
    okulda herşey kitap üzerinde mükemmel. öğrendiğimiz kaç şeyi şantiyelerde, ocaklarda uygulayabiliyoruz. yada kaç üniversite öğrencisini her yönüyle mühendis olarak mezun ediyor.
    neden başka mesleklere geçiyoruz? çünkü bayanlara şantiyede çalışma konusunda güvenilmiyor (örn ben. ben yaparım diyorum ama karşı taraf sizin güvenliğiniz bilmem ne bana bir sürü masraf diyor). öğr grv olamıyoruz neden? kont yok yada ing istiyorlarki bu da bizim şartlarımızda kişiyi çok zorluyor. ben ing hallettim üni ye öğr grv olarak girdim diyene kadar bilim aşkımdan ya usanacağım yada ing çalışmaktan branşımı unutacağım.
    bunların dışında sevgili arkadaşlar kendi meslektaşlarımız var. bir maden mühendisi daha kazansın, o da çalışsın demeyen hatta ayağını kaydırmaya çalışan meslektaşım demekten utandığım insanlıklarından şüphe ettiğim, muteahhitleri kışkırtıp kendi dışındaki maden mühendislerini ekmeğinden eden (çok affedersiniz) pislikler var.
    kusura bakmayın arkadaşlar ama çok daha ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. sorun bizlerin birlik olarak hareket etmesi ve aramızdaki çürükleri meslekten atmamız.
    ben bu mesleği çok seviyorum. tüm engelleyenlere rağmende bir bayan olarak bu mesleği yapacağım.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bayan meslektaşlarımız aslında olayı gayet güzel bir şekilde çözmüşler. Evet gerçekten üniversirelerimizde aldığımız eğitim tamamen işin teorik kısmı oluyor ve hepimiz kitaplardan ve hocalarımızdan aldığımız bilgilerle mezun oluyoruz. Elbette iş hayatına başladığımızda da başlarda zorlanıyoruz. Peki şöle düşünelim, eğer bizler eğitimimize devam ederken daha aktif olamazmıyız? Şuan öğrenci olan meslektaşlarımız için önemli bir nokta bu. Bizim mesleğimiz diğer mühendislik dallarında olduğu gibi genel olarak kitaplara şemalara pek bağlı olmayan; tamamen görsel, fiziksel bulgular ve bu bulgular doğrultusunda uygulanan metodlar ile gerçekleşen bir mühendislik dalıdır. O halde üniversite yıllarından itibaren aktif bir şekilde kendimizi mesleğimizin içerisine sokmalıyız. Bunu ister hocalarımızın yardımı, ister mühendis arkadaşlarımızın yardımı ile gerçekleştirebiliriz. Böylelikler mezun olduğumuzda kendimize daha çok güvenen ve mesleğinden daha çok zevk alan birer mühendis olabiliriz.

Düşük puanlı bir bölümümüz olduğu gerçeğini kimse silemez, ama şöyle bir söz var "Maden Mühendisliği kazanılması en kolay; ancak mezun olunması en zor bölümdür". Bu söze istinaden kesinlikle düşük puan yada eğitim yetersizliği bence sorun olarak algılanmamalıdır. Şunu sakın unutmayın, Eğer bizler olmazsak diğer mühendisler işlerini yapabilmek için kullanacak malzeme bulamazlar. Bizler üretmeliyizki onlar çeşitli alanlarda bizim ürünlerimizi kullanabilsinler.

Saygılarımla...
    Olgun ŞAHİN
    Maden Mühendisi
    Site Yöneticisi
    www.Madenciyim.com

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

Türkiye'de bildiğim kadarı ile 21 adet Maden Müh. var. Bunlardan bir kaçının eğitimi kendi çağında yeterlidir. Ama genelde yetersiz. Yeni mezunlar sığ kalıyorlar haklısın. Yeni mezun birine nezaretçilik verilmesi bazı madenler için uygun değil, bazıları için ise yönetmeliği bilmesi yeterli olacağından yapamayacağı birşey değildir.

Saygılar
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Selamlar, siteye yeni uye oldum. Nedeninide baska bir mesajla aciklarim, bazi konularda isbirligi taleplerim olacak ileride.

Ben U.S.A' de Endustri yuksek muhendisi olarak calisiyorum., ayni zamanda kendi sirketimde var. Bu sirket uretim sirketlerine yazilim gelistiriyor.

