Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Sivas'ta Mermer Ocağında İş Kazası: 1 ölü

İndirilme
    0
    Uploads
    0

unhappy Sivas'ta Mermer Ocağında İş Kazası: 1 ölü

SİVAS'ta mermer ocağında çalışan işçilerden 49 yaşındaki Niyazi Mermer, mermer kesme makinesinin kopan çelik telinin vücuduna saplanması sonucu yaşamını yitirdi.

Afyonkarahisar'ın İşcehisar İlçesi, Tepecik mahallesinde yaşayan 3 çocuk babası Niyazi Mermer, geçen mart ayında çalışmak için Sivas’a geldi. Tramerter A.Ş.’ye ait mermer ocağında işe başlayan Niyazi Mermer, mermer kesme makinesinin telinin koparak vücuduna saplanması sonucu ağır yaralandı. Mesai arkadaşları tarafından Özel Sivas Anadolu Hastanesi’ne kaldırılan talihsiz işçi tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Niyazi Mermer’in cenazesi, yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memlemketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
    Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8941850.asp

Site Yöneticisi - Maden Mühendisi MiNeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    18
    Uploads
    19

Ocakçılık deneyimim çok fazla yok ama gittiğim ocakların tümünde önlem olarak sadece kesim istikametinde makinanın arkasına koyulan bir tahta veya demirden (saptırıcı) var. Acaba kopma anında tel kesmelerin arkasına konulan saptırıcıların ne kadar faydası oluyor. Ayrıca yatay kesimlerde herhangi bir önlem alınmıyor. Ocaklarda çalışan arkadaşlarımızda kalıcı çözümler bilen veya uygulayan varmı?
    Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
    Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
    Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
    Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
    Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/

Site Yöneticisi Rok Stone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

exclamat Elmas tel kesme üzerine

Mermer ocaklarının tümünde varmı bilmiyorum ama benim gördügüm bazi işletmelerde elmas soketlerden önce aşınan çelik tel koptuktan sonra geriye kalan soketler yeniden baska bir tel üzerine diziliyor ve yeniden kullanılıyor, bu yeniden baglantı yapılan elemanların mukavemeti orjinaline nazaran daha zayıf kalıyor bu durumun da iş kazalarına sebebiyet verdigi kanısındayım.

"Nigdede bir traverten işletmesinden yatay kesim esnasında kopan tel işçinin bacagına sarılıyor ve çizmesini kestikten sonra bacagına oturuyor, Eğer çizme olmasaydı belkide bacagı kopmus olacaktı. "

Bence bu tel kopmalarında iş güvenligi tedbiri olarak yatay kesim esnasında işçinin yerden belirli bir yükseklikte makinayı kontrol etmesi lazım. Dikey kesimlerde de telin dönüş ekseni dışında bulunmak en kolay çözüm yolu diye düşünüyorum.
    Site Yöneticisi

İndirilme
    1
    Uploads
    0

Kesinlikle eğitim şart. Kullanılan elmas tel ile kesim işleminde kesme işlemini gerçekleştiren parçalar bütünü tanımak ve bilmek çok önemli. Bunlar ayrı ayrı alınarak tespih gibi sıra ile dizilir. Her ocakda nezaretçiler mermer ocaklarında sıkça karşılaşılan bu durumu çalışanlara izah etmelidirler ve elbette işverenlere. Bu parçaların satışını yapan firmalardan detay bilgi almak önemlidir.
    Mermer ocağında mühendis olan veya gezen arkadaşlar bilirlerki parça veya bütün yerlerde malzeme odalarında bunlar rastgele durur. Çalışan işçi veya görevli, malzemyi getiren patron veya saklayan kişi hiç farketmez h***asiyetini. Avuç içi ve dirsek yardımıyla ip sarar gibi saranlara çok şayit oldum. Düşüncesi toplu bir şekilde durması. Ama bilmek gerekirki sarma işlemini yaparken bile malzemenin mukavemetini bozmamak adına belirli bir çap ile sarılmalı veya toplanmalıdır. Aksi halde mukavemeti bozulan parça kesim esnasındaki kuvvetler etkisiyle kırılan bölgelerinden kopabilir. Detay incelendiğinde çok fazla tedbir almak gerekir ama ne anlatacak kişi nede uygulamaya gönüllü bulmak zor.
    En sık rastlanan ise işveren veya yetkilinin özelliğini kaybettiğini gördüğü halde ekonomi yaptığını sanarak o malzemeyi kullanmakda ısrar etmesi.
    Saygılarımla...

