devletçilik sovyet rusya ile tarihe karıştı.
Her şeyin devlet eliyle yapıldığı dönem sovyet rusya ile tarihe karışmıştır. Devlet işletmelerindeki hantal yapının sağlıklı çalışması mümkün değildir.
devlet eliyle yapılan madencilik faaliyetlerindede işi yine taşeron firmalar yapmaktadır. ttk zonguldak işletmesinin yıllık 450-500 trilyonluk zararları görmezden gelinemez. Burada sapla samanı birbirine karıştırmamak gereklidir.
birincisi devletin her ferde doğrudan iş vermesi mümkün değildir. İkincisi ise ihtiyaca göre üniversitelerde kontenjan ayarlamaları tabiiki yapılmalıdır. Ama bu sorun sadece maden mühendisliği açısından değil diğer bütün alanlarda (tıp hariç) fazlalık görülmektedir. İstihdam yaratılacaksa bu yine özel sektör eliyle yapılmalıdır. Ama görüyorumki birşeyler yapmaya çalışan hükümetinde önüne sürekli engeller çıkarılmaktadır. Yürütmeyi durdurmalar yönetmelik iptalleri falan. Deveye sormuşlar neren eğri diye cevabı malum.
herkesin doğruları vardır ama gerçek bir tanedir
[B][I]ŞİMDİ SANA BİRKAÇ SÖZÜM VAR KULAKLARINI AÇ İYİ DİNLE BENİ [U]madenchi[/U]:BİR KERE DEVLET MADENLERİNİ İŞLETEMİYOR ZARAR EDİYOR ,SATSIN KURTULSUN BÖYLECE KAR ETSİN DİYORSAN ÇOK AMA ÇOK YANILIYORSUN.DEVLET ADAM GİBİ DEVLETİ YÖNETİRSE HİÇBİR KURUM ZARAR ETMEZ BİLİNÇLİ,GENÇ,DİNAMİK,TEKNİK PERSONEL SAHALARA DÜZGÜN VE MANTIKLI BİR ŞEKİLDE YERLEŞİRSE ÖZEL SEKTÖRDEKİNDEN 10 KAT DAHA FAZLA KAR İLE YÖNETİLEBİLİR..SONRA SEN NASI MADEN MÜHENDİSİSİN ANLAMADIM SENEDE 1100 MADEN MÜHENDİSİ BU MEMLEKETTE MEZUN OLUYOR VE BUNLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İŞSİZ KALIYORKEN VE BUNUN YANINDA YILDA 300 BİLEMEDİN 500 MEZUN İLE PİYASAYA AÇILAN ORMAN MÜHENDİSLERİNİN DEVLETE SADECE BİR ALIMDA 205 MÜHENDİS KADRO VERİRKEN;ZİRAAT MÜHENDSİLERİNİN 100 ÜN ÜSTÜNDE ALIMINI GÖRMEDEN HAKEZA İNŞAAT 350,MAKİNE 245 ...vs BİLMEDEN YORUM YAPARAK (BİLMEDİĞİN KONUŞMANDAN BELLİ) ÖZELLEŞTİR KURTUL MANTIĞI İLE HAREKET ETMEN VE MADEN MÜHENDİSLERİNİN SADECE VE SADECE 9 TANE DEVLETE ALINMASINI BİR UTANÇ TABLOSU OLARAK GÖRMEMEN SENİN BU HÜKÜMETİN TABİRİ YERİNDE İSE YALAKASI BİR ŞİRKETTE ÇALIŞTIĞIN (BU ŞİRKETLER DEYİM YERİNDE İSE SON ZAMANLARDA YILDIZI PARLAYAN VE KÖMÜR SAHALARININ İHALELERİNİ ALAN TAŞERON ŞİRKETLER ((...isimliYA DA ALTIN İŞLETMELERİNİ KİRALAYAN ...isimli))BİR ŞİRKETTE ÇALIŞTIĞIN YADA BİZZAT SENİN işin sahibi İHALELERİ ALAN ŞİRKETİN BAŞIINDA OLDUĞUNU GÖSTERİR ... YAZIKLAR OLSUN[/QUOTE]
Selim arkadaşım herkes görmek istediğini görür. Ben sadece maden mühendisi açısından değil bütün meslekler açısından devletin istihdam oluşturamayacağını bunun bir hayalden ibaret olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Devlet kurumlarında çalışmak için hiç uğraşmadım. zor olanı seçtim ve 12 yıldır özel sektörde (bütün sıkıntılara katlanarak) alınterimle fikirterimle çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Ben ütopyalara bakmam. Gerçeklere bakarım. Neymiş efendim kurumlar adam gibi idare edilirse kar edermiş bu kurumlar 25-30yıldır zarar ediyor bu hükümete özgü bir şey değil (ki siyasi nedenlerle şişirilen kadrolara ve politik atamalara da karşıyım). Devlet aş versin iş versin bu bitti arkadaşım deniz bitti kara göründü. Devlet işletmeleri ürettiğinden çok tüketen obez yaratıklar haline gelmiş.