Diyecegim su,.Amerika'da profesyonel muhendislik diye bir kavram var. Eger P.E degilseniz, buyuk projelere giremiyorsunuz. Buda surekli kendini gelistirmeyi zorunlu kiliyor. Yani bizdeki gibi, mezun ol, ise gir, salla basi, al maasi, emekli ol yok. zaten is yerinde kendinizi gosteremezseniz, 1-2 saat icinde kapiyi gorebilirsiniz. Daha gecen cuma bir amerikali basvurucuya ben mulakat yaptim. malesef adam organizayona uymadi. ise girisde torpil yok. herkez kendine para kazandiracak insanlarla calismak istiyor. Kisaca, vahsi kapitalizmde ayakta kalabilmek, surekli calismak ve kendini gelistirmekle oluyor.
    bunlara yazarak, degisik bir perspektif getireyim dedim.

İndirilme
    1
    Uploads
    0

"Maden Mühendisliği kazanılması en kolay; ancak mezun olunması en zor bölümdür".

Bu sözü kim söylemiş çok merak ettim..Mezun olunması en kolay mühendisliklerden biridir bence Maden Mühendisliği..

İndirilme
    0
    Uploads
    0

kardeşm eğer hakkıyla maden mühendisi olacaksan yada iyi para kazanmak için tam maden mühendisi olmak istiyorsan en zor bölümdür. bikere maden mühendisliği yanında jeolojiyi iyi bilecen makineyi iyi bilecen inşaatı bilecen en önemlisi ekonomiyi bilecen. bukadar bilimdalın güzel öğrenirsen tam maden mühendisi olursun. kolaymıymış zormu.

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Alıntı yulutegin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kardeşm eğer hakkıyla maden mühendisi olacaksan yada iyi para kazanmak için tam maden mühendisi olmak istiyorsan en zor bölümdür. bikere maden mühendisliği yanında jeolojiyi iyi bilecen makineyi iyi bilecen inşaatı bilecen en önemlisi ekonomiyi bilecen. bukadar bilimdalın güzel öğrenirsen tam maden mühendisi olursun. kolaymıymış zormu.
    Söyledikleriniz her sektör için aynı. Hangi mühendisliği okuyorsan oku iyi bir mühendis olmak ve iyi para kazanmak için dedikleriniz geçerli.

Konuşmanızdaki tarz ve uslupdan dolayı sizi uyarıyorum. Seviyeli bir hitap tarzı kullanın lütfen..
    Saygılarımla...

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bu konu hakkında yazan arkadaşlarımızın düşüncelerine katılmamak elde değil.

"uygulamadan uzak teorik eğitim",

"mezun olup madencilik sektöründe çalışmaya başladığımızda, çalışma hayatıyla bize verilen eğitimin örtüşen noktalarının azlığı veya eksiklikleri. (sudan çıkmış balığa dönmek deyimi tamamıyla yerine uygun bir deyim)",

"vahşi kapitalizmde ayakta kalabilmek için, sürekli çalışmak, kendini geliştirmek",