irfansayar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

yeraltı işletmeleri hariç açık işletmelerde meydana gelen kazalarda mermer ocakları başı çekiyor.mermer ocaklarındaki kazaların sebebi genelde*tel vurması*soket çarpması*sayalamada kestiği kapak taşının altında kalma*dagdan kestiği bloğun altında kalma başta geliyor.sayalama makinasının arkasına konulan kalasın ebatları ve makinaya ne mesefede konulması gerektiği hiç bir makina üreticisi ve iş güveni uzmanı tarafından yazılan bir makaleye rastlamadım.var ise buradan paylaşılırsa sevinirim.yanlız bu konuda bir araştırma açıklığı olduğu kanaatindeyim.zira makinanın arkasına konulan o basit kalas benim gözlemlerimle %80 lere varan bir önleme sağlıyor.biliyorum çok ilkel gözüküyor ama..hayati önemi var(yan kesimlerde)ama yinede yatayda kesim yapan makinanın arkasından geçmemek en önemli tedbir bence.taban kesimlerde ise tehlike daha fazla.kesme makinalarının uzaktan kumandaları işçinin kullanma talimatına pek uymadığından bozulur tekrar yapılmaz.işçi bunu o şekilde kullanamadığını bahane eder.bence kesinlikle yanlıştır.taban kesimlerde işçinin yerden yuksek bir mesafeden makinayı kontrol etmesi için uzaktan kumandanın işçinin elinde olması gereklidir.mermer sahalarında bu tür iş kazalarının önlenmesindeki benim fikrim makinalaşmaya gidilmesi tel kesme sisteminin artık bırakılmasıdır.daha önce burada GARRONE nin fotolarını koymuştum.linki tıklarsanız görebilirsiniz!
    http://www.madenciyim.com/forums/sho...hlight=garrone

mermer kesme makinalarının kullanılması yaygınlaşması iş kazalarını büyük ölçüde azaltacağını düşünmekteyim.
    Konu irfansayar tarafından (30-09-2009 Saat 06:59 ) değiştirilmiştir.
    Maden Mühendisi
    İş Güvenliği Uzmanı
    İrfan SAYAR
    www.asdemirosgb.com

