Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) iş için başvuran adaylara mülakattan önce yerin metrelerce altındaki çalışma ortamları gezdiriliyor. Kurumdaki 71 kişilik kadro için başvuran adaylardan bazıları çalışma alanını görünce mülakattan vazgeçti.
TTK Yönetim Kurulu, geçen yıl emekliye ayrılan 700 personelin yüzde 10'u kadar nitelikli işçi alımı hakkı kapsamında Türkiye İş Kurumuna başvurdu.
Çevre, maden, harita, inşaat ve bilgisayar, mühendis Ve teknikerler ile çeşitli meslek dallarında 71 kişilik kadro için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) notlarına göre adaylar belirlendi.
Maden ocağında çalışması zorunlu meslek dallarındaki adaylar için mülakattan bir gün önce teknik gezi düzenlenerek, yerin 170 metre altındaki kömür üretim bölgesinde çalışma ortamı hakkında bilgi aktarıldı.
Değişik illerden gelen adaylar işçi asansörüyle yerin altına inerek maden ocağını gezdiler. Bazı adaylar çalışma koşullarını görmelerinin ardından mülakata katılmama kararı aldı. Maden ocağında bilgi alan adaylar, yer üstünde de atölye ve ilgili birimleri gezdi. Bugün tamamlanacak mülakatın ardından kazanan adaylar, iş başı yapacaklar.
İş başvurusunda bulunanlardan Banu Kalenderoğlu, yerin 170 metre altında yaptığı açıklamada, ilk defa maden ocağına girmesine rağmen korku veya sıkıntı yaşamadığını, yeraltının çok ayrı bir dünya olduğunu ifade etti.
Adaylardan Mustafa Çelik ise ilk defa maden ocağına girdiğini, başlangıçta yaşadığı tedirginliği kolay atlattığını belirterek, “maden ocağını gezmekten zevk aldım. Burada koşullar daha farklı. Ekmeğim için yerin yüzlerce metre altına girmeye hazırım” dedi.
Geçen yıl aynı uygulama ile kurumda çalışmaya başlayan Ömer Yayla, ilk dönemlerin zor gibi göründüğünü belirterek, “ama öyle değil. Ocağa girenler korkmasın. Yeryüzü nasılsa yeraltı da öyle. Biraz dikkatli olmaları durumunda işin üstesinden geleceklerine inanıyorum” dedi.
ÖNCE OCAĞA SONRA MÜLAKATA
TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, işe alımda adayların mülakat puanlarıyla KPSS'deki notlarının ortalamasını dikkate aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Adaylar, mülakata alınmadan bir gün önce Kozlu, Üzülmez ve Karadon müesseselerin de üretim yapılan maden ocaklarında iş yeri koşullarını görüyorlar. Ona göre tercihlerini daha rahat ve kolay yapabiliyorlar. Bazı adaylar, iş yeri koşulları ağır geldiğinden yer altına inince mülakata girmekten vazgeçiyorlar. İş alımlarının ardından eleman kaybını önlemek için bu uygulama önem arz etmekte. Ocağa girmeden mülakata almıyoruz. Madenler gönül işidir, eğer sevilmezse başarılı olmak mümkün değildir.”
Kaynak : www.hurriyet.com.tr
Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/