Toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Yeni Maden Kanunu Ne Getirecek!

irfansayar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    0
    Uploads
    0

at Yeni Maden Kanunu Ne Getirecek!

YENİ MADEN KANUNU NE GETİRECEK

Yeni maden kanun tasarısı 30.12.2014 tarihinde meclise sunulmuştur. bu tasarıyı elime aldım ve göze çarpan bazı noktaları siz meslektaşlarımla paylaşmak istedim.

Tasarıda ilk göze çarpan ekonomik cevher, faaliyet raporu, satış bilgi formu, faaliyet bilgi formu, ve teminat tanımları yürürlükten kaldırılmıştır. Ruhsat bedelleri maden grubunun alan büyüklüğüne göre belirlenen katsayılarla çarpılarak hesap edilecektir. Yetkilendirilmiş tüzel kişiler genel müdürlükçe yetkilendirilmiş proje hazırlayan firmalar kurulacak.
    Teknik nezaretçilik kaldırılıp her ocağa bir daimi nezaretçi atanması en göze çarpan değişikliklerden.

Daha önceki mevcut kanunda ihlallerin oluşmasında teminat irad kaydedilirken bu tasarıda “teminat irad kaydedilir†ibaresi yerine idari para cezası uygulanır şeklinde değiştirilmiştir.(cezalar mevcut teminatın 2 katı gibi)

Devlet hakları yeniden düzenlenmiş örneğin; II-B grupta devlet hakkı iki katına çıkartılmış ayrıca piyasa satış fiyatı üzerinden devlet hakkının hesap edileceği görülmekte.

Ruhsat bedelinin %30 u oranında çevre uyum bedeli bir başka değişiklik.

Ruhsat alan genişliklerinde değişiklik yapılmamasına karşın denizlerde verilen III. ve IV. Grup madenlerde 50.000 hektara kadar düzenleneceği belirtilmiş.

3. kişiler arasında yapılan rödovans sözleşmeleri bakanlığın iznine bağlanmış.â€izin alınmadan yapılan rödovans sözleşmesi ile yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulur†ifadesi geçmiştir. Yeraltı kömür işletmelerinde rödovans sözleşmelerine izin yok. Mevcut rödovans sözleşmelerinin 3 ay içerisinde genel müdürlüğe verilmesi zorunludur.

GEÇİÇİ MADDE 25: Teknik nezaretçisi bulunan ancak daimi nezaretçisi bulunmayan sahalarda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde daimi nezaretçinin atanması zorunludur.

Şahsi kanaatim 5 yılda 1 kez Maden Kanununun değiştirildiği ülkemizde her mevzuat değişikliği bir gideni aratmaktadır. Kaza istatistiğimizin arttığı her sene çareyi kanunu değiştirmekte bulmak yanlıştır.2005-2010 ve şimdi bu sene içerisinde çıkacak olan maden kanunu beklentilere cevap verememiş, madenlerimizden yeterince faydalanılamamış, meslekdaşlarımız ve madenciler gün geçtikçe köşeye kısılmıştır.STK ların ve yetkin kişi ve kuruluşların görüşleri alınmadan yada kaale alınmadan acele ile çıkartılmaya çalışılan bu kanununda sıkıntıları çözmek yerine dahada fazlalaştıracağı kesindir.ve ne yazık ki Maden Mühendisleri olarak haklarımızın savunulması konusunda yetersiz kalındığı çıkacak kanunla bir daha ispat edilmiş olacak.

Hepinize İyi Günler Dilerim.İrfan SAYAR.
    Konu MiNeR tarafından (13-01-2015 Saat 16:44 ) değiştirilmiştir.
    Maden Mühendisi
    İş Güvenliği Uzmanı
    İrfan SAYAR
    www.asdemirosgb.com

Site Yöneticisi - Maden Mühendisi MiNeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    18
    Uploads
    19

Alıntı irfansayar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    YENİ MADEN KANUNU NE GETİRECEK

Devlet hakları yeniden düzenlenmiş örneğin; II-B grupta devlet hakkı iki katına çıkartılmış ayrıca piyasa satış fiyatı üzerinden devlet hakkının hesap edileceği görülmekte.
    Buna bir ekte ben yapmak isterim. Piyasa satış fiyatı hesaplanırken de o bölgedeki rayiç fiyatlar baz alınacak demişler. Yani bir Diyarbakır Beji üreten ocak ile şu sıralar en pahalı mermerlerin başında gelen Burdur Bejinin devlet hakkı aynı olmayacak diye anlıyorum ben.