Son satırlardaki hezeyanların ise işkembe-i kübradan sallamalar. Gel özel sektöre adam gibi mühendis isen hakkını fazlasıyla alırsın devlet kurumunda üç kuruşa talim etmezsin. Siyasi görüşüne falanda bakmazlar bilgin deneyimin donanımın senin alacağın maaşın parametreleridir. Belki aylığın zamanla 10bin tl bile olabilir. Ama özel sektörde yan gelip yatamazsın, salla başı al maaşıda yoktur. özel sektörde kalifiye mühendis için sayı limiti yoktur iş bulursun sınavmış mülakatmış uğraşmazsın. hükümet yandaşı falan hikayedir. İşini adam gibi yapan her zaman "yürüyen yol alır" misali ilerler. Senin gibiler ise yerinde sayar. (bu arada seviyeyi düşürmeyede gerek yoktu)
maden mühendisleri ve seviye
Sevgili arkadaşlarım;
Devletten emekli olmuş,7 yıldır da özel sektörde çalışan bir maden mühendisi olarak sizlere tartıştığınız konu hakkında fikirlerimi aktarayım izninizle.
Devletin yapısının hantallığını,siyasilerin oy kapısı olarak görüp baskılarla doldurduğu kadrolar sağlamaktadır.Siyasilerin baskısı ile giren elemanların tabii ki hepsi hantal yapıya dahil edilemez ama;şişen kadrolar maaş+ikramiye+sosyal haklar vb gibi aldıkları paraları haketmez bir şekilde çalışmaya devam ederler.Zira artık devlete girdikten sonra,rahattır ve aybaşında maaşını,günü geldiğinde ikramiyesini ve diğer haklarının ödeneceğini,25 sene sonrada emeklilik hakkının doğacağını bilir.Devletteki kadroların tümünün böyle olduğunu söylemiyorum,sakın yanlış anlaşılmasın.Ama özel sektörde 1 mühendisin yaptığı bütün işler için (yapar çünkü vazifesi bunları yapmaktır),devlette aynı işe şişirilmiş kadrolar olduğundan,3 veya 4 kişi bakar.İşte farkta burada doğar devletle-özel arasında.Devlet ıstıhdam diye bakarken,özel sektör kar etme mantığı ile bakar.Az eleman veya yeterli elemanla çok iş yapmayı düşünen özel sektör,diğer tarafta istihdam yaptığı elemanlara iş yaratmak için özelde bi mühendisin yaptığı işe 3-4 eleman veren ve bunlara kadro yaratan (şef mühendis-baş mühendis-birim müdürü vb gibi)devlet.Böylece hantallık başlar ve devam eder.Kim gelirse gelsin devleti bu gözden farklı gözle gören siyasiler olmamıştır.Her parti iktidarını gördüm ama,bu olaya farklı yaklaşan siyasileri görmedim inanın.Birbirinize kırıcı sözler söylemek bunun yolu değildir.Bakın Etibank'ın sattığı Elazığ ferrokrom tesisleri,devlete borcunu neredeyse 1 senede sattığı krom parası ile ödemiştir.Noldu şimdi??kar eden bir işletmenin satışı yapıldı ve alınan özelleştirme parası bir yerlere yama oldu bitti.Şimdi bu şirket krom piyasasında söz sahibi.Devlet mantığı ile çalıştırılamayan veya çalıştırılan ama kar edemeyen bu işletme veya az kar eden bu işletme şimdi özel sektörde ve çok güzel çalıştırılıyor.Demekki devletin mantığı değişmeli.Bu da çok zor.Devlet hantal tamam.Özelleştirilsin tamam.Ama kar edeni ,geleceğimizi satmak niye??Hadi sattın fiyat bumu olmalıdır?Çelişkilerle dolu gerçekleri anlattım.Hadi çözün bakalım.
