Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Almak Isteyenler..
PATLAYICI MADDE ATEŞLEYİCİ YETERLİLİK BELGESİ ALMAK İSTEYENLER..
Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınavına girmek isteyenlerin, aşağıdaki belgelerin eklendiği bir dilekçe ile ikamet ettikleri İl Valiliğine başvurmaları gerekmektedir.
a) Nüfus cüzdanı fotokopisi,
b) Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet renkli vesikalık fotoğraf,
c) Öğrenim durumunu gösteren belge aslı ve onaylı örneği,
d)1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ve bu Kanunun uygulama yönetmeliği hükümleri çerçevesinde mahalli kolluk amirliği kayıtlarına uygunluğu tastiklenmiş muhtarlık ikamet ilmuhaberi,
e) Yeterlilik belgesi almasında psikolojik, nörolojik veya fiziki bir rahatsızlığı bulunmadığına dair resmi veya İl Sağlık Müdürlüğünün yetkilendirdiği özel sağlık kuruluşları tarafından düzenlenecek sağlık raporu,
f) Adli sicil belgesi,
Yeterlilik sınavları, Ankara'da, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yazılı ve mülakat sınavı olmak üzere iki aşamalı olarak, adayın almak istediği yeterlilik belgesine göre farklı bir şekilde yapılmaktadır.
Yazılı sınavdan yeterli not alan adayların mesleki bilgi ve becerisinin değerlendirilmesi amacıyla mülakat sınavı yapılmakta, mülakatta da başarılı olanlar Ateşleyici Yeterlilik Belgesini almaya hak kazanmaktadırlar.
Ateşleyici Yeterlilik Belgesi 3 gruba ayrılmaktadır.
[B](A) Sınıfı Yeterlilik Belgesi:[/B] Piroteknik maddelerin ateşlenmesi işini yapacaklara verilen yeterlilik belgesidir.
[B](B) Sınıfı Yeterlilik Belgesi:[/B] Yerüstünde yapılacak işlemlerle ilgili Tüzük kapsamındaki patlayıcı maddelerin ateşlenmesi işini yapacaklara verilen yeterlilik belgesidir.
[B](C) Sınıfı Yeterlilik Belgesi:[/B] Yeraltında ve grizulu ocaklarda yapılacak işlemlerle ilgili Tüzük kapsamındaki patlayıcı maddelerin ateşlenmesi işini yapacaklara verilen yeterlilik belgesidir.
Hakkı ELBİR
Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınav Tarihi
Emniyet Genel Müdürlüğünce Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınavı
Yapılacaktır.
*B Grubu Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınavı:*
Tarih : 02 Kasım 2009 / Saat : 10.00
Yer: Polis Akademisi Başkanlığı Anıttepe Kampüsü Anıttepe / Ankara
*C Grubu Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınavı:*
Tarih : 09 Kasım 2009 / Saat : 10.00
*A Grubu Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Sınavı:*
Tarih : 16 Kasım 2009 / Saat : 10.00
Mühendisler için çok gerekli bir belge değil
yaklaşık 1-2 hafta önce delme-patlatma dersimizin hocası, odamızın bu sertifikaya yönelik eğitimlerinin hocası ve bu belgenin verilmesinde sözlü sınavları yapan kişilerden biri olan sayın Doç. Dr. H. Aydın BİLGİN'e bizim bu belgeyi almamızın gerekli olup olmadığını sorduğumda cevabı:
"Ben 30-35 yıldır bunun eğitimini veriyorum ve bir çok firmaya bu konuda danışmanlık yapıyorum benim bile ateşleyici ehliyetim yok. Bizler mühendisiz ve planlama elemanıyız. Uygulamaya yönelik bilgi ve tecrübe maden işçilerinde olduğundan bu işi onlara bırakmalıyız." oldu.
Yani sözün kısası herkes kendi işini yapsın diyor Aydın hocamız. Nihayetinde bu belge sadece patlatma deliği doldurma, patlayıcı taşıma, ateşleme vs. işlerin uygulamasında işe yarar. Patlatma tasarımı ve maliyeti düşürme çalışmalarını ise sadece mühendisler yapabilir ve onların bu belgeye ihtiyacı yoktur.