İnşallah o bölgedeki en pahalı ocak baz alınarak piyasa fiyatı belirlenmez. Çünkü devlet hakkı devlet tarafından belirlenen piyasa fiyatı üzerinden hesaplanacak sizin satış rakamınız bunun altında bile olsa bu bedel üzerinden hesaplamaya tabi tutulacaksınız.
    Sosyal Medyada Lütfen Bizi Takip Edin !!!
    Youtube Kanalımız (İngilizce) : https://www.youtube.com/user/madenforum/
    Youtube kanalımız (Türkçe) : https://www.youtube.com/channel/UCAt...EbGn5AoITEYhw/
    Facebook Hesabımız : www.facebook.com/madenrehberi/
    Twitter Hesabımız : www.twitter.com/madenciyim/

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

Yahu arkadaşlar her seye para demişler.. sonra nezaretcılıgı kaldırdık daimi muhendis bulunca yurt dışından muhendis ihrac edecez nerdeyse havasına girilmiş.. yahu bu kadar paraya odaklı hala getırılmişken bır ruhsat alma işi.. kac daha ıcak çalışırtırılabılrı turkıyede Allah'ınızı seversenız yahu.. Yani Maden Muh. arkadaşlar cok umutlanmasınlar iş patlaması olacak diye.. Once maden ocaklarının şirketlerin ellerinde patladıgını düşünürsek. Orda da bır muhendisin çalıştırılamıyacağı anlamına gelir . Ha diyorsanızki en küçük kum ocağı bile memleketımızde para basıyor, basıyorsa parayı çalıştıracak tabii maden muhendisi. O zaman başka.. Ama madencilerin durumu içler acısı helekı küçük ölçeklilerin. Bu kadar cezaların arttıgı fiyatların arttıgı ortamda da umarım karşılayacağım dıye iş guvenlıgınden odun verme yoluna gitmezler.

Saygılar
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

Rmzn_Crm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İndirilme
    1
    Uploads
    0

BU da Ömür Sonmez kardeşimin yorumuydu başka bir başlıkta idi buraya alıyorum..

"Ramazan abi konuyu açtığın iyi oldu. Bu rödövans sözleşmelerinde özel sektörde taşeron uygulaması yapılmayacak deniyor ama bence bu tek başına bir çözüm olamaz. Çünkü taşeronda çalışsan ruhsat sahibinin kendisi de çalışsa etkili bir denetim mekanizması olmadığı zaman kazaların önlenmesi için etkili olmayacağını düşünüyorum. ama teknik nezaretçiliğin kalması konusunda teknik nezaretçi olarak çalışıp bu işten para kazanan arkadaşlarımız açısından olumsuz, her ocağa bir daimi nezaretçi atanması her ocağın 1 maden mühendisi olmasını gerektireceğinden dolayı olumlu bir uygulama olabilir. Ancak üretimi yapılmayan sahalarda bu ne olacak ? Devlet hakkının artması da özellikle kıymetli metal madenlerinden devletin daha fazla gelir elde etmesi açısından olumlu olacağını düşünüyorum."
    [B][COLOR="DarkRed"]Maden Yüksek Mühendisi

İndirilme
    0
    Uploads
    0

Bilgi için teşekkürler..
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    BEYAZLI GRUP TİC.LTD.ŞTİ.
    Koordinatör
    Tayyar ÖZTÜRK
    Telefax : +90 (462) 321 07 78
    Gsm : +90 (549) 325 66 65
    Gsm : +90 (542) 462 07 71
    Web : www.beysanmak.com