"Mesleğimizin diğer mühendislik dallarında olduğu gibi genel olarak kitaplara şemalara pek bağlı olmayan; tamamen görsel, fiziksel bulgular ve bu bulgular doğrultusunda uygulanan metotlar ile gerçekleşen bir mühendislik dalı olması. Üniversite yıllarından itibaren aktif bir şekilde kendimizi mesleğimizin içerisine sokmalıyız. Bunu ister hocalarımızın yardımı, ister mühendis arkadaşlarımızın yardımı ile gerçekleştirebiliriz.”
    “Böylece mezun olunduğunda, kendilerine daha çok güvenen, çalışma hayatına hazırlıklı, teorik kısmıyla beraber yapmak istedikleri mesleğin uygulamasını da bilerek meslek yaşamına başlamış olurlar.”
    Arkadaşlarımın fikirlerine katılmamak elde değil.
    Amacım bir kurumu ve birilerini karalamak değildir. Kendi düşüncelerimdir. Üniversitelerde verilen eğitim yetersiz, sığ ve eksiklerle dolu bir eğitimdir. Pek çok nedeni olabilir. Üniversitelerin sınırlı imkânları gibi, öğretim görevlilerinin yeterliliğinin az olması gibi.
    Teknik nezaretçilik ise, edinilen tecrübeler çerçevesinde yapılması gereken, ciddi birikim isteyen bir sorumluluktur. Yeni mezun arkadaşlarımıza da verilebilir ama eğitim aldıkları üniversitelerden net olarak, teknik nezaretçiliğin ne olduğunu bilerek, nasıl bir sorumluluğun altına girdiklerini ve karşılaşacakları olumsuzlukları bilerek mezun olmalılar. Maden mühendisleri odasının düzenlediği teknik nezaretçilik eğitimi dahi yeri geldiğinde eksik olarak nitelendirilebilir.
    Yeni mezun arkadaşlarımızın tam donanımlı olarak mezun edildiği üniversiteler görmek dileğiyle…
    Saygılar.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Arkadaşlar,
    Öncelikle maden mühendisliği lisans eğitiminin kolay olduğunu iddia edip sonra eleştirilince o her meslekte aynı diyen sevgili site yöneticimiz sevket_sevket i kınıyorum. Maden mühendisliği bölümü hocalarına da bağlı olmakla beraber bir üniversitede okutulan en zor bölümlerden biridir. Bu genel bir gerçektir. İstisnalar kaideyi bozmaz.
    Mesleğin zorluğu ve yeni mezunlara sorumluluk verilip verilmemesi konusunda, durumun yeni mezun olup olmamayla değil tamamen kişisel başarı ve cesaretle alakalı olduğunu düşünüyorum. Okullardaki eğitim tamamen hocanın verdiğiyle kaldığı sürece hiç bir zaman, hocanın başarısı mesleki bilgisi ne olursa olsun, tam anlamıyla yeterli olmayacaktır. Amerikalıların "spoon feeding" diye tabir ettiği hazıra konma fikri eğitim sistemimizin en büyük yarasıdır. Hocaların genellikle eksik olduğuna ve teoriye dayalı eğitim verildiğine tamamen katılıyorum fakat bu dünyanın her yerinde böyledir ve çözümü imkansız seviyesinde zordur. Bu nedenle hoca kötü ondan olmuyor demektense sorunu kendimizde aramalı, öncelikle kendimizi eğitmek fikrini ve hiç bir zaman mezuniyeti olmayan bir okulda olduğumuzu kabul etmeliyiz.
    Bayan arkadaşların bir kısım işveren tarafından tercih edilmemesi, tamamen ön yargılı ve bağnaz bir tavırdır. Elbette kadın meslektaşlarımızdan çok ağır yükleri olan ve fiziksel güç gerektiren işleri yapmaları beklenemez fakat bu yapamayacakları anlamına da gelmez. Bir çok bayan maden mühendisi arkadaşımız ocaklarda çeşitli görevleri yapmakta, gerek sahada gerekse masa başında her konuda biz erkekler kadar ve hatta daha fazla başarılı olduklarını kanıtlamışlardır.
    Maden mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin yeterli eğitim veremediği konusundaki güvensizliği ortadan kaldırmanın yolu meslek odamızın yeterlilik sınavı yapmasıdır. Fakat bu konuda çok yoğun tartışmalar vardır. Örneğin eğitim dili ingilizce olan bir okuldaki öğrencinin bu tarz bir sınavda sıkıntı yaşaması ve insanları sürekli sınava zorlamanın ve baskı kurmanın yanlış olduğu konuları bunların başında gelmektedir. Ancak ben maden mühendisliği yapmasına onay verilen insanlar için böyle bir sınav yapılmasının çok büyük sıkıntılar getireceğine şahsen inanmıyorum ve bu fikri mantıklı buluyorum.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

bu ortamda tabiki maden mühendisligi ile ilgili konuşulacak fakat bahsettiginiz sorunlar ülkemizin bütünde rezalet probaganda sisteminin(bazıları buna egitim sistemi diyo) uygulanmasıdır buna sadece maden müh. bölümünde varmış gibi bakmak olaya dar bir görüş kazandırır.memleketimiz gerçekten MİLLİ bir egitim uygulamaya başlarsa hiç bir bölümden bu günkü gibi işe yaramaz, saçları dökülmüş mezunlar vermez.ayrıca bu kadar güzel ve zevkli bir disiplini bi kabus haline getiren hocalarımın ellerinden öpüyorum hepsine selamlarr.

falcon16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

arkadaşlar ben okulda hemen hemen hiç iyi eğitim almadım. ilk başlarda derslerime çalışırken mesleğimi iyi öğrenerek çalışayım diye başladım fakat hocaların bizi nasıl zorladıklarını görünce sadece okulu bitirmek için çalışmaya başladım sayelerinde. bu psikolojide olduğumdan 4 yıllık eğitimimde herşeyi birbirine karıştırdım.çalışmak için devlet istiyorum devlet olmasa da yada hemen olmasa da bi şekilde iş bulunur diye düşünüyorum fakat asıl düşündüğüm mesleğimde kendimi nasıl geliştireceğim.tek aygım bu.çalışan deneyimli mühendis arkadaşlar cevap yazarsanız çok memnun olurum.