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bu haberleri duymak insanı gerçekten üzüyor, vefat edene rahmet kalanlara sabır diliyorum. Tel kesim aslında o kadarda tehlikeli bir yöntem değil, riskin büyüğünü sayalama makineleri yaratıyor. Ebatlama sırasında tel boyu en az 2 kez kısaltılıyor, ve genelde dağ kesim yapamayacak teller kullanılıyor. Bunların kopma şansı yüksek, diğer arkadaşların bahsettiği saptırıcıların üstüne sert plastik membran benzeri bir kaplama koyarsanız soketler buna saplanıp kalıyo daha güvenli oluyor. Zaten kopma esnasında sıkılama aralığına göre en fazla 10 boncuk fırlıyor, bunlarda dönüş ekseninde ve makine istikametinede fırladıkları için kesin saptırıcıya çarpıyorlar. (genede arkasından geçmeyin). Sayalama makinesindeki tel kesinlikle düz bir eksende dönmeli, açı hatası veya fazla bol kalkış telde yalpaya sebep oluyor ki yalpa yapan tel koparsa işte sıkıntı o zaman başlıyor, sanırım anlatılan kaza da bu yüzden olmuş, çünkü bu şekilde kopan telin veya boncukların ne yapacağını kestiremiyorsunuz. Tel kendine yuva yaptıkça düzeldiği için genelde ustalar yalpa yapan makineyi kapatmaz siz böyle birşey görürseniz lütfen o makineyi kapattırın ve teli düzgün yerleştirmesi için ustayı azarlayın. (anlatın demiyorum). Dağ kesimlerde risk sadece kalkışta tel sıkışıksa elle yardım etmek gerektiğinde var, onun dışında zaten tel, üstünde baskının en yoğun olduğu dönüş noktalarında kopuyor ve dağın içinde kalıyor. Dışardaki telde maksimum 25m olsa makinenin arkasından 5m güvenli bir mesafe, zaten üreticier bu kadar kablo payı bırakıyor. (bendeki makine tel koparsa kasnağıda frenliyorki dışarda kalan tel hız kazanmasın) Dağ kesimin raylarını geri alarak uzaklaştırmak yerine(zaten hiç görmedim) tel kısaltmak önemli, gerçi herkes biliyor bunu(ne kadar kısa tel o kadar az risk). Alt kesimde riskin fazla olduğuna katılmıyorum, çünkü alt kesimde tel koparsa kesin içerde kalıyor, çoğu zaman teli geri bile çıkartamıyorsunuz. Bide kesim verimiyle ilgili bir önerim var, makinede eğer ayarlama şansı varsa 2 tür kesim var; ilki her makinede olan çek-kes-tekrar çek, diğeri sabit akım, değeri ile sürekli çek ve kes. Bence 2.si hem tel hemde kesim verimi için daha iyi. Bu arada boncukların ömrü çelik telden daha uzun o yüzden çelik teldeki boncukları başka bir tele belirli aralıklarla aktarmak normal bir uygulama, önemli olan dizen ustanın marifeti, genelde yaşlı olanlar güzel yapıyor bu işi, hem sabır hem dikkat istediği için gençler çok başarılı değil. Bunlar ocakta görüp yaşadıklarımın bir özeti, umarım işinize yarar birşeyler yazmışımdır, iyi çalışmalar. Bu arada bence mermer ocaklarındaki asıl büyük tehlike PATOZ. Kimse kullanmıyo(bende dahil) ama niyeyse her ocakta şeker hep çuvalla alınıyor. Teknik nezaretçilere bir tüyo!!!

-
    İndirilme
    2
    Uploads
    0

Alıntı sevket_sevket Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kesinlikle eğitim şart. Kullanılan elmas tel ile kesim işleminde kesme işlemini gerçekleştiren parçalar bütünü tanımak ve bilmek çok önemli....
    31 Mayıs 2009 pazar günkü 27244 Sayılı Resmî Gazete'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILACAK İŞÇİLERİN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE DAİR TEBLİĞ' inde

" Mesleki eğitim zorunluluğu
    MADDE 5 – (1) Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur. "

denilmektedir.Bu titizlikle uygulanırsa iş kazalarının azalacağına inanmaktayım.

Kazasız çalışmalar..

İndirilme
    0
    Uploads
    0

allah rahmet eylesin çalışmaya alışınca insan artık birşeylerden korkmama hissi oluyor ne de olsa bu kopmaz ne de olsa kopacak olsa bunu yapmazlardı ne de olsa arkasında tahta var ne de olsa telı yeni taktım birşeyi yoktu nede olsa kopsa bile blokta olur bana gelmez ne de olsa yolu uzatacağıma yakın eder makınanın yanından geçerim ne de olsa birşey olacaksa kaderden kaçılmaz ne de olsa herşey olacağına varır anlayışı çoğumuzda olan alışkanlıklardır...inşallah birdaha böyle üzücü olaylarla karşılaşmayız

İndirilme
    0
    Uploads
    0

gardaş ben eğitimini görüyorum ama teorik olmadığı için hiç bir faydası olmuyor sadece makinaların isimlerini öğreniyoruz.hocalar desen bizden beter hiç bi şey bilmiyor.hepsi paramı alıyımda diyor ne olursa olsun diyor.Allah ından bulsunlar.
    Gun gelir sap döner bir gün hesap döner........................

İlkerUfukFİL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

Alıntı jawss Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gardaş ben eğitimini görüyorum ama teorik olmadığı için hiç bir faydası olmuyor sadece makinaların isimlerini öğreniyoruz.hocalar desen bizden beter hiç bi şey bilmiyor.hepsi paramı alıyımda diyor ne olursa olsun diyor.Allah ından bulsunlar.
    Gun gelir sap döner bir gün hesap döner........................
    Hiç bişey bilmeyen adam hoca olamaz...Sivasta kral madenciler vardır...Emeğe saygı..