Siyanür ve Toplum: Kritik Bir İnceleme
SİYANÜR VE TOPLUM: KRİTİK BİR İNCELEME
[COLOR=#808080]T. I. Mudder ve M.M. Botz - Çeviren: Ata AKÇIL[/COLOR]
[LEFT][B][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]ÖZET[/SIZE][/FONT][/B][/LEFT]
[LEFT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Siyanürün yerine kullanılabilecek başka bir kimyasal yıllardır araştırılmaktadır; ancak, siyanürün elde [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=ArialMT]edilebilirliği, etkinliği, ekonomisi, insan ve çevre üzerinde kabul edilebilir risk ile kullanılabilirliğinden [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]dolayı maden endüstrisinde özel ayrıştırıcı olarak kullanımı sürmektedir. Altın ve gümüş kazanımı için [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]halen dünyada altın üretiminin yaklaşık % 90’ınında siyanür kullanılmaktadır. Otuz yıldır madencilikle i[/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]lgili çevre kazalarında doğrudan siyanür yüzünden sonuçlanan insan ölümleriyle ilgili belgelenmiş bir [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]çalışma mevcut değildir. Madencilikle ilgili çevre kazaları herhangi bir coğrafik konumda yoğunlaşmamış [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]olup, şirketin büyüklüğüne bağlı olmaksızın ortaya çıkabilir ve belli bir madencilik faaliyetiyle daha [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]sık oluşmaz. Siyanür yönetiminin ana bakış açısı; siyanürün bölgeye taşınmasını içeren madencilik [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]işlemleri, proses çözeltisinin taşınması, işçi sağlığı ve güvenlik eğitimleri, su yönetimi ve arıtımı, acil [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]durum yönetimi ve hazırlığı, iş yeri ve çevre denetimi ve toplum ilişkilerine yönelik olmalıdır. Eğer [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]siyanür yönetiminin bu bakış açısı genel siyanür yönetim planına katılırsa maden sahalarında riskli ve [/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=ArialMT]potansiyel olaylarda önemli düşüşler gerçekleşecektir.[/FONT][/SIZE][/LEFT]
[B][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]Anahtar Sözcükler: [/SIZE][/FONT][/B]
[LEFT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Siyanür, Altın, Madencilik, Arıtım, Çevresel Yönetim.[/SIZE][/FONT][/LEFT]
[LEFT][URL="http://www.maden.org.tr/resimler/ekler/c19e0a6da12dc02_ek.pdf"]Makaleyi okumak için tıklayın.[/URL][/LEFT]