Fatih.m - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Arkadaşlar öncelike şunu belirtmek istiyorum. Bir makina müh veya inşaat müh. sizinle aynı dili konuşmak zorunda değil. Ayrıca diğer mühendis arkadaşlar kendi işlerinde bile meslek dışı konuşma zorunlulukları neredeyse yok gibi... Ancak bizler onlarla aynı dili konuşmak zorundayız. Buda onların meslekleriyle ilgili azda olsa bilgi sahibi olmaktan geçiyor.Buna katılanda olacaktır katılmayanda, fakat gerçek budur.

2. olarak meslekte ii olmak farklı bir kavram.Çünkü mesleğimizde her maden bir tecrube ne yazik ki... Ve bizer her maden de tecrubeli olamayız.Bu yüzden meslekteki tecrubenizi öncelikle siz kendiniz belirleyecek, bunun üzerinde çalışma yapacaksınız.Ne yazık ki hepimizin bildiği gibi işverenler hep tecrubeli aramakta. Bu ise abilerimizin iş konusunda bizden herzaman bir adım önde olduğu anlamına geliyor. Bunu yargılıyormuyum tabi ki hayır.Yıllarını vermiş kişiler bunun da faydasını tabi ki görecekler. Peki biz ne yapacağız_? Asıl tartışılması gereken budur. Canım sıkkın olduğunda inanın iş ilanlarına bakıyorum ve keyifleiyorum. Neden mi _? Çok basit, o kadar saçma sapan iş ilanları var ki bunlara ancak gülüyorum... İşte size bir sorun daha...

Sonuç olarak bu mesleği birileri yapacak, ancak kimlere hizmet veriyoruz bunu sormak lazım. Evet lafım işverenlere ...

Sizlere saygılarımı sunuyor, ii çalışmalar diliyorum...
    Konu Fatih.m tarafından (31-01-2010 Saat 13:58 ) değiştirilmiştir.

mühendis_44 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

arkadaslar bence sorun ösym nin üniversite kontenjanlarını doldurmak için taban puanları aşağı cekmesinden kaynaklınıyor.mühendis adayı olacak kişi belirli bir sevyede olması gerikiyor bunun içinde lisede iyi eğitim almış fizik matemetik derslerinde başarılı olan kişile olması gerekir.ama ne yazik ki maden mühendisi taban puanı çok düşük.öss giren bir kişi çok az bir puanala maden mühendisi bölümüne yerleşiyor.adam akılı fizk matematik bilmeyen biri de nasıl mühendis olsun ki.tabi bölümü bitirmrkte zorlanıyor hatta bırakmak zorunda kalıyor.hocaların bu durum karşısında yapacak bişeyleri yok çünkü kalkıpta adam matematik fizik öğretcek hali yok.bence kaliteli bir eğitim için maden müh. bölümü için belli bir taban puanı şartı olması gerekiyor.bu puan altında alan öğrencilere bölüme yerleşemiyecektir ve sevyesi daha yüksek öğrencilerle dersler daha kolay işlenecek ve kalite artacaktır.

İndirilme
    0
    Uploads
    0

okullarda verilmezi gerekn eğitimin yetersiz olduğu düşüncesindeym. daha öncede bahsedildiği gibi mühendislik okuyn bi kişiinin fen bilimlerinde iyi olması gerekli.bizim üniversitede hemen herkesi zorlayan fen edebiyat dersleri idi.şimdi dönüp bakınca aslında
    çok bir işe yaramadığını düşünüyorum.bence asıl verilmesi gereknler yetersiz. yeni mezun hemen herkeste arazi tecrübesi yok.

falcon16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

bir insana araba kullanımının nasıl oldugunu anlattığınız zaman onu o an anlar ama direk tek başına pratiğe geçemez. Bizim meslekte öyle işte bildiğimiz şeyleri uygulayarak yerine oturtmak.2009 mezunuyum ve kpss ye hazrlanıyorum ama bu durumun pratiklik işi olması beni iş bulmaktan daha tedirgin ediyo şahsen.