kravatlı keneleri yoketmek lazım
[QUOTE=selim;7597]NE YAZKKİ GÖRDÜĞÜM TABLO BU FORUMDAKİ MADEN MÜHENDİSLERİNİN ÇOĞUNUN ÖZELLEŞTİRME TARAFTARI OLDUĞUDUR,PEKİ GÖRELİM BAKALIM Bİ TKİ YEERÜSTÜ, BİRDE ETİBOR KALDI DEVLET ELİNDE NOLACAK ÇOK MU KAR EDECEĞİZ CEBİMİZE PARAMI GİRECEK MEMLEKET Mİ KALKINACAK(TELEKOM SATILDI NE OLDU SORUYORUM SİZLERE !!)
SİZLERDEN İSTEDİĞİM ASLINDA GENÇ MADEN MÜHENDİSLERİNİN RESMİ VERİLERLE EN AZINDAN %40-50 SİNİN İŞSİZ KALDIĞI BU ZAMANDA ,DEVLETİN MEMUR ALIMLARINDA özellikle BİZ MADEN MÜHENDİSLERİNE YAPTIKLARI HAKSIZLIĞI GÖRMENİZDİ .[/QUOTE]
maninig abimizinde yazısında çok güzel özetlediği gibi devletin hantallaşan işletmeleri ve kurumları verimlilikten uzaktır. Buna rağmen sen hala devlet işletmeleri ve istihdam diyorsun. Şu anda en büyük madenci hala devlettir araştırırsan bunu göreceksin. Amaç kapağı devlete atmak olmamalı. Orada fazladan istihdam edilen kişinin maaşını benim vergilerimden verecek devlet, sayın reis
aslı yok yaylasında 10.000 baş koyunum var benim
Devletin ağrı dağının doğusunda otlayan koyunları vardı bir zamanlar 5000-10000 adet sürüler (şaka değil). hala duruyormu bilmiyorum. 2000 li yıllardı o zaman. 50 kişi ile yapılacak işte 500 kişinin çalıştırıldığını işletmeleri biliyorum ben. TTK da çalışan personelin kaç tanesi yeraltında çalışıyor oran %10 yani 15000 kişinin sadece 1500 tanesi garip değilmi.
Dünyanın en büyük madencilik firmaları Kanada Avustralya ve ABD de dir. Bunların kaç tanesi devlete aittir. Peki Japon firmalarının kaç tanesi kamu kuruluşudur. Aklın yolu birdir Amerikayı yeniden keşfe çıkmanın bir mantığıda yoktur. İlla bi yerleri keşfedecekseniz mars gezegenini keşfedin, malum aya gidildi.
Genç arkadaşlarımın heyecanlarını anlıyorum tabii ki herkes bir işe girmek istiyor ve hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. Burada kpss ile alınacak maden mühendislerinin sayısının azlığı beni sevindirmiyor mevcut duruma göre tabiiki istihdam olmalı. Ama bir yumurtayıda on kişi taşımamalı. Ben devleti küçültelim derken çocuklarımızı ve onların geleceğini düşünüyorum. Devlet üretemez üretsede astarı kumaşından pahalıya malolur. Kravatlı kene lafından bazı arkadaşlarım alınmasın ben herkes kravatlı kenedir demiyorum. Ama kravat takmış kenelerin varlığınıda kimse inkar edemez.
Yüce Atatürk'ün gösterdiği hedef olan çağdaş medeniyetler seviyesine çıkana kadar her Türk Her Japon gibi ülkesini ve milletini düşünerek çok çalışmalıdır. (seksen yıldır istenilen gelişmeyi gösteremeyişimizin asıl nedenini katı devletçilik anlayışı olarak görüyorum) Hani adam olacak çocuk reklamda diyorya "ÇOK ÇALIŞMALIYIM ÇOK" diye. Gerçekler acıdır kimse hayal tarlalarından umut çiçekleri toplayıp-dağıtıp milleti avutmasın.